Φόβοι για ρωσικό embargo στο αέριο – Ορόσημο η 11η Ιουλίου – Σε πανικό η Γερμανία

Κοινοποίηση:
ΑΕΡΙΟ

Εντείνονται οι ανησυχίες για το ενδεχόμενο η Ρωσία να επιβάλλει το δικό της… embargo στο φυσικό αέριο, κλείνοντας τις στρόφιγγες προς την Ευρώπη. Οι φόβοι -για περαιτέρω διαταραχή στην τροφοδοσία για εκτροχιασμό των προετοιμασιών για τον χειμώνα- έχουν χτυπήσει κόκκινο.
Μάλιστα, οι περισσότεροι ανησυχούν ότι η Μόσχα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τις προγραμματισμένες εργασίες συντήρησης του Nord Stream ως αφορμή για να σταματήσει τις ροές του ρωσικού αερίου. Κομβική ημερομηνία είναι η 7η Ιουλίου οπότε και αναμένεται να αρχίσουν εργασίες, που θα διαρκέσουν έως τις 21 Ιουλίου.
Το ανησυχητικό είναι ότι η εξέλιξη αυτή έρχεται σε μια στιγμή που οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις προσπαθούν να γεμίσουν τις αποθήκες για τον χειμώνα.

 Σε πανικό η Γερμανία

Ο Klaus Mueller, επικεφαλής της ρυθμιστικής αρχής ενέργειας στη Γερμανία, δήλωσε στο CNBC ότι η Ρωσία ενδέχεται να συνεχίσει να περιορίζει τις προμήθειες προς την Ευρώπη ακόμα και μετά το πέρας των εργασιών συντήρησης. Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια των εργασιών θα διακοπούν οι ροές μέσω του αγωγού. «Δεν αποκλείουμε το ενδεχόμενο να μην ξαναρχίσει η ροή φυσικού αερίου για πολιτικούς λόγους.

Στα τέλη του περασμένου μήνα, η Γερμανία πέρασε στο δεύτερο επίπεδο του σχεδίου εκτάκτου ανάγκης για το φυσικό αέριο, το λεγόμενο επίπεδο συναγερμού. Αυτό σημαίνει ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης αντιμετωπίζει υψηλό κίνδυνο μακροπρόθεσμων ελλείψεων εφοδιασμού φυσικού αερίου, αλλά πιστεύει ότι η αγορά εξακολουθεί να είναι σε θέση να διαχειριστεί την διαταραχή χωρίς την ανάγκη παρέμβασης.

Οι εκτιμήσεις της Eurasia Group

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η Eurasia Group. Εάν ο εφοδιασμός «δεν επανέλθει μετά τη συντήρηση διότι ο πρόεδρος Putin παίζει παιχνίδια ή θέλει να χτυπήσει την Ευρώπη ενώ πονάει, τότε το σχέδιο για αποθέματα έως το τέλος του καλοκαιριού, απλά δεν θα πετύχει» δήλωσε μιλώντας στο CNBC, ο Henning Gloystein από τη Eurasia Group.
Βασική πηγή ανησυχίας για τους Ευρωπαίους αξιωματούχους και το ενεργειακό τομέα είναι ότι «δεν έχουν καμία ιδέα για το τι θα συμβεί» διότι οι περισσότερες επικοινωνίες με τη Gazprom έχουν διακοπεί, σύμφωνα με τον Gloystein.
Η Eurasia Group εκτιμά όταν εάν ο Putin ενοχηστρώσει μια πλήρη διακοπή των προμηθειών φυσικού αερίου πέρα από το προγραμματισμένο τέλος των εργασιών συντήρησης του αγωγού Nord Stream 1 -σε αυτό που ο Gloystein περιέγραψε ως σενάριο «μέγιστου οικονομικού πολέμου»- η Γερμανία πιθανότατα θα αναγκαζόταν να προχωρήσει στο επίπεδο τρία του έκτακτου σχεδίου. Σε αυτή την περίπτωση, η η γερνανική αρχή ενέργειας θα πρέπει να αποφασίσει πως θα διανείμει τις προμήθειες φυσικού αερίου σε εθνικό επίπεδο.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. Ολα τά προβλήματα γιά τήν προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου λύνονται στό πι καί φί όταν ανοίξουν τόν αγωγό Nord Stream 2.Ομως ή γερμανική κυβέρνηση μέ τούς Πράσινους προτιμάει τήν οικονομική αυτοκτονία καί θέλει νέ τροφοδοτήσει τήν Γερμανία καί τήν βιομηχανία μέ ηλεκτρικό ρεύμα από τίς άχρηστες ανεμογεννήτριες.Ερχονται καιροί μαύροι σάν καλιακούδα.
    Γιάννης Λάκων

Comments are closed.