Φορολογικές δηλώσεις: Αυτά είναι τα τέσσερα φορο-δώρα που θα έχουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες – Ποιους αφορά

Κοινοποίηση:
eleutheroi-epaggelmaties-1

Τέσσερα φορο-δώρα θα έχουν φέτος οι νέοι  ελεύθεροι επαγγελματίες καθώς ο «λογαριασμός» των φετινών φορολογικών δηλώσεων θα είναι ελαφρύτερος σε σχέση με πέρυσι. Αναλυτικά, αυτά είναι τα εξής:

1. Απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος
Από την υποχρέωση καταβολής του τέλους  επιτηδεύματος απαλλάσσονται για τα 5 πρώτα χρόνια της δραστηριότητάς τους οι νέοι επαγγελματίες.

Πάντως οι επαγγελματίες που θα φορολογηθούν με το νέο σύστημα των τεκμηρίων θα διαπιστώσουν πως με την εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων το τέλος επιτηδεύματος  θα κουρευτεί κατά 50%. Δηλαδή θα  πληρώσουν τέλος επιτηδεύματος ύψους 325 ευρώ από 650 ευρώ που κατέβαλλαν μέχρι πρότινος . Ενώ σε κάθε υποκατάστημα το τέλος επιτηδεύματος  έχει μειωθεί στα 300 ευρώ από 600 ευρώ που ήταν αρχικά.

2. Μειωμένη προκαταβολή φόρου κατά 50%
Μείωση της τάξεως του 50% θα έχουν στην προκαταβολή φόρου όσοι θα υποβάλουν για πρώτη φορά φορολογική δήλωση με εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα.

3. Το τεκμαρτό εισόδημα
Από το νέο τεκμαρτό σύστημα φορολόγησης απαλλάσσονται οι νέοι επαγγελματίες για τα 3 πρώτα χρόνια από την έναρξη της δραστηριότητας τους και αυτοί θα φορολογηθούν με βάση τα εισοδήματα που θα εμφανίσουν στη φορολογική τους δήλωση. Αναλυτικά:

Όσοι έκαναν έναρξη εργασιών το 2021, το 2022 ή το 2023 θα εξαιρεθούν φέτος από το τεκμαρτό εισόδημα.
Οι επαγγελματίες που άνοιξαν βιβλία το 2022 θα απαλλαγούν και το 2025 από το τεκμήριο εισοδήματος.
Από το τεκμήριο εισοδήματος θα εξαιρεθούν φέτος και για άλλα 2 χρόνια οι νέοι επαγγελματίες του 2023 .
4. Μισός φόρος
Μειωμένο κατά 50% ελάχιστο φορολογικό συντελεστή δικαιούνται οι φορολογούμενοι που έκαναν έναρξη επιτηδεύματος το 2023, αλλά και όσοι έχουν υποβάλει πρώτη δήλωση έναρξης επιτηδεύματος από την 1η Ιανουαρίου 2021 και μετά, δηλαδή όσοι έχουν ατομικές επιχειρήσεις που δεν είχαν συμπληρώσει στις 31 Δεκεμβρίου 2023 τρία έτη λειτουργίας.  Οι παραπάνω θα φορολογηθούν με συντελεστή 4,5% αντί 9% που ήταν μέχρι πρότινος.

Ωστόσο για να μειωθεί στο μισό ο φόρος θα πρέπει το ετήσιο ακαθάριστο εισόδημα που προέρχεται από την επιχειρηματική δραστηριότητα να ήταν μέχρι 10.000 ευρώ το 2023. Αναλυτικά:

Με τον μισό εισαγωγικό συντελεστή της κλίμακας για τα κέρδη του 2023 που θα δηλωθούν φέτος και για τα κέρδη του 2024 θα φορολογηθούν οι επιτηδευματίες που έκαναν έναρξη εργασιών το 2022.
Με συντελεστή 4,5% για τα φορολογικά έτη 2023, 2024 και 2025 θα φορολογηθούν  οι επιτηδευματίες  που έκαναν έναρξη εργασιών το 2023.
Όσοι όμως έκαναν έναρξη εργασιών το 2020 ή σε προηγούμενα έτη, εξάντλησαν την τριετία των μειωμένων συντελεστών και φέτος θα φορολογηθούν για τα κέρδη του 2023, με ολόκληρο τον συντελεστή 9% ενώ υπάγονται και στο νέο τεκμαρτό σύστημα φορολόγησης.
Το όριο των ακαθάριστων εσόδων που είναι στα 10.000 ευρώ, προκειμένου ο επιτηδευματίας να έχει  την προνομιακή φορολογική μεταχείριση για την πρώτη τριετία της επιχειρηματικής του δραστηριότητας λειτουργεί ως «ταβάνι» του δηλούμενου τζίρου.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: