Υπόθεση Κασόγκι: Διεθνείς αντιδράσεις και αμφισβήτηση για τις εξηγήσεις της Σαουδικής Αραβίας

Κοινοποίηση:
KASOGI

Έντονες αντιδράσεις και αμφισβήτηση έχουν προκαλέσει σε παγκόσμιο επίπεδο οι εξηγήσεις που έδωσε η Σαουδική Αραβία σε ό,τι αφορά τον θάνατο του Τζαμάλ Κασόγκι. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι δεν είναι ικανοποιημένος από τις εξηγήσεις που έδωσε η χώρα, ενώ μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Νεβάδα είπε ότι πιθανόν ο πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν να μην γνώριζε για τον θάνατο του δημοσιογράφου.
Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι χαρακτήρισε τον θάνατο του δημοσιογράφου γεγονός «εξαιρετικά ανησυχητικό» και σε σχετική ανακοίνωση ζήτησε «ενδελεχή, αξιόπιστη και διαφανή έρευνα, που να ρίχνει φως στις συνθήκες του θανάτου», απαιτώντας όλοι οι υπεύθυνοι να αναλάβουν την πλήρη ευθύνη.
Κοινή δήλωση για την υπόθεση έκαναν η Άνγκελα Μέρκελ και ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας, ζητώντας από τη Σαουδική Αραβία διαφάνεια και λέγοντας πως τα στοιχεία που έδωσε δεν είναι επαρκή. «Η επιβεβαίωση του βίαιου θανάτου του Τζαμάλ Κασόγκι μας συγκλόνισε βαθιά. Συμπαραστεκόμαστε στη μνηστή του καθώς και στους συγγενείς και τους φίλους του, των οποίων οι φόβοι έγιναν πραγματικότητα», αναφέρει η δήλωση.

Μάλιστα, το Βερολίνο έθεσε υπό αμφισβήτηση την πώληση όπλων στη Σαουδική Αραβία όσο ερευνάται ο θάνατος του δημοσιογράφου, καθώς σε συνέντευξή του στη δημόσια τηλεόραση ARD ο Χάικο Μάας είπε ότι δεν υπάρχει λόγος να εγκριθούν οι πωλήσεις, καθώς παραμένει ασαφές τι συνέβη στον Κασόγκι. «Όσο οι έρευνες διεξάγονται και όσο δεν ξέρουμε τι συνέβη εκεί, δεν υπάρχει λόγος να λάβουμε θετικές αποφάσεις για τις εξαγωγές όπλων στη Σαουδική Αραβία», δήλωσε.

Έντονη ήταν επίσης η αντίδραση της Γαλλίας και του Καναδά, με τους υπουργούς Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν και Κρίστια Φρίλαντ αντίστοιχα να κάνουν λόγο για αναπάντητα ερωτήματα και να τονίζουν ότι οι υπεύθυνοι πρέπει να λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους και να οδηγηθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης. Στον ίδιο τόνο ήταν και η ανακοίνωση του Βρετανού ομολόγου τους Τζέρμι Χαντ, που έχει ζητήσει τη διεξαγωγή αξιόπιστης έρευνας από τις 14 Οκτωβρίου.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Σαουδικής Αραβίας δήλωσε ότι η υπόθεση θα εξεταστεί από δικαστήρια της χώρας όταν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες.

Αντιδράσεις υπήρξαν και από την πλευρά του Τύπου, με τους New York Times του Σαββάτου να κάνουν λόγο για έναν «διαδικτυακό στρατό» που χρησιμοποίησε η Σαουδική Αραβία στο Twitter για να καταδιώκει και να παρενοχλεί τον Τζαμάλ Κασόγκι, αλλά και άλλους επικριτές της πολιτικής του βασιλείου.

Συγκεκριμένα, η εφημερίδα αναφέρει ότι «στην επιχείρηση εναντίον του Κασόγκι και άλλων Σαουδαράβων με επιρροή, καθώς και για να στραφεί η κοινή γνώμη εναντίον τους, ενεπλάκη μια ούτως καλούμενη “φάρμα τρολ” που εδρεύει στο Ριάντ κι ένας φερόμενος ως κατάσκοπος του βασιλείου στην εταιρεία Twitter, μέσω του οποίου οι αρχές παρακολουθούσαν από μέσα συστηματικά πολύ συγκεκριμένους λογαριασμούς».

Η εταιρεία Twitter απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο, όπως άλλωστε και εκπρόσωπος της πρεσβείας της Σαουδικής Αραβίας στην Ουάσινγκτον, όταν του ζητήθηκε να κάνει κάποιο σχετικό σχόλιο.

Για εκστρατεία παρενόχλησης των επικριτών της μοναρχίας από το 2010 κάνουν λόγο και οι Times, κατονομάζοντας τον σύμβουλο του διαδόχου Σαούντ αλ Καχτάνι ως τον εγκέφαλο της επιχείρησης.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: