Το διπλωματικό “παιχνίδι” των Αράβων για την Ουκρανία

Κοινοποίηση:
salman-zayed

Λίγες εβδομάδες πριν, ο Βρετανός Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον επισκέφθηκε ο ίδιος τόσο τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα όσο και τη Σαουδική Αραβία σε μια προσπάθεια να πείσει και τα δύο κράτη του Κόλπου να αυξήσουν την παραγωγή πετρελαίου. Ο Τζόνσον ενεργούσε ως απεσταλμένος της Δύσης, αφού οι ηγέτες των χωρών του Κόλπου αρνήθηκαν να δεχτούν το κάλεσμα του Τζο Μπάιντεν για την υποστήριξη της Ουκρανίας και τον περιορισμό της αύξησης των τιμών του πετρελαίου, δείχνοντας έτσι τη δυσαρέσκειά τους για την έλλειψη υποστήριξης από τη Δύση όσον αφορά την ασφάλειά τους.

Οι Άραβες έχουν εκφράσει τα παράπονά τους σχετικά με την κίνηση του Μπάιντεν να αφαιρέσει τους αντάρτες Χούθι της Υεμένης από τον επίσημο «κατάλογο των παγκόσμιων τρομοκρατικών ομάδων» της Αμερικής.

Γενικότερα, τα κράτη του Κόλπου δεν ξεκαθαρίζουν την θέση τους στο ζήτημα της Ουκρανίας. Τα Εμιράτα απείχαν κατά τη διάρκεια ψηφοφορίας των Ηνωμένων Εθνών για την καταδίκη της ρωσικής επιχείρησης και ο ηγέτης τους αναφέρθηκε στο «δικαίωμα της Ρωσίας να διασφαλίζει την εθνική της ασφάλεια».

Επιπλέον, υπάρχει μια συμφωνία μεταξύ Ρωσίας και ΟΠΕΚ, την οποία οι Σαουδάραβες και τα Εμιράτα διστάζουν να εγκαταλείψουν, καθώς έγιναν μεγάλες παραχωρήσεις από τη Ρωσία για να επιτευχθεί.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: