Το νέο τηλεοπτικό πεδίο: Οι δύο ορφανές άδειες, οι επιχειρηματικές επιδιώξεις και το μέλλον του MEGA

Κοινοποίηση:
adeies-750x430

Ένα μεγάλο κεφάλαιο για την ιστορία της ελληνικής τηλεόρασης και των εγχώριων media, που ξεκίνησε από το 2016 και απασχόλησε ιδιαίτερα με τις ανατροπές και τις εξελίξεις του, φαίνεται ότι ετοιμάζεται να κλείσει. Νίκος Παππάς, Λευτέρης Κρέτσος, παραμένοντας στο Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, και Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης ετοιμάζονται να γράψουν τις τελευταίες σελίδες στο πολυδαίδαλο σενάριο των τηλεοπτικών αδειών.

Οι πέντε υπερθεματιστές, Γιάννης Αλαφούζος (ΣΚΑΪ), Δημήτρης Κοντομηνάς (ALPHA), Θοδωρής Κυριακού (ΑΝΤ1), Γιάννης Βαρδινογιάννης (STAR) και Ιβάν Σαββίδης (Epsilon TV), πέρασαν με επιτυχία και από τον έλεγχο της «Αρχή ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και πόθεν έσχες» και τα πόθεν έσχες τους, κι έτσι αναμένεται τις επόμενες ημέρες η απόφαση του ΕΣΡ που θα αναδείξει τους προαναφερθέντες «οριστικά δικαιούχους άδειας, εθνικής εμβέλειας, γενικού περιεχομένου».

Μετά από αυτή την εξέλιξη, οι καναλάρχες θα κληθούν να πληρώσουν την πρώτη δόση από τα 35.000.000 ευρώ (συνολική τιμή άδειας την οποία πρέπει να «εξοφλήσουν» σε δέκα χρόνια). Κοινώς, μέσα στο Σεπτέμβριο, ο κρατικός προϋπολογισμός θα ενισχυθεί με 17.500.000 ευρώ (3,5 εκατ. ευρώ έκαστος για την κάθε δόση).

Το σκοτεινό μέλλον του Mega 

Μετά την απόφαση του ΣτΕ, σύμφωνα με την οποία απορρίπτονται οι προσφυγές των καναλιών για ακύρωση του διαγωνισμού των τηλεοπτικών αδειών, ο κλοιός στενεύει ιδιαίτερα για το πάλαι πότε μεγάλο κανάλι. Η τύχη του Mega, που έχει μείνει ακυβέρνητο με τους δύο από τους τρεις μεγαλομετόχους (Ιβάν Σαββίδη και Γιάννη Βαρδινογιάννη) να έχουν «παραιτηθεί» από οποιαδήποτε διαβούλευση και συζήτηση για το τι μέλλει γενέσθαι, βρίσκεται στα χέρια του Βαγγέλη Μαρινάκη και των τραπεζών.

Οι τράπεζες, που έχουν δεσμεύσει 55 εκατ. ευρώ στους εταιρικούς λογαριασμούς και την ταινιοθήκη του καναλιού που έχει αποδειχθεί θησαυρός, θα μπορούσαν να κεφαλαιοποιήσουν το δάνειο προς την Τηλέτυπος, να αναζητήσουν επενδυτή, αλλά και να διαθέσουν 3,5 εκατ. ευρώ (για αρχή και μέχρι να βρεθεί επενδυτής) από τα έσοδα της εταιρίας για την απόκτηση της δεκαετούς άδειας.

Στα σενάρια για τη διάσωση του Mega παραμένει και η εκδήλωση ενδιαφέροντος κάποιου από τους μεγαλομετόχους (κατά περιόδους δημοσιεύματα θέλουν το Βαγγέλη Μαρινάκη να σκέφτεται την εν λόγω κίνηση) για διεκδίκηση μιας από τις δύο άδειες, εθνικής εμβέλειας, γενικού περιεχομένου, που ακόμη δεν έχουν δοθεί από το ΕΣΡ.

Οι δύο ορφανές άδειες & ο Βρυώνης

Νίκος Παππάς και ΕΣΡ, στην αρχή της διαδικασίας αδειοδότησης, εξήγγειλαν επτά τηλεοπτικές άδειες. Αρκετούς μήνες μετά και με την ιστορία να φτάνει στο τέλος της, μόλις 5 έχουν δοθεί με τις 2 από τον αρχικό αριθμό να μένουν ανεκμετάλλευτες.

Με τους μετόχους του Mega να μην έχουν εκδηλώσει ακόμη ενδιαφέρον για κάποια από τις εναπομείνασες, ο Φίλιππος Βρυώνης φαίνεται ότι θα «ξαναχτυπήσει» για να διεκδικήσει μία από αυτές. Ο επιχειρηματίας, που είχε καταθέσει φάκελο στο ξεκίνημα της διαδικασίας και το ΕΣΡ μετά από έλεγχο και συμπληρωματικά στοιχεία που προσκομίστηκαν τον είχε απορρίψει, δεν τα παρατά. Έχει μπει και πάλι στη διαδικασία να φτιάξει και να καταθέσει φάκελο για τηλεοπτικό σταθμό εθνικής εμβέλειας.

Να σημειωθεί ότι το Νέο Κανάλι, που εκπέμπει αυτή τη στιγμή, είναι δικαιωμάτων του και πολλά από τα πρόσωπα που βρίσκονται σε αυτό θα αξιοποιηθούν και στην περίπτωση που ο Φίλιππος Βρυώνης πάρει την άδεια.

Η συμμαχία & οι κινήσεις των καναλαρχών 

Η νέα πραγματικότητα που δημιουργείται στα media οδήγησε Alpha και Star σε μία «ιερή συμμαχία». Δημήτρης Κοντομηνάς και Γιάννης Βαρδινογιάννης έχουν δώσει ήδη τα χέρια, εδώ και κάποιους μήνες, με τα δελτία ειδήσεων του καναλιού της Κάντζας και τις ενημερωτικές εκπομπές να έχουν μετακομίσει στις εγκαταστάσεις του Star στην Κηφισιά. Αντίστοιχα, κάποιες από τις εκπομπές του τελευταίου, όπως ο «Τροχός της τύχης», θα γυρίζονται σε στούντιο δικαιωμάτων Κοντομηνά.

Την ίδια στιγμή, ο Θοδωρής Κυριακού σκέφτεται να επεκταθεί στον κόσμο των media και δηλώνει έτοιμος να «χτυπήσει» με δύο ενδιαφέρουσες κινήσεις την αγορά, η μία εκ των οποίων αφορά στην απόκτηση του ελέγχου της Forthnet, με στόχο τη Nova. Η υπόθεση για το παραπάνω έχει ήδη πάρει το δρόμο της και έχει κατατεθεί προσφορά, στην οποία ο καναλάρχης προτείνει επένδυση πολλών εκατομμυρίων ευρώ στη Forthnet και «κούρεμα» των δανείων κατά 70%.

Στο επιχειρηματικό πλάνο, όμως, του επιχειρηματία φιγουράρει και το σχέδιο για την απόκτηση της ταινιοθήκης του Mega. Αν και οι περισσότεροι παίκτες της τηλεοπτικής αγοράς έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους για το συγκεκριμένο κομμάτι, πλέον είναι γνωστές και οι προθέσεις του Ant1. Άλλωστε, ο Στρατής Λιαρέλης, ένα από τα κορυφαία στελέχη του καναλιού του Αμαρουσίου, σε ανυποψίαστη στιγμή και μιλώντας σε Επιτροπή της Βουλής είχε παραδεχθεί ότι υπάρχει ενδιαφέρον για την ταινιοθήκη του πάλαι πότε μεγάλου καναλιού.

Όσον αφορά στα σχέδια του Γιάννη Αλαφούζου, ιδιοκτήτη του Σκάι; Μέσα στο επόμενο δίμηνο, θα βγει στον αέρα το ενημερωτικό 24ωρο κανάλι, ΣΚΑΪ 24, με τον καταξιωμένο δημοσιογράφο Νίκο Στραβελάκη να φαίνεται ότι θα αναλάβει το σχεδιασμό και τη στελέχωσή του.

Ο πέμπτος εκ των καναλαρχών, Ιβάν Σαββίδης, προχωρά επίσης στη στελέχωση του νέου Epsilon. Καινούργια πρότζεκτ, εκπομπές με ανανεωμένη σύνθεση και πρόσωπα που θα συζητηθούν, όπως αυτό της Έλλης Στάη στο τιμόνι του κεντρικού δελτίου ειδήσεων, μονοπωλούν το ενδιαφέρον. Να υπενθυμιστεί ότι το επόμενο διάστημα θα γίνει και η «μετακόμιση» στα στούντιο της Παιανίας, που κάποτε βρισκόταν το Mega.

Πηγή: Άρθρο της Κατερίνας Θεοδωροπούλου από το Reader.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: