Υπόθεση “Sofitel”: Αποκαλύψεις “φωτιά” από την πρώην σύζυγο του Στρος Καν – Σπάει τη σιωπή της έπειτα από 10 χρόνια

Κοινοποίηση:
720_783428_b35e4daa50-8658791ae4c63b15

Όταν το τηλέφωνο χτυπά στις 2 το ξημέρωμα “είναι πάντα σημάδια καταστροφής” γράφει η Αν Σινκλέρ στην αυτοβιογραφία της “Passé composé” που κυκλοφόρησε αυτήν την εβδομάδα στο Παρίσι.

Το βράδυ της 14ης Μαΐου 2011 η Σινκλέρ ήταν στο Παρίσι περιμένοντας την άφιξη του τότε συζύγου της, Ντομινίκ Στρος Καν, που τότε ήταν διευθυντής του ΔΝΤ. Η θετή της κόρη, Καμίλ, της τηλεφώνησε μέσα στο ξημέρωμα για να της πει ότι ο Στρος Καν είχε συλληφθεί κατηγορούμενος για σεξουαλική επίθεση σε καμαριέρα στο “Sofitel” στο Μανχάταν.

“Εκείνη τη στιγμή δεν μπορούσα να σκεφτώ ούτε για δευτερόλεπτο ότι η κατηγορία ήταν αληθινή. Η μόνη εξήγηση που έμοιαζε αποδεκτή σε εμένα ήταν ότι επρόκειτο για συναινετικό σεξ”.

Η πρώην σύζυγος του Στρος Καν τήρησε σιγήν ιχθύος για περίπου 10 χρόνια μετά το σκάνδαλο που ταρακούνησε την ηγεσία του ΔΝΤ αλλά και τον γαλλικό πολιτικό κόσμο.

“Δεν μπορούσα να αφήνω άλλους να μιλούν στη θέση μου” είπε ενώ τόνισε πως “δεν έχω πει τα πάντα, αλλά ό,τι λέω είναι αληθινό”. Το βιβλίο περιγράφει τη ζωή της Σινκλέρ, από τη γέννησή της στη Νέα Υόρκη από μία πλούσια εβραϊκή οικογένεια που κατέφυγε στις ΗΠΑ από τη Γαλλία που ήταν υπό την κατοχή των ναζί, έως και το ήρεμο παρόν της, έναν μήνα πριν από τα 73α γενέθλιά της. Όπως σημειώνει η Σινκλέρ, ήξερε ότι όταν το έγραφε όλοι θα πήγαιναν κατευθείαν στο κεφάλαιο 13 εκεί που δίνει τη δική της εκδοχή για το σκάνδαλο του “Sofitel” και την κατάρρευση του 20ετούς γάμου της με τον Στρος Καν.

Όταν έφθασε στη Νέα Υόρκη έμαθε ότι ο Στρος Καν είχε φυλακιστεί στο νησί Ρίκερ και πως αντιμετώπιζε ποινή 30ετούς φυλάκισης. “Είναι πολύ δύσκολο να πιστέψω ότι δεν πρόκειται για ταινία, ότι ο σύζυγός μου για είκοσι χρόνια κατηγορείται για το φριχτό έγκλημα του βιασμού. Μόνο να σταθώ στο πλευρό του μπορώ. Η καρδιά μου σκίζεται και στο κεφάλι μου έχω ένα σφυροκόπημα” Αναφέρεται στο σκάνδαλο ως “κατακλυσμός” και “σεισμός που κατέστρεψε τη ζωή μου”, ενώ απορρίπτει φήμες ότι επέτρεπε τον σεξουαλικό εθισμό του συζύγου της και ότι συμμετείχε και στα όργιά του. “Όλα αυτά ήταν εντελώς ξένα σ’ εμένα. Όπως και οι σχέσεις που ανακάλυψα μετά” είπε στο Paris Match.

Η Σινκλέρ λέει ότι δεν μπορεί να πιστέψει πόσο τυφλή υπήρξε. “Ο Ντομινίκ δεν ομολόγησε ποτέ. Είχα υποψίες, με καθησύχαζε ή με έκανε να αισθάνομαι γελοία και ντροπιασμένη. Όταν έκλεινε το κινητό του ξαφνικά ή άλλαζε σελίδα στον υπολογιστή του ή ερχόταν αργά σπίτι από μία σύσκεψη, πάντα είχε μία δικαιολογία” είπε η Σινκλέρ και σημείωσε πως όταν αποκαλύφθηκε το 2008 ότι είχε εξωσυζυγική σχέση με μία οικονομολόγο από την Ουγγαρία στο ΔΝΤ “μου ορκίστηκε στον Θεό ότι ήταν η πρώτη του απιστία στα 18 χρόνια γάμου. Ποτέ ξανά, υποσχέθηκε. Είμαι αφελής. Τον πίστεψα. Ή ήθελα να τον πιστεύω”.

Μιλώντας στο rtl με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου της εξήγησε ότι δεν γνώριζε πώς ενεργούσε ο Στρος Καν. “Είμαι μάλλον αφελής, πιθανώς, εμπιστεύομαι πολύ, πιθανώς υπάρχει άρνηση. Δεν μπορώ να το αρνηθώ. Όταν δεν βλέπουμε τι συμβαίνει, πιθανώς δεν θέλουμε να το δούμε” είπε η Αν Σινκλέρ και πρόσθεσε: “Ο σύζυγός μου ήταν πολύ καλός πολιτικός. Ήξερε πώς να πείσει το κοινό, ήξερε πώς να με πείσει ότι δεν υπήρχε πρόβλημα. Εμπιστεύομαι και καταλαβαίνω ότι είναι δύσκολο να το καταλάβει κανείς. Δεν υπάρχουν πραγματικές εξηγήσεις, ελπίζω ότι οι άνθρωποι με πιστεύουν. Έχω την εντύπωση ότι η ειλικρίνεια περνάει ούτως ή άλλως”. Ωστόσο, παρά την υπόθεση αυτή, η Αν Σινκλέρ αναφέρει ότι είχε μια ευτυχισμένη ζωή.

“Ήμουν πολύ τυχερή στη ζωή μου. Υπήρχε αυτός ο κατακλυσμός και στη συνέχεια γυρίζεις και κοιτάζεις το παρελθόν και σκέφτεσαι τον εαυτό σου πώς, γιατί δεν είδες ούτε αντέδρασες” υπογράμμισε και τόνισε ότι η ευτυχία της είναι τα παιδιά της, τα εγγόνια της και ο σύντροφός της.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: