Το θρεπτικό συστατικό που ρίχνει την πίεση – Σε ποιες τροφές θα το βρείτε

Κοινοποίηση:
γωβη

Αν θέλετε να έχετε καλή καρδιαγγειακή λειτουργία, φροντίστε να καταναλώνετε καθημερινά τρόφιμα πλούσια σε κάλιο – ένα ιχνοστοιχείο που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών προβλημάτων.

Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας νέας μελέτης, στην οποία αναλύθηκαν στοιχεία από σχεδόν 25.000 άνδρες και γυναίκες. Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, οι γυναίκες που κατανάλωναν καθημερινά κάλιο, είχαν χαμηλότερη αρτηριακή πίεση. Μάλιστα, όσο περισσότερο κάλιο έτρωγαν, τόσο χαμηλότερη ήταν η πίεσή τους.

Άνδρες και γυναίκες, εξ άλλου, είχαν λιγότερα καρδιαγγειακά επεισόδια (π.χ. εμφράγματα) όταν έτρωγαν άφθονο κάλιο.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι το κάλιο συμβάλλει στην εξουδετέρωση των αρνητικών επιδράσεων του νατρίου. Το νάτριο είναι κύριο συστατικό στο αλάτι.

Υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο έχουν οι μπανάνες, τα αβοκάντο και ο σολομός. Άλλα πλούσια στο ιχνοστοιχείο τρόφιμα είναι ποικίλα λαχανικά και φρούτα, οι ξηροί καρποί, τα ψάρια και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

«Είναι γνωστό ότι το πολύ αλάτι σχετίζεται με αύξηση της αρτηριακής πίεσης και αυξημένο κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού», δήλωσε ο επιβλέπων ερευνητής  Dr. Liffert Vogt, καθηγητής Νεφρολογίας & Νεφρικής Φυσιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ. «Το κάλιο βοηθεί τον οργανισμό να αποβάλλει περισσότερο αλάτι στα ούρα. Αυτό προφανώς παρέχει σημαντικά καρδιαγγειακά οφέλη».

Η νέα μελέτη

Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση European Heart Journal. Βασίζεται σε στοιχεία από 11.267 άνδρες και 13.696 γυναίκες, ηλικίας 40-79 ετών κατά την έναρξή της.

Οι εθελοντές συμπλήρωσαν αναλυτικά ερωτηματολόγια διατροφής και τρόπου ζωής. Υποβλήθηκαν επίσης σε διάφορες εξετάσεις, όπως αναλύσεις ούρων και μέτρηση της αρτηριακής πίεσης. Έκαναν επίσης 24ωρη καταγραφή των επιπέδων νατρίου και καλίου στα ούρα τους, για να αξιολογηθεί αντικειμενικά πόσο αλάτι και πόσο κάλιο έτρωγαν.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν την πορεία της υγείας τους για 19,5 χρόνια, κατά μέσον όρο. Στο μεσοδιάστημα, το σχεδόν 55% των εθελοντών χρειάσθηκαν νοσηλεία στο νοσοκομείο ή έχασαν τη ζωή τους από καρδιαγγειακό πρόβλημα.

Τα ευρήματα

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, το κάλιο επηρέαζε σημαντικά την αρτηριακή πίεση των γυναικών. Με κάθε αύξηση της πρόσληψής του κατά 1 γραμμάριο την ημέρα, μειωνόταν η συστολική πίεση των γυναικών κατά 2,4 mmHg.

Συστολική πίεση είναι ο μεγάλος αριθμός στη μέτρηση. Η πίεση μετριέται σε χιλιοστά της στήλης υδραργύρου (mmHg). Φυσιολογική τιμή είναι λ.χ. τα 80-120 mmHg (ή 8-12, όπως είθισται να την αποκαλούμε).

Αντίστοιχη μείωση δεν παρατηρήθηκε στην αρτηριακή πίεση των ανδρών, με την αυξημένη κατανάλωση καλίου. Ωστόσο και στα δύο φύλα παρατηρήθηκε σημαντική προστασία από τα καρδιαγγειακά επεισόδια. Με τη διαφορά ότι οι γυναίκες ήταν πιο προστατευμένες απ’ όσο οι άνδρες.

Στην πραγματικότητα, όσοι άνδρες κατανάλωναν το περισσότερο κάλιο είχαν κατά 7% μικρότερο κίνδυνο να εκδηλώσουν καρδιαγγειακό επεισόδιο. Η αντίστοιχη μείωση του κινδύνου στις γυναίκες ήταν 11%.

«Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι το κάλιο συμβάλλει στην υγεία της καρδιάς, αλλά ωφελεί περισσότερο τις γυναίκες», τόνισε ο Dr. Vogt. «Ως φαίνεται όμως αυτό επιτυγχάνεται με διάφορους μηχανισμούς και όχι μόνο μέσω της αποβολής νατρίου στα ούρα».

Πόσο χρειαζόμαστε κάθε μέρα

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά να καταναλώνουν καθημερινά οι ενήλικες:

Τουλάχιστον 3,5 γραμμάρια καλίου
Λιγότερα από 2 γραμμάρια νατρίου (αντιστοιχούν σε 5 γραμμάρια αλάτι)
Όσον αφορά την περιεκτικότητα των τροφίμων σε κάλιο, ενδεικτικά αναφέρουμε ότι:

Μία μπανάνα (περίπου 115 γραμμάρια) παρέχει 375 mg καλίου
160 γραμμάρια μαγειρεμένος σολομός παρέχουν 780 mg
140 γραμμάρια βραστές πατάτες παρέχουν 500 mg
1 φλιτζάνι γάλα παρέχει 375 mg

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: