Το μεγάλο φαγοπότι με τις χρυσές αποζημιώσεις! Μια εντελώς νέα διάσταση αποκτά το σίριαλ ΟΣΕ – ΕΡΓΟΣΕ…

Κοινοποίηση:
φαγοποτι

Μια εντελώς νέα διάσταση αποκτά το σίριαλ ΟΣΕ – ΕΡΓΟΣΕ, με τη θλιβερή διαπίστωση ότι επί μακρόν προτιμούσαν οι επικεφαλής των οργανισμών αυτών να πληρώνουν (με το αζημίωτο άραγε;) κοινοπραξία, αντί να επιταχύνουν τις διαδικασίες για να πραγματοποιηθούν τα έργα.

Έτσι, ΟΣΕ και ΕΡΓΟΣΕ πλήρωναν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε κοινοπραξία που θα αναλάμβανε τα έργα στους ελληνικούς σιδηροδρόμους, καθώς δεν είχαν προετοιμάσει το δίκτυο για την εκτέλεση των εργολαβιών. Για την ακρίβεια και σύμφωνα με σχετικό έγγραφο με ημερομηνία 22/01/2021, ΟΣΕ και ΕΡΓΟΣΕ, με απόφαση των κυβερνητικών συμβουλίων τους, πλήρωσαν αποζημιώσεις σε δυο αναδόχους έργων συνολικού ύψους 564.347,56 ευρώ.

 Δείτε τη σχετική αναφορά σε ακριβές αντίγραφο από το βιβλίο πρακτικών της εταιρείας:

Ο ΕΡΓΟΣΕ κατέστη υπερήμερος και έπειτα από αίτηση της κοινοπραξίας ενεργοποιήθηκε το άρθρο νόμου σύμφωνα με το οποίο όταν ο κύριος του έργου είναι υπερήμερος, οφείλει να δώσει αποζημιώσεις.

Ο λόγος είναι ότι τόσο η ΕΡΓΟΣΕ, όσο και ο ΟΣΕ, καθυστερούσαν την κοινοπραξία από το να λειτουργήσει και ειδικά στην κατασκευή του έργου «Ανάταξη και Αναβάθμιση του συστήματος Σηματοδότησης – Τηλεδιοίκησης και Αντικατάσταση 70 Αλλαγών Τροχιάς σε εντοπισμένα τμήματα του Αξονα Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Προμαχώνας».

Ενα από τα ερωτήματα που εγείρονται είναι «ποιος υπέγραψε να πληρώσει το ελληνικό Δημόσιο 564.347,56 ευρώ;

Σχολιάζοντας στον ΣΚΑΙ την καταγγελία, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς, ο οποίος ήταν σε πάνελ εκπομπής είπε πως «γι’ αυτό χρεώθηκε σε οικονομικό εισαγγελέα η διερεύνηση της καθυστέρησης στην υλοποίηση του έργου».

Στο μικροσκόπιο οι συμβάσεις

Οι τέσσερις συμβάσεις οι οποίες υπεγράφησαν κατά το χρονικό διάστημα 2005-2015 και οι οποίες αφορούν έργα εκσυγχρονισμού του σιδηροδρομικού δικτύου, ερευνώνται από τον Οικονομικό Εισαγγελέα ο οποίος αναζητά ποινικές ευθύνες κρατικών αξιωματούχων από την ΕΡΓΟΣΕ, ως αναθέτουσας αρχής, αλλά και ιδιωτών από την πλευρά των εργοληπτών.

Στο στόχαστρο της Οικονομικής Εισαγγελίας έχουν τεθεί:

  1. Μία σύμβαση του 2005 που σχετίζεται σε εργασίες σηματοδότησης του εθνικού δικτύου.
  2. Δύο συμβάσεις του 2013 που αφορούν έργα ολοκλήρωσης και
  3. μία σύμβαση του 2015 που αφορά το σύστημα τηλεδιοίκησης ETCS.

Οι συμβάσεις αφορούν διαφορετικά τμήματα του δικτύου.

Για την σύμβαση 717 που ήρθε στην επικαιρότητα καθώς αφορά την τηλεδιοίκηση, όπως και τις επεκτάσεις ή ανανεώσεις της, με αρχή το έτος 2014, η οικονομική Εισαγγελία είχε διενεργήσει έρευνα η οποία κατέληξε σε αρχειοθέτηση, καθώς δεν προέκυψαν ενδείξεις για τη διάπραξη του ερευνώμενου αδικήματος της απιστίας.

Ωστόσο, πριν περίπου έναν χρόνο, η δικογραφία ανασύρθηκε από το αρχείο, ενόψει νέων στοιχείων σχετικά με το σκέλος που αφορά τη διάθεση ευρωπαϊκών κονδυλίων, το οποίο ερευνάται πλέον από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

Comments are closed.