Το παιδί σύμβολο κατά της παιδικής εργασίας: Η δύσκολη ζωή του, η ακτιβιστική του δράση και η δολοφονία του

Κοινοποίηση:
iqbal_masih_paidiki_ergasia

Ο Iqbal Masih, το αγόρι σύμβολο κατά της παιδικής εργασίας, δεν γνώρισε παιδική ζωή. Αντίθετα, η ζωή του φέρθηκε σκληρά από τα πρώτα κιόλας χρόνια της ζωής του.

Πάλεψε, όμως, για μία πιο δίκαιη ζωή, όχι μόνο για αυτόν αλλά και για άλλα παιδιά που είχαν την ατυχία να βρεθούν στην ίδια μοίρα με αυτόν. Δεν έζησε πολλά χρόνια, κατόρθωσε όμως να γίνει σύμβολο και να μείνει στην ιστορία.

Τα πρώτα χρόνια

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Γεννήθηκε το 1983, άγνωστο ποια ημερομηνία, στην πόλη Muridke. Η οικογένεια του ήταν χριστιανοί, αλλά φτωχοί και καταχρεωμένοι. Στα τέσσερα του χρόνια, η οικογένεια του τον πούλησε σε ένα εργοστάσιο χαλιών, για μόλις 600 ρουπιές, ώστε να πληρωθεί το χρέος της.

Δούλευε 120 ώρες την ημέρα όλη την βδομάδα, με ένα μοναδικό διάλειμμα 30 λεπτών καθημερινώς. Ξύπναγε την αυγή και ήταν αλυσοδεμένος, για να μην αποδράσει. Η οικογένεια του είχε, αρχικά, δανειστεί 600 rupees, δηλαδή 12 ευρώ, από το εργοστάσιο. Καθ’ όλη την εργασία του παιδιού, όμως, δανείζονταν συνεχώς. Έτσι, το χρέος μεγάλωνε και ο Iqbal πληρώνονταν μόνο έναν rupee την ημέρα, οπότε η μέρα της απελευθέρωσης φάνταζε όλο και πιο μακρινή.

Η πρώτη απόδραση

Σε ηλικία 10 ετών, το έσκασε και πήγε στην αστυνομία, η οποία δωροδοκήθηκε και αναγκάστηκε να δουλεύσει πάλι σκλάβος στην ταπητουργία. Μάλιστα, όταν επέστρεψε, τον απείλησαν πως θα τον δέσουν ανάποδα, αν αποπειραθεί να δραπετεύσει ξανά.

Η δεύτερη απόδραση

Όμως λίγους μήνες μετά κατάφερε να ξαναδραπετεύσει και κατέφυγε στο Απελευθερωτικό Μέτωπο του Πακιστάν για την Εκμετάλλευση της Παιδικής Εργασίας. Ο Ικμπάλ υποστήριξε τα δικαιώματα των παιδιών σε όλο το κόσμο. Χιλιάδες παιδιά ελευθερώθηκαν από τον δεσμό της δουλειάς χάρη σε αυτόν.

Έσωσε 3.000 σκλαβωμένα παιδιά

Έτσι, κατάφερε να σώσει 3.000 σκλαβωμένα παιδιά.

Πραγματοποίησε ομιλίες σε όλο το κόσμο, προσπαθώντας να κινητοποιήσει τους ανθρώπους.

Μάλιστα, ήθελε να γίνει δικηγόρος, ώστε να απελευθερώσει όσους σκλάβους, μικρούς και μεγάλους, υπάρχουν σε κάθε γωνιά της γης.

Το όνειρο του ωστόσο, δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ.

Η δολοφονία

Ο Ικμπάλ δολοφονήθηκε στις 16 Απριλίου 1995, ανήμερα του Πάσχα, μετά από ένα ταξίδι στην Αμερική.

Συγκεκριμένα, τον πυροβόλησαν στο κεφάλι θανάσιμα, καθώς έκανε ποδήλατο με τους φίλους του. Ήταν δώδεκα ετών. Δράστης ήταν ένας ναρκομανής, ονόματι Ashraf Hero.

Ωστόσο, οι αρχές πιστεύουν πως πίσω από την δολοφονία κρυβόταν η «Μαφία των χαλιών». Η ίδια μαφία που τον ανάγκασε στην σκλαβιά.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: