Φωτιά στην Αρχαία Ολυμπία: Άλλαξε και πάλι φορά ο αέρας – Οι φλόγες κινούνται κοντά στον ευρύτερο αρχαιολογικό χώρο

Κοινοποίηση:
γγγ

Τιτάνια μάχη με τις φλόγες συνεχίζουν να δίνουν οι πυροσβέστες στην Ηλεία και ειδικότερο στο μέτωπο που καίει κοντά στην αρχαία Ολυμπία. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι η φωτιά βρίσκεται ένα χιλιόμετρο από το μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας, σε παράλληλη γραμμή.

Σύμφωνα με το ilialive.gr o άνεμος άλλαξε φορά και η πυρκαγιά κατευθύνεται και πάλι προς την Αρχαία Ολυμπία. Οι πυροσβέστες καταβάλλουν υπεράνθρωπη προσπάθεια να ανακοπεί το μέτωπο, προκειμένου να μην περάσει στον Κρόνιο Λόφο.

Σύμφωνα με το ilialive.gr τουλάχιστον 20 σπίτια σε Πελόπιο, Πλάτανο και Καυκανιά και περιουσίες έχουν παραδοθεί στις φλόγες, καθώς η φωτιά σαρώνει τα πάντα στο πέρασμά της. Ήδη, έχουν εκκενωθεί τουλάχιστον επτά οικισμοί με τους κατοίκους να απομακρύνονται προς ασφαλή σημεία.

Στην περιοχή επιχειρούν 160 πυροσβέστες, 50 οχήματα, 6 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, που συνεχίζουν να δίνουν τιτάνια μάχη, ενώ τις επόμενες ώρες αναμένεται νέα ενίσχυση των δυνάμεων πυρόσβεσης, αφού πυροσβέστες θα καταφτάσουν και από άλλες περιοχές της χώρας.

Κατά την έκτακτη ενημέρωση, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι επτά πυρκαγιές εκδηλώθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα, εκ των οποίων 4 στην περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας. Οι προσπάθειες των αρχών εστιάζουν στον περιορισμό του μετώπου στο Πελόπιο, όπου η έκτασή του υπολογίζεται στο 1 χιλιόμετρο.

Σε κατάσταση επιφυλακής έχει τεθεί ο αρχαιολογικός χώρος της Ολυμπίας, ενώ έχει ενεργοποιηθεί το σύστημα πυρόσβεσης της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, που ρίχνει προληπτικά νερό στην περιοχή. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις εξακολουθούν τις προσπάθειες να κρατήσουν μακριά τη φωτιά, ενώ μηχανήματα έργου ανοίγουν αντιπυρικές ζώνες.

Παράλληλα, έγινε σύσκεψη στο δημαρχείο της Αρχαίας Ολυμπίας, υπό την προεδρία του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, με αφορμή το πύρινο μέτωπο στην περιοχή, στην οποία μετείχαν μεταξύ άλλων ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας, Γιώργος Γεωργιόπουλος, ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος, οι επικεφαλής της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας κ.ά.

Στην Αρχαία Ολυμπία βρίσκεται και η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη που θέλει να έχει άμεση εποπτεία της κατάστασης στον αρχαιολογικό χώρο.

γγγ

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: