Τρόμος στον κόσμο – Τι επιπτώσεις θα είχε ένα νέο lockdown(ΒΙΝΤΕΟ)

Κοινοποίηση:
ββββββββ

Στην εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακο και τους Ντίνο Σιωμόπουλο και τη Στέλλα Γκαντώνα μίλησε ο Ναπολέων Μαραβέγιας Καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας Πανεπιστημίου Αθηνών, αναφορικά με τις επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομία, αλλά και το τι πρέπει να περιμένουμε από εδώ και πέρα.

«Όπως εξελίσσονται τα πράγματα φαίνεται ότι η πανδημία ήρθε με ένα δεύτερο κύμα που ίσως δε θέλαμε να φανταστούμε ότι θα είναι τόσο έντονο. Αυτό αφορά σε όλη την Ευρώπη και ολόκληρο τον κόσμο. Αυτό σημαίνει ότι η ύφεση που είχε προβλεφθεί από τους διεθνείς οργανισμούς και από το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών, πιθανότατα να είναι μεγαλύτερη από ό,τι είχαμε υπολογίσει. Η ύφεση εμφανιζόταν γύρω στο 8-8,5%, με πιθανότητα να πάει στο 9 ή στο 10. Αυτό σημαίνει χιλιάδες θέσεις εργασίας χαμένες, εισοδήματα χαμένα κυρίως στο χώρο της εστίασης», σημείωσε ο κ. Μαραβέγιας.

«Όλοι αυτοί οι περιορισμοί που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις, η προσπάθεια να μη φτάσουμε στο γενικευμένο lockdown γίνεται επειδή ένας μήνας γενικευμένου lockdown – σύμφωνα με διεθνείς οργανισμούς – σημαίνει 2,5-3% ύφεση και απώλεια 5-6 δισ. ευρώ. Αντιλαμβάνεστε ότι σωστά η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να το αποφύγει», πρόσθεσε.

«Δυστυχώς δεν ήταν αναμενόμενο το τόσο σοβαρό κύμα πανδημίας. Τα μέτρα που παίρνουμε προφανώς θα έχουν σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις. Θα έχουμε περαιτέρω συρρίκνωση της οικονομίας, ελπίζω όχι μεγάλη. Για το 2021, η κυβέρνηση μιλάει για αύξηση σε σχέση με το προηγούμενο έτος της τάξης του 7%. Αυτό είναι μια πολύ αισιόδοξη πρόβλεψη και ελπίζουμε να πραγματοποιηθεί. Οι διεθνείς οργανισμοί πάντως, δείχνουν ότι η ανάπτυξη που θα έχουμε το επόμενο έτος αν τα πράγματα πάνε καλά θα είναι γύρω στο 5%», κατέληξε ο κ. Μαραβέγιας.

Αλαλούμ με το πτωχευτικό δίκαιο

Στην εκπομπή μίλησε και ο Κώστας Τσουκαλάς, δικηγόρος, αναφορικά με το αλαλούμ που έχει προκύψει με το πτωχευτικό δίκαιο.

«Τη Δευτέρα θα ψηφιστεί το νομοσχέδιο. Στην ουσία το νομοσχέδιο αυτό δεν προβλέπει προστασία της Α’ κατοικίας. Εκείνοι που θεωρούνται ως ευάλωτα νοικοκυριά αν ταυτόχρονα έχουν ακίνητο με αντικειμενική αξία από 120 έως 165 χιλιάδες ευρώ, θα μπορούν να μείνουν ως ενοικιαστές στο σπίτι, να καταβάλουν μίσθωμα μέρος του οποίου θα επιδοτείται με στεγαστικό επίδομα», είπε ο κ. Τσουκαλάς.

«Εκτιμώ ότι δε συμφέρει κανέναν να δηλώσει πτώχευση και να γίνει ενοικιαστής. Έχουν πληρώσει ήδη ένα μέρος του δανείου, θα πληρώσουν μισθώματα και θα πρέπει να ξαναγοράσουν το ακίνητο. Εκτιμώ ότι δεν είναι συμφέρουσα λύση να πάρεις δάνειο κάποτε, να έχεις πληρώσει ήδη το σπίτι και να το ξαναπάρεις. Δεύτερη ευκαιρία είναι μόνο για κάποιον που έχει συμφιλιωθεί με την ιδέα ότι θα απωλέσει την περιουσία του και θέλει να απαλλαγεί από τα χρέη. Οι μεγάλοι χαμένοι είναι κυρίως η πρώην μεσαία τάξη. Εκτιμώ ότι θα πρέπει να υπάρξει προστασία της Α’ κατοικίας, όχι να χαριστούν ακίνητα, αλλά να πληρώσουν την πραγματική αξία του ακινήτου», πρόσθεσε ο ίδιος.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: