Το λάθος μας σε Τουρκία και Λιβύη και γιατί δεν πείθουμε με το σύνθημα της ισχυρής Ελλάδας

Κοινοποίηση:
μητσοτακης-ερντογαν

Άρθρο του Βασίλη Κοψαχείλη για τα ελληνοτουρκικά:

“Το σύνθημα της ισχυρής Ελλάδας δεν πείθει. Διότι όταν μόνο το φωνάζεις και στην πράξη αρκείσαι σε δευτεροκλασάτους ρόλους, μη μπορώντας να διαμορφώσεις τις συνθήκες γύρω σου, τότε δυστυχώς ακυρώνεις και τις όποιες δυνατότητες έχεις να παίξεις ρόλο στην περιοχή σου.

Και τι περιοχή; Κανονικός βραστήρας της Ιστορίας και των Διεθνών Σχέσεων! 

Για να έρθω στα πρόσφατα γεγονότα, εξηγώ γιατί νομίζω ότι κάνουμε τραγικό λάθος και στέλνουμε σε φίλους και αντιπάλους λάθος μηνύματα.

Μιλάμε «γυμνοί» με την Τουρκία και πήγαμε, επίσης «γυμνοί», στη Λιβύη. Το αποτέλεσμα φαίνεται, δεν θέλει μεγάλη σοφία να το ερμηνεύσεις. 

Η Τουρκία έχει στοχοποιήσει τόσο την Ελλάδα όσο και την ΕΕ. Η Λιβύη από την άλλη, ναι μεν έχει δεθεί στο άρμα της Τουρκίας, αλλά χωρίς την ΕΕ δεν μπορεί να επιβιώσει. 

Αντί λοιπόν η Ελλάδα να συζητά ως φτωχός συγγενής με τα δυο αυτά κράτη, με τα οποία έχει συμφέροντα αλλά και στρατηγικής σημασίας διαφορές, θα έπρεπε πρώτα να έχει ξεκαθαρίσει τα πράγματα με τις Βρυξέλλες και να μιλά η Αθήνα πλέον με την Άγκυρα ή την Τρίπολη, τόσο για τα διμερή θέματα όσο και για θέματα με την ΕΕ. 

Με απλά λόγια, η Αθήνα να ξεκαθαρίσει στις Βρυξέλλες, ότι τον πρώτο λόγο στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο έχει εκείνη και τα μηνύματα, «καρότα» ή «μαστίγια» θα μεταφέρονται από εκείνη προς την Άγκυρα και την Τρίπολη.

Αυτό επίσης σημαίνει ότι θα πρέπει να ειπωθούν μερικές σκληρές κουβέντες με εταίρους, που παίζουν ανεξάρτητα και αμφιλεγόμενα παιχνίδια στην περιοχή. Η γραμμή θα πρέπει να είναι μία και ενιαία. Αλλιώς δεν έχει καμία σημασία η όλη προσπάθεια που γίνεται στα πλαίσια της ΕΕ ή η δέσμευση με τις αποφάσεις της. 

Να γίνει δηλαδή σαφές, ότι τα ανεξάρτητα παιχνίδια σε σοβαρά ζητήματα όπως αυτά που αντιμετωπίζει η Ελλάδα στην περιοχή δεν απειλούν μόνο την Ελλάδα, αλλά και τη θέση χιλιάδων γραφειοκρατών και πολιτικών που έχουν ταυτίσει τη ζωή τους με την αγελάδα των Βρυξελλών. 

Έχοντας λοιπόν ξεκαθαρίσει τα πράγματα με τους εταίρους, τότε και μόνο τότε η ισχυρή Ελλάδα πάει στην Τουρκία ή τη Λιβύη ή σε οποιαδήποτε άλλη χώρα της περιοχής και συνομιλεί. Συνομιλεί πλέον από θέση ισχύος και έτσι στέλνει καθαρά και σωστά μηνύματα. 

Τότε να δείτε πως αλλάζουν τα πράγματα!”

Πηγή: militaire.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: