Το πώς αλλάζει το βάρος σας με την πάροδο του χρόνου μπορεί να επηρεάσει την υγεία σας!

Κοινοποίηση:
obesity-2-782x440-1

Ερευνητές από το University of Sheffield διεξήγαγαν μια μελέτη που ρίχνει φως στο πώς οι αλλαγές στον δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την υγεία μας καθώς μεγαλώνουμε.

Ο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ), ένα μέτρο του σωματικού βάρους σε σχέση με το ύψος, έχει συσχετιστεί εδώ και πολύ καιρό με διάφορα προβλήματα υγείας, όπως ο διαβήτης, ο καρκίνος και οι καρδιακές παθήσεις.
Αυτή η περιεκτική μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Obesity, χρησιμοποιώντας δεδομένα από το English Longitudinal Study of Aging, αποκάλυψε τέσσερις διακριτές τροχιές του ΔΜΣ μεταξύ ενηλίκων άνω των 50 ετών: σταθερό υπέρβαρο, αυξημένο ΔΜΣ, αύξηση ΔΜΣ και μείωση ΔΜΣ. Κάθε τροχιά αντιπροσωπεύει ένα μοναδικό μοτίβο μεταβολής του ΔΜΣ με την πάροδο του χρόνου.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι αυτές οι τροχιές του ΔΜΣ είχαν ελάχιστη επίδραση στα συνολικά ποσοστά θνησιμότητας, στον κίνδυνο καρκίνου ή στον κίνδυνο εγκεφαλικού. Ωστόσο, συνδέθηκαν σημαντικά με τον κίνδυνο συγκεκριμένων καταστάσεων υγείας, όπως ο διαβήτης, το άσθμα, η αρθρίτιδα και τα καρδιακά προβλήματα.

Η επικεφαλής συγγραφέας Δρ. Laura Gray εξήγησε: «Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης δείχνουν ότι η ετερογένεια στις τροχιές του ΔΜΣ είναι σημαντική και μπορεί να εξηγήσει σημαντικές διαφορές στα αποτελέσματα της υγείας. Η τροχιά του ΔΜΣ έχει μικρή σχέση με τη θνησιμότητα από όλες τις αιτίες, αλλά έχει σημαντική και ουσιαστική σχέση με τον διαβήτη».

Αυτή η έρευνα αμφισβητεί την παραδοσιακή προσέγγιση της χρήσης μεμονωμένων μετρήσεων ΔΜΣ για την αξιολόγηση των κινδύνων για την υγεία, ειδικά σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας. Αντίθετα, τονίζει την κρίσιμη σημασία της εξέτασης των αλλαγών στο ΔΜΣ με την πάροδο του χρόνου κατά την αξιολόγηση των πιθανών κινδύνων για την υγεία.

Αυτά τα ευρήματα έχουν σημαντικές επιπτώσεις για τους γιατρούς, επιτρέποντάς τους ενδεχομένως να εντοπίσουν άτομα που διατρέχουν κίνδυνο για αρνητικά αποτελέσματα υγείας που συνδέονται με τις διακυμάνσεις του ΔΜΣ καθώς γερνούν. Επιπλέον, αυτή η έρευνα θα μπορούσε να παρέχει πιο ακριβείς και προσαρμοσμένες αναλύσεις κόστους-αποτελεσματικότητας και οικονομικές αξιολογήσεις που σχετίζονται με την πρόληψη και τη θεραπεία της παχυσαρκίας.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: