Τόσες μέρες πρέπει να παραμείνουμε σε καραντίνα αν νοσήσουμε από κορωνοϊό

Κοινοποίηση:
ΤΕΣΤ

Μολονότι τα περισσότερα μέτρα για την πανδημία του κορονοϊού έχουν καταργηθεί, οι εντολές για υποχρεωτική καραντίνα παραμένουν -αν η διάρκεια της υποχρεωτικής απομόνωσης είναι μειωμένη.

Η χαλάρωση των περιορισμών σε συνδυασμό με την αυξημένη μεταδοτικότητα των υποπαραλλαγών Όμικρον 4 και Όμικρον 5 έχουν οδηγήσει σε μια έκρηξη των κρουσμάτων του κορονοϊού, με αποτέλεσμα και οι ειδικοί να μιλάνε για έκτο κύμα του κορονοϊού στη χώρα μας.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ, κ. Νίκο Θωμαΐδη, η κορύφωση του νέου κύματος αναμένεται να έρθει στο επόμενο δεκαήμερο, ενώ ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας του LSE, Ηλίας Μόσιαλος, έχει στο παρελθόν προειδοποιήσει ότι τα μέτρα είναι πιθανό να επιστρέψουν τον Σεπτέμβριο, αν παρατηρηθεί πίεση στο ΕΣΥ. Κατά τον ίδιο, η χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους θα πρέπει να εφαρμόζεται από τα ευάλωτα άτομα.

Βγήκα θετικός – Πόσες πρέπει να κάνω καραντίνα
Σύμφωνα με τις επικαιροποιημένες οδηγίες του ΕΟΔΥ, εάν βρεθείτε θετικοί στον κορονοϊό, τότε θα πρέπει να παραμείνετε σε απομόνωση για τουλάχιστον 5 ημέρες, αποφεύγοντας την επαφή με άλλα άτομα. Σημειώνουμε ότι ως ημέρα 0 θεωρείται η ημέρα που θα λάβετε το θετικό τεστ. Όσον αφορά τη λήξη της καραντίνας, ισχύουν τα παρακάτω:

Εάν μετά το πέρας του 5ημέρου δεν έχετε συμπτώματα ή τα συμπτώματα μετά το πενθήμερο βελτιώνονται με πλήρη υποχώρηση του πυρετού για ένα 24ωρο, χωρίς την χρήση αντιπυρετικών, τότε μπορείτε να διακόψετε την απομόνωση.
Εάν ο πυρετός επιμένει, τότε πρέπει η απομόνωση εντός της οικίας να παραταθεί, μέχρι να υποχωρήσει πλήρως ο πυρετός.
Προσοχή: Η χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλής μάσκας είναι πρέπει να γίνεται για τουλάχιστον άλλες 5 ημέρες μετά τη λήξη της απομόνωσης

Τι ισχύει για την επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα
Εάν έχετε έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα, τότε συστήνεται η χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλής μάσκας (χειρουργική και υφασμάτινη) για 10 ημέρες και διενέργεια εργαστηριακού ελέγχου (PCR ή Rapid Antigen Test) την 5η ημέρα από την έκθεση.

Εφόσον το επιβεβαιωμένο κρούσμα κατοικεί ή εργάζεται στον ίδιο χώρο με το άτομο, η διενέργεια εργαστηριακού ελέγχου γίνεται τις ημέρες 0 και 5.

Τι κάνουμε μετά από θετικό self-test
Η διενέργεια σε self-test είναι μια ενδεικτική διαδικασία και το αποτέλεσμα του (αν είναι θετικό) δεν δηλώνεται στο εθνικό μητρώο Covid-19. Συνιστάται η επιβεβαίωση του αποτελέσματος με PCR ή Rapid Antigen Test.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: