Φιμώνουν πάλι το θρησκευτικό συναίσθημα του λαού τις ημέρες της Παναγίας

Κοινοποίηση:
pistoi-ekklisia-maska

Σχόλιο του Σωτήρη Μ. Τζούμα

Τελικά το ζήσαμε κι αυτό! Το είπε ο κ. Σύψας.  Φέτος δεν θα γίνουν λιτανείες στα μεγάλα εκκλησιαστικά κέντρα που ευλαβούνται την Παναγία ( Τήνο, Πάρο, Βέρμιο Παναγία Σουμελά, Αγιάσο κ.ά. ), Τελεία και παύλα…!!!

Κι ας ήταν κάποτε το κατ’ εξοχήν όπλο των πιστών ώστε να επέμβει ο Θεός.

Σήμερα δεν ισχύουν αυτά! Οι μάσκες είναι ισχυρότερες της πίστεως. Για το καλό μας.

Κι όμως κάποτε συγκλονιζόταν  και συγκινήτο κι ο ίδιος ο Θεός με την πάνδημη συμμετοχή και παράκληση των πιστών και χάριζε το ποθούμενο στον δοκιμαζόμενο λαό μας.

Στην ιστορία και τη ζωή της Εκκλησίας μας έχουν καταγραφεί πάμπολα περιστατικά, όπου ο καλός Θεός μετά τήν πάνδημη παράκληση του λαού, επενέβη σωστικά σε περιόδους επιδημίας, ανομβρίας, λοιμωδών ασθενειών κ.α.και έκανε το θαύμα προς το συμφέρον της αιτήσεως. Σήμερα αυτά θεωρούνται αλλόκοτα και γραφικά.

Ήλπιζα πάντως, οτι δεν θα δικαιωνόμουν τόσο γρήγορα.  Όταν ο «Εξάψαλμος»   πριν από λίγους μήνες είχε μιλήσει πρώτος για αυτά που θα συμβούν στην Εκκλησία-  μέχρι και για τον προσεχή Δεκέμβριο, όπου αναρωτιόμουν πώς θα περάσουμε τα Χριστούγεννα και αν θα στήσουμε φάτνες και χριστουγεννιάτικά δένδρα- κινδύνεψα να γίνω γραφικός.

Όλοι τα ήξεραν όλα, αλλά κανείς δεν τολμούσε να πει τα πράγματα με το όνομα τους. Λυπηρό!

Με κατηγόρησαν για έλλειψη υπευθυνότητας, ότι δεν ξέρω από διοίκηση κι ότι κάνω πόλεμο στον Μακαριώτατο και σε Αρχιερείς που δεν συμπαθώ, όπως έλεγε σε μια  πολυσέλιδη επιστολή του ( φωσκολιάδα την χαρακτήρισα τότε ) ο Σεβ. Αργολίδος. Ελπίζω τώρα να συνεχίσει και να ολοκληρώσει το σίριαλ του.

Ακόμη  και διαχειριστές Εκκλησιαστικών sites, συνάδελφοι δηλαδή μας είχαν δώσει να καταλάβουμε ότι είμαστε σε λάθος δρόμο

και ότι προέχει η υγεία.

Μάλιστα οι κύριοι αυτοί, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων όσο κρατούσε ο κορονοϊος  συνηγορούσαν στο να κλείσουν οι Εκκλησίες και ήταν υπέρ των μέτρων ενώ  λίγο αργότερα βγήκαν υπέρμαχοι της συμμετοχής του λαού  στις ακολουθίες  και στη θεία λατρεία.

Βέβαια, όλα αυτά συμβαίνουν γιατί εξ αρχής η Εκκλησία μας ακολούθησε ενδοτική στάση. Το είπαμε και το επαναλαμβάνουμε: όταν ο Πρωθυπουργός καταργούσε με ένα Twiter την Σύνοδο θα έπρεπε να παραιτηθούν όλοι  εκείνη τη στιγμή. Αλλά δυστυχώς κανείς δεν τόλμησε.

Δυστυχώς η παρούσα Σύνθεση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, άφησε τα χρόνια των Γερόντων Ιεραρχών να την υπερκαλύψουν και να αποδείξουν ότι ο λόγος της είναι πλέον αδύναμος μπροστά στις κυβερνητικές επιλογές.

Πρόκειται για την ίδια Σύνοδο η οποία είχε γράψει και υπογράψει  την περίφημη εγκύκλιο περί …κόκκινων γραμμών.

Τελικά  όμως επικράτησαν οι κόκκινες και οι …ροζ κορδέλες!!!Δυστυχώς.

«Ο Αννίβας προ των πυλών» κι εμείς καθεύδουμε! Και σιωπούμε.

Το πιτόγυρο μπορούμε να το φάμε όπου θέλουμε, ενώ για να κοινωνήσουμε το Σώμα και το Αίμα του Χριστού θα πρέπει να μασκοφορεθούμε! Ανησυχούμε; Εγώ πολύ, για όλα αυτά που θα γίνουν για μένα χωρίς εμένα…

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. Η οικονομική καταστροφή και η ανεργία μαστίζουν την χωρα και εμεις ασχολουμαστε με τιν εκκλησια ….

Comments are closed.