Το γνωρίζατε; Πού πηγαίνει το λίπος όταν χάνουμε βάρος

Κοινοποίηση:
i-yunmai-5jctAMjz21A-unsplash-1-1200x800

Όταν κάποιος χάνει βάρος, δεν αποβάλλει πραγματικά το λίπος με την κυριολεκτική έννοια. Αυτό που συμβαίνει στην πραγματικότητα είναι ότι το λίπος διασπάται μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται λιπόλυση και μετατρέπεται σε ενέργεια.

Ας το αναλύσουμε:

  • Αποθήκευση λίπους: Όταν τρώμε περισσότερες θερμίδες από όσες καίει ο οργανισμός μας, το επιπλέον αποθηκεύεται ως λίπος μέσα σε ειδικά κύτταρα,  τα λιποκύτταρα
  • Διάσπαση λίπους: Όταν είμαστε σε έλλειμμα θερμίδων (δηλαδή καίμε περισσότερες θερμίδες από όσες λαμβάνουμε), το σώμα μας στρέφεται σε αυτές τις αποθήκες λίπους για ενέργεια. Η λιπόλυση διασπά το αποθηκευμένο λίπος (κυρίως τριγλυκερίδια) στα λιποκύτταρα σε πιο απλές μορφές.
  • Παραγωγή ενέργειας: Αυτές οι απλούστερες μορφές λίπους μεταφέρονται στην κυκλοφορία του αίματος και χρησιμοποιούνται από τους μυς και άλλους ιστούς για ενέργεια.
  • Αποβολή υποπροϊόντων: Καθώς το λίπος διασπάται για ενέργεια, παράγονται και υποπροϊόντα, κυρίως διοξείδιο του άνθρακα και νερό. Αυτά τα υποπροϊόντα δεν έχουν μάζα με την παραδοσιακή έννοια, αφού δεν αποτελούνται από σωματίδια ύλης.

Έτσι, ενώ το λίπος δεν φεύγει σωματικά από το σώμα σας, τα αποθέματά του μειώνονται καθώς διασπώνται και απελευθερώνουν ενέργεια. Τα υποπροϊόντα αυτής της διαδικασίας αποβάλλονται μέσω της αναπνοής (διοξείδιο του άνθρακα) και του ιδρώτα και των ούρων (νερό).

Εν ολίγοις, όταν χάνετε βάρος, το λίπος δεν εξαφανίζεται μαγικά. Αντίθετα, διασπάται σε πιο απλές μορφές, χρησιμοποιείται για ενέργεια και τα υποπροϊόντα της διάσπασης αποβάλλονται από τον οργανισμό σας.
ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: