Το μήνυμα του Ερντογάν στον Πούτιν: «Το αποτέλεσμα που θα έχουμε εδώ θα επηρεάσει θετικά ολόκληρο τον κόσμο»

Κοινοποίηση:
Ερντογάν Πούτιν

Τα ζητήματα που σχετίζονται με την απομάκρυνση των ουκρανικών σιτηρών από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας δεν έχουν ακόμη επιλυθεί πλήρως, αλλά είναι ήδη καλό ότι υπάρχει κίνηση, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κατά τη συνάντησή του με τον Τούρκο ηγέτη Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Τεχεράνη.

Ο Πούτιν ευχαρίστησε τον Ερντογάν για τις προσπάθειές του «να μεσολαβήσει παρέχοντας μια τουρκική πλατφόρμα για συνομιλίες σχετικά με τα προβλήματα που σχετίζονται με τα τρόφιμα, τα προβλήματα των εξαγωγών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας».

«Με τη διαμεσολάβησή σας, προχωρήσαμε μπροστά. Δεν έχουν επιλυθεί ακόμη όλα τα ζητήματα, αλλά η πρόοδος είναι καλή», δήλωσε ο Πούτιν.

Ο Ερντογάν εξέφρασε την ελπίδα για την επιτυχία των διαπραγματεύσεων της Ουκρανίας για τις εξαγωγές σιτηρών και εξήρε τον εποικοδομητικό διαμεσολαβητικό ρόλο της Ρωσίας στο θέμα. Σημείωσε επίσης τη σημασία της διατήρησης των επαφών υψηλού επιπέδου μέσω τηλεφωνικών κλήσεων μεταξύ των δύο προέδρων, είπε ότι ένα ακόμη μεγαλύτερο πλεονέκτημα ήταν η σημερινή συνάντηση στο περιθώριο του σχήματος της Αστάνα και κάλεσε τον Πούτιν να συζητήσει την εκτεταμένη ατζέντα.

«Είδαμε επίσης φίλους έξω. Σήμερα θα μοιραστούμε μαζί σας μια έντονη ατζέντα. Πιστεύω ότι σε αυτή τη διαδικασία, η προσέγγιση της Ρωσίας συνεχίζεται προς μια θετική κατεύθυνση στο πλαίσιο της διαμεσολάβησης. Στις τελευταίες συνομιλίες της Κωνσταντινούπολης, η προσέγγιση της ρωσικής αντιπροσωπείας ήταν πολύ θετική. Το αποτέλεσμα που θα έχουμε από εδώ θα επηρεάσει θετικά ολόκληρο τον κόσμο. Σας ευχαριστώ εκ μέρους του εαυτού μου και της αντιπροσωπείας μου. Ελπίζω ότι οι συνομιλίες μας θα είναι καρποφόρες» δήλωσε ο Ερντογάν.
Η συνάντηση στο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο της Τεχεράνης διήρκεσε περίπου 1 ώρα. Οι Πρόεδροι Ερντογάν και ο Πούτιν συναντήθηκαν για τελευταία φορά κατ’ ιδίαν στις 29 Σεπτεμβρίου 2021 στο Σότσι της Ρωσίας.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: