ΦΟΒΕΡΗ μελέτη για την ταπεινή ασπιρίνη: Μειώνει τον κίνδυνο για νοσηλεία από COVID-19 κατά 47%!

Κοινοποίηση:
ασπιρίνη

Η ασπιρίνη το…  ταπεινό παραδοσιακό αναλγητικό και ένα από τα πιο διαδομένα φάρμακα παγκοσμίως ίσως αποβεί σωτήριο για τον κορωνοϊό σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον!

Η ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου εξέτασε πάνω από 400 ασθενείς με COVID-19 στις ΗΠΑ οι οποίοι λάμβαναν την ασπιρίνη σε τακτικά χρονικά διαστήματα άσχετα από την ασθένειά τους και βρήκαν ότι η συστηματική κατανάλωση του φαρμάκου είχε ευεργετικά αποτελέσματα στην εξέλιξη του κορωνοϊού.

Πιο συγκεκριμένα μείωσε κατά 44% την ανάγκη για μηχανική υποστήριξη στην αναπνοή, μείωσε κατά 43% την ανάγκη εισόδου στην ΜΕΘ και κατά 47% την νοσηλεία  σε νοσοκομείο.

«Καθώς εξετάζαμε την συσχέτιση μεταξύ των θρόμβων στο αίμα και του COVID-19, γνωρίζαμε ότι η ασπιρίνη –η οποία χρησιμοποιείται και για την πρόληψη εγκεφαλικών και καρδιακών επεισοδίων, θα μπορούσε να αποβεί σημαντική για τους ασθενείς με COVID-19», σημείωσε ο Δρ. Jonathan Chow από την ερευνητική ομάδα.

«Η έρευνά μας ανακάλυψε μια ευεργετική συσχέτιση μεταξύ χαμηλών δόσεων της ασπιρίνης και της μείωσης της σοβαρότητας των επιπτώσεων του COVID-19 αλλά και των θανάτων από αυτόν» συμπλήρωσε ο Δρ. Chow.

Η τακτική δόση της ασπιρίνης έχει ως στόχο την μείωση των εγκεφαλικών και καρδιακών επεισοδίων, αλλά τώρα ανακαλύπτεται ότι έχει και ουσιαστικό ρόλο στην  αντιμετώπιση των συνεπειών του κορωνοϊού.

Αν και ο ιός προσβάλλει κυρίως το αναπνευστικό, ο ιός έχει αποδειχθεί ότι ευθύνεται και για τη δημιουργία θρόμβων στο αίμα και πιο ειδικά στα αγγεία που διατρέχουν τους πνεύμονες, προκαλώντας μικροαποαφράξεις που οδηγούν με τη σειρά τους στο σύνδρομο ARDS ή αλλιώς σύνδρομο οξείας αναπνευστικής ανεπάρκειας.

Σε παρόμοια  συμπεράσματα κατέληξαν και Ισραηλινοί ερευνητές τον περασμένο Μάρτιο στο ιατρικό κέντρο Barzilai. Έτσι εκτός από τις ευεργετικές επιδράσεις στην αποφυγή του συνδρόμου ARDS η τακτική δοσολογία της ασπιρίνης μείωνε και τον κίνδυνο μόλυνσης από τον COVID-19 στα υγεία άτομα κατά 29%!

«Η ασπιρίνη ως φάρμακο χαμηλού κόστους και εύκολα προσβάσιμης καθώς την χρησιμοποιών εκατομμύρια  άνθρωποι σε όλο τον κόσμο και έχοντας ανακαλύψει αυτή την ευεργετική συσχέτιση για  την αντιμετώπιση του κορωνοϊού μπορεί να μειώσει κατά πολύ το ρίσκο από τις καταστροφικές συνέπειες του COVID-19», είπε ο Chow.

 

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: