Φοιτητές ΑΠΘ: Ωρολογιακή βόμβα για την υγεία μας οι εστίες – Δεν έχει γίνει κανένα τεστ (ΦΩΤΟ&ΒΙΝΤΕΟ)

Κοινοποίηση:
FOITHTES-DIAMARTYRIA-ATPH-750x430

Με το σύνθημα “η υγεία μας δεν παίζεται στα ζάρια” πραγματοποίησαν, το μεσημέρι της Πέμπτης συγκέντρωση διαμαρτυρίας εστιακοί φοιτητές του ΑΠΘ, οι οποίοι ζητούν την άμεση λήψη μέτρων προστασίας της υγείας τους από τον κορωνοϊό, ενώ σε συνάντηση που είχαν με τον αντιπρύτανη ακαδημαϊκών υποθέσεων, κ. Δημήτρη Κωβαίο, κατηγόρησαν δριμύτατα την πρυτανεία.

 

Όπως καταγγέλλουν, αφού ανιχνεύτηκαν κρούσματα κορωνοϊού στις εστίες τούς είχαν διαβεβαιώσει πως θα γίνουν 600 τεστ, σε όλους τους εστιακούς φοιτητές, έπειτα τούς είπαν πως θα γίνουν τελικά μόνο 50 δειγματοληπτικά τεστ και σήμερα έμαθαν πως δεν θα γίνει κανένα τεστ.

Όπως ανέφερε στο ThessToday.gr η πρόεδρος του Συλλόγου Οικοτρόφων Φοιτητικών Εστιών Θεσσαλονίκης (ΣΟΦΕΘ), κα. Άντζελα Λάρδα, “όλα αυτά τα χρόνια δεν είχαν παρθεί υγειονομικά μέτρα στις εστίες για να είναι ασφαλείς και έτσι σήμερα η κατάσταση είναι αυτή που είναι. Έχουμε δύο επιβεβαιωμένα κρούσματα στις εστίες Α, Β, Γ, ένα κρούσμα στη Δ εστία και ένα στο ΠΑΜΑΚ. Ο σύλλογός μας ζήτησε από την πρώτη στιγμή απολυμάνσεις και ιχνηλάτηση των κρουσμάτων. Ιχνηλάτηση δεν έγινε ποτέ. Απολυμάνσεις από την αρχή της πανδημίας έγιναν μόνο δύο. Μας έχουν αφήσει εντελώς εκτεθειμένους. Ουσιαστικά μας έχουν καταδικάσει να κολλήσουμε όλοι τον ιό. Μιλάμε για εστίες που μοιραζόμαστε τα μπάνια και δεν έχουμε επιλογή να πάμε αλλού γιατί εκεί μένουμε. Τα μπάνια μάλιστα δεν λειτουργούν όλα και καθαρίζονται από τις καθαρίστριες που είναι λίγες στον αριθμό”.

Οι φοιτητές κάνουν λόγο για μια ωρολογιακή βόμβα έτοιμη να εκραγεί, την ίδια στιγμή που η Θεσσαλονίκη βρίσκεται λίγο πριν το κόκκινο και με το lockdown προ των πυλών.

Ζητούν την άμεση διεξαγωγή τεστ σε όλους, τα οποία μάλιστα να επαναλαμβάνονται τακτικά για την ασφάλεια της υγείας τους, μόνιμη παρουσία κλιμακίου του ΕΟΔΥ στο πανεπιστήμιο, δωρεάν διανομή υγειονομικού υλικού, άνοιγμα δεύτερης διανομής φαγητού για να αποφεύγεται ο συνωστισμός και ενδελεχή και συχνό καθαρισμό των κοινόχρηστων χώρων.

Την κριτική και τους προβληματισμούς τους εξέφρασαν στον αντιπρύτανη, ο οποίος τους διαβεβαίωσε πως δεν ευθύνεται η πρυτανεία που δεν γίνονται τεστ, αλλά ο ΕΟΔΥ, ο οποίος παρά τις πιέσεις του πανεπιστημίου, δεν έρχεται να διεξάγει τεστ. Όπως υποστήριξε ο κ. Κωβαίος, μόλις κάποιος φοιτητής εμφανίσει ύποπτα συμπτώματα, αμέσως υποβάλλεται σε τεστ στο ΑΧΕΠΑ. Όταν υπήρξαν υποψίες για κρούσματα Covid-19 σε εργαστήριο του ΑΠΘ, οι φοιτητές εξετάστηκαν στο ΑΧΕΠΑ Σάββατο πρωί.

Ο κ. Κωβαίος από την πλευρά του, μιλώντας στο ThessToday.gr, τόνισε πως πράγματι όλοι οι οικότροφοι φοιτητές πρέπει να εξεταστούν για το αν είναι φορείς ή όχι της νόσου. “Ο ΕΟΔΥ από τις αρχές Μαρτίου ακόμη έχει ενημερωθεί, και μάλιστα επανερχόμαστε συνεχώς, αλλά δεν έχει έρθει ακόμη για να κάνει την εξέταση. Εμείς ως Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο έχουμε αναπτύξει ένα εξαιρετικό και αποτελεσματικό σύστημα ελέγχου των φοιτητών μας. Όταν δηλαδή σε ένα τμήμα ένας φοιτητής δεν αισθάνεται καλά και εμφανίσει παραπλήσια με τον κορωνοϊό συμπτώματα, έναν μικρό πυρετό ή βήχα, τότε άμεσα ενημερώνεται ο αρμόδιος καθηγητής. Ο φοιτητής εξετάζεται δωρεάν και αν διαπιστωθεί ότι είναι φορέας, τότε όλη η ομάδα που είναι γύρω από αυτόν εξετάζεται.

Ερωτηθείς σχετικά με το αν απολυμαίνονται οι κοινόχρηστοι χώροι στις εστίες, ο αντιπρύτανης σημείωσε πως καθαρίζονται τακτικά και απολυμάνθηκαν πριν από 20 μέρες, όταν είχαν βρεθεί κρούσματα.

Καταλήγοντας, ο αντιπρύτανης τόνισε πως “από την πρώτη στιγμή, με όλες μας τις δυνάμεις προσπαθούμε να προστατεύσουμε την υγεία των φοιτητών που διαμένουν στις εστίες μας”.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: