Τραμπ: «Σήμερα το έθνος θρηνεί μια κολοσσό του Δικαίου»

Κοινοποίηση:
trump

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ απέτισε φόρο τιμής στην «εξαιρετική ζωή» της εκλιπούσας δικαστικού του Ανώτατου Δικαστηρίου Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ, αφού ενημερώθηκε από δημοσιογράφους, ενώ έκανε προεκλογική εκστρατεία στη Μινεσότα, για τον θάνατό της σε ηλικία 87 ετών.

«Πέθανε; Δεν ήμουν ενήμερος. Έζησε εξαιρετική ζωή», ήταν «μια καταπληκτική γυναίκα», ήταν η αντίδραση του ενοίκου του Λευκού Οίκου, που έμαθε την είδηση καθώς αποχωρούσε από προεκλογική εκδήλωση στην πόλη Μπεμίτζι, στην πολιτεία Μινεσότα, μερικά λεπτά προτού επιβιβαστεί στο προεδρικό αεροσκάφος.

Ο Τραμπ, ο οποίος δήλωσε πως του προκάλεσε «θλίψη» το νέο, εξέδωσε λίγο αργότερα επίσημη ανακοίνωση για την απότιση φόρου τιμής στη δικαστικό η οποία υπηρέτησε στον θεσμό-κλειδί για το πολιτικό σύστημα των ΗΠΑ για πάνω από ένα τέταρτο του αιώνα, χωρίς να αποκαλύψει πότε λογαριάζει να ονομάσει τον υποψήφιο ή την υποψήφια για να αναλάβει τη θέση που άφησε κενή.

«Σήμερα το έθνος θρηνεί μια κολοσσό του Δικαίου», ανέφερε ο Τραμπ στην ανακοίνωσή του, μιλώντας για ένα «λαμπρό» νομικό μυαλό, μια «μαχήτρια» που οι αποφάσεις της, ειδικά αυτές για ζητήματα που άπτονταν των δικαιωμάτων των γυναικών, είχαν προκαλέσει «ενθουσιασμό σε όλους» τους Αμερικανούς.

Η προοδευτική δικαστικός «απέδειξε ότι μπορείς να διαφωνείς χωρίς να γίνεσαι δυσάρεστος», έκρινε ο πρόεδρος, παρότι το 2016, εν μέσω της προεκλογικής εκστρατείας του, είχε χαρακτηρίσει την Γκίνσμπεργκ «αγύρτισσα», προτού ανακαλέσει τη δήλωση αυτή.

Η αμερικανική σημαία κυμάτιζε μεσίστια στον Λευκό Οίκο «σε ένδειξη τιμής» προς την Γκίνσμπεργκ, ενημέρωσε από την πλευρά της η εκπρόσωπος της προεδρίας Κέιλι Μακενάνι, χαιρετίζοντας μια «πρωτοπόρα» στον αγώνα για τα δικαιώματα των γυναικών. Η σημαία των ΗΠΑ κυματίζει επίσης μεσίστια στο Κογκρέσο, ανακοίνωσε η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόσι.

Η Γκίνσμπεργκ, μόλις η δεύτερη γυναίκα η οποία κατέλαβε έδρα στο σώμα, και η οποία είχε αποκτήσει τα τελευταία χρόνια το προσωνύμιο Notorious RBG, πέθανε εξαιτίας επιπλοκών του μεταστατικού καρκίνου στο πάγκρεας από τον οποίο έπασχε.

ruth-bender-ginsburg

Γεννημένη το 1933, η μικρόσωμη Γκίνσμπεργκ πήγε να σπουδάσει νομική στο Χάρβαρντ τη δεκαετία του 1950, μια από τις μόλις εννιά φοιτήτριες ανάμεσα σε εκατοντάδες νεαρούς άνδρες. Οι διακρίσεις που αντιμετώπισε την ώθησαν να μετεγγραφεί στη σχολή νομικής του πανεπιστημίου Κολούμπια, όπου αργότερα θα δούλευε ως ερευνήτρια και επικεφαλής τμήματος. Παρά τα πολλά προσόντα της, δυσκολεύτηκε πολύ να βρει δουλειά σε δικηγορικό γραφείο και κατέληξε να αναλάβει θέση καθηγήτριας στο πανεπιστήμιο Ράτγκερς, στο Νιου Τζέρζι.

Τη δεκαετία του 1970 εργάστηκε για την ACLU και είχε κεντρικό ρόλο στη δημιουργία του προγράμματος για τα δικαιώματα των γυναικών στην οργάνωση αυτή υπεράσπισης των πολιτικών και ατομικών δικαιωμάτων στις ΗΠΑ.

Αφότου κατέβαλε την έδρα στο Ανώτατο Δικαστήριο, δεν είχε απουσιάσει από καμία ακροαματική διαδικασία ωσότου διαγνώστηκε πως έπασχε από καρκίνο στον πνεύμονα.

Η φαινομενικά εύθραυστη Γκίνσμπεργκ νίκησε αρκετές μάχες με τον καρκίνο και άλλα προβλήματα υγείας, που αντιμετώπιζε με χιούμορ. Σε μία αξιομνημόνευτη περίπτωση, είχε πει το 2019 στην Ουάσινγκτον πως πήγε σε εκδήλωση προκειμένου το κοινό να «δει πως είμαι ακόμα ζωντανή», προκαλώντας γέλια και επευφημίες.

Η ίδια δήλωνε κατάπληκτη για τη διασημότητα που είχε αποκτήσει τα τελευταία χρόνια. «Είμαι 86 ετών και άνθρωποι όλων των ηλικιών έρχονται να φωτογραφηθούν μαζί μου. Απίστευτο», θα δήλωνε το 2019.

Ο θάνατός της αναγγέλλεται σφοδρή μάχη για την πλήρωση της θέσης που άφησε κενή στο Ανώτατο Δικαστήριο, με τον Τραμπ να αποκτά την ευκαιρία να μεταβάλλει δραματικά την ιδεολογική ισορροπία σε αυτόν τον θεσμό-κλειδί.

 

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

2 Σχόλια

  1. Ρε δεν πάμε καλά.87 χρονών γριά με καρκίνο την είχαν ακόμη Ανώτατο δικαστικό αντί να την έχουν στείλει σπίτι.
    Δεν υπάρχει σωτηρία. Όχι μάσκα και εμβόλιο.Λαιμαριά θα μας βάλουν.

Comments are closed.