Τριγμοί στην ευρωομάδα του ECR – Το βελγικό κόμμα Νέα Φλαμανδική Συμμαχία «αλληθωρίζει» προς ΕΛΚ

Κοινοποίηση:
Το-βελγικό-κόμμα-N-VA-μπορεί-να-απορρίψει-το-ECR-στο

Το βελγικό κεντροδεξιό κόμμα N-VA, η Νέα Φλαμανδική Συμμαχία, σκέφτεται δημοσίως να αλλαξοπιστήσει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Το κόμμα, το οποίο έχει σήμερα τρεις ευρωβουλευτές, τους Χερτ Μπουρζουά, Γιόχαν Βαν Όβερτβελτ και Ασίτα Κανκ, αφήνει να εννοηθεί ότι δεν αισθάνεται πλέον «σαν στο σπίτι του» με τους Ευρωπαίους Συντηρητικούς και Μεταρρυθμιστές (ECR).

Οι δεξιοί προβλέπεται να τα πάνε καλά στις φετινές εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με μία σύμπραξη του ECR και της ομάδας ID (ταυτότητα και δημοκρατία) να εμφανίζει τη πιθανότητα να γίνει, αν όχι η πρώτη, σίγουρα η δεύτερη δύναμη στο Ευρωκοινοβούλιο, σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις.

Το N-VA φαίνεται ωστόσο ότι θα αλλαξοπιστήσει. Ο πρωθυπουργός της βελγικής περιφέρειας της Φλάνδρας και στέλεχος του κόμματος, Γιαν Γιάμπον έθεσε το ενδεχόμενο αυτό στο περιθώριο ομιλίας του σε δημοσιογράφους της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Αμβέρσα, όπως μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Belga.

«Δεν αισθανόμαστε πλέον εντελώς οικεία με το ECR», δήλωσε. «Οι Βρετανοί Συντηρητικοί ήταν ο λόγος που ενταχθήκαμε τότε, αλλά δεν είναι πλέον μαζί μας».

Από τότε που έφυγε η βρετανική αντιπροσωπεία, στο ECR κυριαρχεί το πολωνικό κόμμα PiS, το οποίο είναι πολύ πιο συντηρητικό από το N-VA.

Πού θα πάνε; Το N-VA θα μπορούσε να συμβάλει στη διατήρηση της θέσης του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) ως της μεγαλύτερης ομάδας. Εναλλακτικά, δεδομένου ότι το φλαμανδικό κεντροδεξιό κόμμα είναι κάπως φιλελεύθερο, η προσχώρηση στο Ανανεώνουμε την Ευρώπη (Renew Europe) είναι επίσης μια επιλογή, ίσως διατηρώντας την ομάδα αυτή ως τρίτη μεγαλύτερη, μπροστά από το ID και το ECR.

Οι Βέλγοι ομόλογοί του σε αυτές τις ομάδες μπορεί να μην το εγκρίνουν, ιδίως οι φεντεραλιστές των Ανοικτών Φλαμανδών Φιλελευθέρων του Γκι Φέρχοφστατ, που ηγείται και του Renew.

Η προσχώρηση στο ΕΛΚ θα μπορούσε επίσης να συναντήσει εμπόδια από τους Βέλγους Χριστιανοδημοκράτες, τα μέλη των οποίων θα μπορούσαν να επισημάνουν πως το κόμμα N-VA φάνηκε να γυρίζει την πλάτη στους αγρότες στον αγώνα κατά των εκπομπών.

Άλλα κόμματα στην ομάδα του ECR περιλαμβάνουν το ισπανικό Vox, τους Αδελφούς της Ιταλίας της Τζόρτζια Μελόνι και τους Σουηδούς Δημοκράτες, τα οποία υποστηρίζουν πολύ περισσότερο τα δεξιά δόγματα.

Σε άλλο σημείο, ο Γιάμπον δήλωσε ότι ελπίζει ότι οι περιφέρειες της Ευρώπης θα μπορέσουν να διαδραματίσουν μεγαλύτερο ρόλο, υποστηρίζοντας ότι η περιφερειακή αυτονομία δεν έχει ακόμη εφαρμοστεί πλήρως παρά την ευρωπαϊκή συνθήκη που την απαιτεί.

Εξέφρασε επίσης τη δυσαρέσκειά του για την προσωρινή ευρωπαϊκή δομή κρατικών ενισχύσεων, η οποία, όπως υποστήριξε, ευνοεί τα μεγαλύτερα κράτη μέλη όπως η Γαλλία και η Γερμανία.

«Η απάντησή μας στον διεθνή ανταγωνισμό δεν πρέπει να είναι η ενδοευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα», είπε.

Στο μέσα κοινωνικής δικτύωσης Χ, η ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία του κόμματος προσπάθησε να υποβαθμίσει τις δηλώσεις. Ανέφερε ότι ο Γιάμπον δεν είπε τίποτα καινούργιο και ότι έχει έναν «εποικοδομητικό τρόπο συνεργασίας στο πλαίσιο του ECR».

«Ζούμε τώρα σε μια προεκλογική περίοδο όπου οι φήμες έρχονται καθημερινά στην επιφάνεια», κατέληξε.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: