Υποχρεωτικό το self-test και στους δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς

Κοινοποίηση:
τεσττ

Ο διαγνωστικός έλεγχος νόσησης διενεργείται υποχρεωτικά μία (1) φορά την εβδομάδα, πριν από την προσέλευση στις εγκαταστάσεις και έχει ισχύ για μία (1) εβδομάδα από την ημέρα διενέργειάς του.

Δημοσιεύθηκε η απόφαση για την εφαρμογή του υποχρεωτικού μέτρου του διαγνωστικού ελέγχου νόσησης από τον κορονοϊό COVID-19 στους δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς και στους στρατιωτικούς δικαστές.

Ο διαγνωστικός έλεγχος νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19 είναι υποχρεωτικός για τα παραπάνω πρόσωπα, εφόσον τα καθήκοντά τους ασκούνται με φυσική παρουσία εντός των εγκαταστάσεων των Δικαστηρίων, των Εισαγγελιών, των Στρατιωτικών Δικαστηρίων, της Γενικής Επιτροπείας της Επικρατείας του Ελεγκτικού Συνεδρίου και της Γενικής Επιτροπείας της Επικρατείας των Τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων.

Ο διαγνωστικός έλεγχος νόσησης διενεργείται υποχρεωτικά μία (1) φορά την εβδομάδα, πριν από την προσέλευση στις εγκαταστάσεις και έχει ισχύ για μία (1) εβδομάδα από την ημέρα διενέργειάς του.

Ο έλεγχος διενεργείται έως και είκοσι τέσσερις (24) ώρες προ της πρώτης ημέρας της εβδομάδας που τα πρόσωπα ασκούν τα καθήκοντά τους με φυσική παρουσία. Σε περίπτωση που κάποιο από τα πρόσωπα καλείται να παραστεί εκτάκτως, ο διαγνωστικός έλεγχος νόσησης δύναται να διενεργείται και αυθημερόν, προ της προσέλευσής του στο χώρο εργασίας του.

Οι δικηγόροι που προσέρχονται στα δικαστήρια, στις εισαγγελίες, στα στρατιωτικά δικαστήρια, στη Γενική Επιτροπεία της Επικρατείας του Ελεγκτικού Συνεδρίου και στη Γενική Επιτροπεία της Επικρατείας των Τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων δύνανται να υποβάλλονται σε διαγνωστικούς ελέγχους εφαρμοζομένων αναλογικά των άρθρων 3, 4 και 6 της απόφασης.

Κατά την πρώτη εφαρμογή της απόφασης, ήτοι από 19 έως 25 Απριλίου 2021, οι δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί, οι στρατιωτικοί δικαστές και οι δικηγόροι, μπορούν να υποβάλλονται και να δηλώνουν το αποτέλεσμα του διαγνωστικού ελέγχου νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19 εντός του χρονικού διαστήματος από 19 έως και 25 Απριλίου 2021.

Η προμήθεια του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self test) γίνεται δωρεάν από το φαρμακείο με την επίδειξη του Αριθμού Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ),
του προσωρινού Αριθμού Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης και διενεργείται κατ’ οίκον.

Δήλωση αποτελέσματος του self test
Εάν το αποτέλεσμα του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self test) είναι αρνητικό, εκδίδεται από την πλατφόρμα δήλωση του αρνητικού αποτελέσματος, η οποία αποτελεί το νόμιμο αποδεικτικό για την προσέλευση των προσώπων.

Εάν το αποτέλεσμα του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self test) είναι θετικό, εκδίδεται από την πλατφόρμα δήλωση του θετικού αποτελέσματος, την οποία τα πρόσωπα εκτυπώνουν ή επιδεικνύουν με κάθε πρόσφορο τρόπο. Στην περίπτωση αυτή, οι ανωτέρω μεταβαίνουν εντός είκοσι τεσσάρων (24) ωρών σε δημόσια δομή, όπως αυτές είναι αναρτημένες στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr, για δωρεάν επαναληπτικό έλεγχο (rapid test ή PCR test).

Αντί του δωρεάν επαναληπτικού ελέγχου, δύνανται να επιλέξουν τη διεξαγωγή διαγνωστικού ελέγχου (rapid test ή PCR test) από επαγγελματία υγείας σε ιδιωτική δομή, η οποία γίνεται με επιβάρυνσή τους. Στην περίπτωση κατά την οποία ο επαναληπτικός έλεγχος είναι θετικός, εκδίδεται σχετική βεβαίωση από τη δομή εξέτασης, η οποία αποτελεί δικαιολογητικό για να τεθούν τα πρόσωπα του άρθρου 1 σε κατ’ οίκον περιορισμό και να τους χορηγηθεί η αναρρωτική άδεια και ακολουθείται το πρωτόκολλο του Ε.Ο.Δ.Υ.

Στην περίπτωση κατά την οποία ο επαναληπτικός έλεγχος είναι αρνητικός, τότε εκδίδεται σχετική βεβαίωση από τη δομή εξέτασης με την οποία βεβαιώνεται το αρνητικό αποτέλεσμα, οπότε και τα πρόσωπα δύνανται να προσέλθουν στον τόπο εργασίας για να ασκήσουν το λειτούργημά τους ή να παρέχουν εργασία με φυσική παρουσία επιδεικνύοντας την ως άνω βεβαίωση κατά την προσέλευσή τους. Το αποτέλεσμα του επαναληπτικού ελέγχου δηλώνεται υποχρεωτικά από τα πρόσωπα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα self-testing.gov.gr.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: