“Τσαμπουκάς” Ερντογάν σε Μπάιντεν: “Οι θέσεις μας για τους S-400 δεν άλλαξαν – Να σταματήσει η υποστήριξη των ΗΠΑ στους Κούρδους”

Κοινοποίηση:
121900

Για “διαφορετικές απόψεις” με τον Μπάιντεν μίλησε αμέσως μετά την λήξη της συνάντησης τους ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρ.Τ. Ερντογάν όπως μεταδίδουν τουρκικά ΜΜΕ.

Αξιοσημείωτο είναι πως οι συζητήσεις των αντιπροσωπειών ΗΠΑ-Τουρκίας  συνεχίστηκαν αμέσως μετά την συνάντηση Ερντογάν-Μπάιντεν.

Από τις ΗΠΑ λαμβάνουν μέρος στην συνάντηση ο ΥΠΕΞ Blinken, ο ΥΠΑΜ Austin, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Sullivan, η ειδική βοηθός για θέματα ασφαλείας Α. Sloat, ο πρέσβης των ΗΠΑ Satterfield και η σύμβουλος Boyd.

Από την τουρκική πλευρά συμμετέχουν οι Τσαβούσογλου, Ακάρ, Τσελίκ, Μερκάν, Αλτούν και Καλίν.

Όπως ήταν ήδη γνωστό, στο τραπέζι έπεσαν οι S-400, οι εξελίξεις στη Συρία, το Αφγανιστάν και τη Λιβύη, αλλά και η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

S-400 και F-35

“Είπα στον Μπάιντεν ότι οι απόψεις μας για τους S-400 δεν έχουν αλλάξει. Επίσης του έθεσα το θέμα των F-35. Μιλήσαμε για τα βήματα που μπορούμε να κάνουμε από κοινού στην αμυντική βιομηχανία.

Στα επόμενα βήματα της διαδικασίας οι υπουργοί μας θα συναντηθούν με τους διαμεσολαβητές για να προχωρήσουν αυτές οι σχέσεις” ανέφερε ο Ερντογάν όπως μεταδίδουν τουρκικά ΜΜΕ.

“Παρουσιάσαμε τις ευαισθησίες μας σε σχέση με την τρομοκρατία”

Ο Ερντογάν σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ εξέφρασε την άποψη ότι “η υποστήριξη στις “τρομοκρατικές” οργανώσεις των Κούρδων του PYD/PKK πρέπει να τελειώσει”.

“Παρουσιάσαμε τις προτεραιότητες, τις ευαισθησίες και τις δικαιολογημένες προσδοκίες ειδικά στην μάχη εναντίον της τρομοκρατίας στους συμμάχους μας.

Λυπάμαι που υπογραμμίζω ένα σημείο εδώ. Δυστυχώς, η παραμορφωμένη κατανόηση που διακρίνει τις οργανώσεις και τις ταξινομεί ως “καλούς” και “κακούς” τρομοκράτες εξακολουθεί να υπάρχει.

Μια τέτοια δομή δεν θα καταστρέψει την τρομοκρατία. Αντιθέτως, δίνει αυτοπεποίθηση στην τρομοκρατία.

Έχει επίσης αποκαλυφθεί ότι η μία τρομοκρατική οργάνωση δεν μπορεί να καταστρέψει την άλλη…

Η Τουρκία είναι ο μόνος σύμμαχος του ΝΑΤΟ που αγωνίστηκε χέρι-χέρι εναντίον του ISIS. Χάρη στις διασυνοριακές επιχειρήσεις, εκκαθαρίσαμε μια έκταση 8 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων. Οι πρόσφατες επιθέσεις από το καθεστώς και το PKK / YPG στο Idlib δείχνουν ότι θέλουν να επιστρέψουν αυτή την περιοχή σε χάος.

Στοχεύοντας στο Νοσοκομείο Şifa στο Idlib το Σάββατο, το PKK / YPG σκότωσε 14 αθώους και τραυμάτισε 30 αμάχους. Αρκεί να δείξουμε το αιματηρό, βρώμικο και άσχημο πρόσωπο αυτού του οργανισμού, τους ηγέτες του οποίου γίνονται δεκτοί με κόκκινο χαλί από ορισμένες χώρες.

Έχω καταστήσει σαφές ότι η υποστήριξη που δόθηκε στο PYD και PKK πρέπει τώρα να τερματιστεί. Προσπαθήσαμε επίσης να αποτρέψουμε τη Συρία από το να μετατραπεί σε στρατόπεδο εκπαίδευσης τρομοκρατών.

Μέχρι σήμερα, έχουμε συλλάβει περισσότερους από 9.000 τρομοκράτες και τους έχουμε στείλει πίσω στις χώρες τους. Έχουμε απαγορεύσει την είσοδο σε περισσότερους από 100 χιλιάδες υπόπτους.

Είναι μια μεγάλη αδυναμία που οι τρομοκράτες που έχουμε παραδώσει μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα χωρίς καμία έρευνα και να διαπράττουν τρομοκρατικές ενέργειες.

Για σχεδόν 10 χρόνια, οι περισσότερες από τις δεσμεύσεις των διεθνών εταίρων μας που αφορούν την Τουρκία, που φιλοξενεί 3,6 εκατομμύρια Σύριους, δεν έχουν εκπληρωθεί.

“Διαφορετικές απόψεις”

“Με τον κύριο Μπάιντεν είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε για τις διαφορετικές απόψεις μας, αλλά και τα κοινά σημεία, στα οποία μπορούμε να συνεργαστούμε.

Μιλήσαμε για πιθανά βήματα που μπορούμε να κάνουμε σε ζητήματα οικονομίας και μηχανισμούς που μπορούμε να ενεργοποιήσουμε.

Ήταν μία σοβαρή συνάντηση με σκοπό την επέκταση της συνεργασίας μας, καθώς υπάρχουν πολλά περιθώρια για αυτό”, δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αποκαλύπτοντας πως προσκάλεσε τον Αμερικανό ομόλογο του στην Τουρκία.

“Εκφράσαμε τις προσδοκίες μας από τους συμμάχους για το ζήτημα της τρομοκρατίας. Το DAES συνεχίζει τη δράση του.

Η Τουρκία το έχει πολεμήσει στα σύνορα της και είναι το μοναδικό μέλος του ΝΑΤΟ που κατάφερε να “καθαρίσει” την περιοχή στη Συρία…

Ακολούθως τόνισε πως η Τουρκία εδώ και περίπου 10 χρόνια έχει επωμιστεί το βάρος του προσφυγικού.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: