ΠΑΙΔΕΙΑ Κ@ΛΟΧΑΝΕΙΟ – ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΤΗΣ ΚΕΡΑΜΕΩΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΠΑΧΑΛΟ ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ – “ΜΑΣ ΕΠΙΤΕΘΗΚΑΝ ΧΑΚΕΡΣ” ΛΕΝΕ ΚΑΙ ΡΙΧΝΟΥΝ ΤΟ ΦΤΑΙΞΙΜΟ ΑΛΛΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΛΥΨΟΥΝ ΤΑ ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ ΧΑΛΙΑ

    Κοινοποίηση:
    exetaseis-ekthesi77654

    Ανακοίνωση για τη δυσλειτουργία που παρουσιάστηκε με την κλήρωση των θεμάτων από την Τράπεζα Θεμάτων στις σημερινές εξετάσεις στα Λύκεια εξέδωσαν από κοινού το υπουργείο Παιδείας και το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

    Όπως σημειώνεται, από τις πρώτες πρωινές ώρες, η πλατφόρμα της τράπεζας θεμάτων (https://trapeza.iep.edu.gr/) την οποία διαχειρίζεται το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής και φιλοξενείται σε υποδομές του ΕΔΥΤΕ (Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας) δέχθηκε μεγάλης κλίμακας και διάρκειας κατανεμημένη επίθεση (DDoS).

    «Με απλά λόγια, έγιναν μαζικές επισκέψεις από τρίτους προς την πλατφόρμα (μέχρι και 280.000 συνδέσεις ανά δευτερόλεπτο) οι οποίες έχουν ως σκοπό να την κάνουν μη λειτουργική. Αυτές οι κατανεμημένες επιθέσεις DDοS αποσκοπούν κακόβουλα να εμποδίσουν την ομαλή πρόσβαση των χρηστών στο σύστημα. Δεν αποτελούν παραβίαση του συστήματος ούτε είναι σε θέση να αποκτήσουν πρόσβαση στα στοιχεία του και τα δεδομένα του» προστίθεται στη σχετική ανακοίνωση.

    Μεταξύ άλλων, επισημαίνεται, δε, ότι για τους μαθητές Α’ και Β’ Λυκείου, που δεν εξετάστηκαν σήμερα, θα εξεταστούν στο συγκεκριμένο μάθημα εντός του προβλεπόμενου διαστήματος, δηλαδή ως τις 15 Ιουνίου.

    Οι μαθητές της Γ’ τάξης των Γενικών Λυκείων, που δεν εξετάστηκαν σήμερα, θα εξεταστούν αύριο Τρίτη και τα αποτελέσματα θα βγουν μεθαύριο Τετάρτη.

    Πιο αναλυτικά η ανακοίνωση:

    – Το πρόβλημα που παρουσιάστηκε στις προαγωγικές εξετάσεις των μαθητών Λυκείου αντιμετωπίστηκε άμεσα, χάρη στις ενέργειες των υπουργείων, σε περισσότερα από 9 στα 10 σχολεία.

    – Δεν υπάρχει καμία αβεβαιότητα για τους μαθητές που δεν ολοκλήρωσαν σήμερα τις εξετάσεις τους: Θα εξεταστούν αύριο κανονικά. Θα σταλεί σχετική εγκύκλιος στα σχολεία.

    – Η υπόθεση αφορά αποκλειστικά τις εσωτερικές προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις των Λυκείων. Δεν συνδέεται κατά κανένα τρόπο με τις Πανελλαδικές Εξετάσεις – που έχουν διακριτό σύστημα μετάδοσης θεμάτων.

    Το πρόβλημα: Από τις πρώτες πρωινές ώρες, η πλατφόρμα της τράπεζας θεμάτων (https://trapeza.iep.edu.gr/) την οποία διαχειρίζεται το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής και φιλοξενείται σε υποδομές του ΕΔΥΤΕ (Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας) δέχθηκε μεγάλης κλίμακας και διάρκειας κατανεμημένη επίθεση (DDoS).

    Με απλά λόγια, έγιναν μαζικές επισκέψεις από τρίτους προς την πλατφόρμα (μέχρι και 280.000 συνδέσεις ανά δευτερόλεπτο) οι οποίες έχουν ως σκοπό να την κάνουν μη λειτουργική. Αυτές οι κατανεμημένες επιθέσεις DDοS αποσκοπούν κακόβουλα να εμποδίσουν την ομαλή πρόσβαση των χρηστών στο σύστημα. Δεν αποτελούν παραβίαση του συστήματος ούτε είναι σε θέση να αποκτήσουν πρόσβαση στα στοιχεία του και τα δεδομένα του.

    Αντιμετώπιση: Με κοινές ενέργειες του ΙΕΠ και του ΕΔΥΤΕ η επίθεση απομονώθηκε στις 9:20 και επανήλθε η εγχώρια συνδεσιμότητα και η πρόσβαση των χρηστών. Οι κακόβουλες επιθέσεις επέμειναν και συνεχίστηκαν και μετά τις 9.20, ωστόσο αντιμετωπίστηκαν με επιτυχία.

    Σημαντική σημείωση: Το σύστημα που μεταδίδει τα θέματα στις εξετάσεις του Λυκείου είναι διαφορετικό από αυτό των Πανελλαδικών εξετάσεων, το οποίο ΔΕΝ μπορεί να επηρεαστεί από τέτοιου τύπου κακόβουλες μαζικές επισκέψεις.

    Μαθητές τρίτης Λυκείου: Σε κάποια σχολεία που δεν πήραν έγκαιρα τα θέματα οι εξεταζόμενοι αποχώρησαν από τα εξεταστικά κέντρα, με αποτέλεσμα κάποιοι να μην ολοκληρώσουν τις εξετάσεις τους σήμερα.

    Έτσι:

    – Για τους μαθητές Α’ και Β’ Λυκείου, που δεν εξετάστηκαν σήμερα, θα εξεταστούν στο συγκεκριμένο μάθημα εντός του προβλεπόμενου διαστήματος, δηλαδή ως τις 15 Ιουνίου.

    -Οι μαθητές της Γ’ τάξης των Γενικών Λυκείων, που δεν εξετάστηκαν σήμερα, θα εξεταστούν αύριο Τρίτη και τα αποτελέσματα θα βγουν μεθαύριο Τετάρτη, σύμφωνα και με τα προβλεπόμενα στη σχετική εγκύκλιο.

    -Οι μαθητές της Γ’ τάξης των Επαγγελματικών Λυκείων, που δεν εξετάστηκαν σήμερα (αφορά λίγες εκατοντάδες άτομα) θα εξεταστούν αύριο Τρίτη και τα αποτελέσματά θα βγουν το βράδι της ίδιας μέρας.

    ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

    11 Σχόλια

    1. Σιγα μην σας επιτεθηκαν και οι εξωγηινοι….Τουβλα

    2. Είναι δύσκολο να μπει η Αμερική μαύρη θάλασσα κλπ θα πάμε για τρίτο παιδιά

    3. δλδ υπαρχει μια πλατφορμα στο διαδικτυο με προσβασιμα θεματα απο τα οποια επιλεγονται για τις εξετασεις; συστημα παραγωγης παπαγαλων

    4. ότι αυτά τα κόλπα με τους υποτιθέμενους χάκερς τα κάνουν να επιβάλλουν βιομετρική ταυτοποίηση και άλλες τέτοιες οργουλιανές παπαριές

    5. Ποιοι χακερς; Μας δουλευουν. Γιατι δουλευε καλα η τηλεκπαιδευση επι πανδημιας; Δε σηκωνουν οι servers του υπουργειου να προσπαθουν ολα τα σχολεια να συνδεθουν ταυτοχρονα.

    6. το λέει και το όνομα.
      Οποτε καποιοι θα εχοτν υο πλεονεκτημα να ξεκουραστουν ή και να διαβασουν λιγο παραπάνω.
      Αλλα τολμαει και κανενας δικαστης εισαγγελεας να τους τεελλανειβστα προστιμα και στις φυκακες για στοιχειωδη. Ως μελος γνησιας συμμοριτικης μαφιας θα χασει τα προνομια του…..Γι αυτο τους βουλευτες που πηγαν στη βουλη για μια ημερα, τους εκραζαν ως “γυφτικα σκεπαρνια”

    7. ΟΛΕΣ ΟΙ ΚΕΡΑΜΕΩΣ ΘΕΛΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΑΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΒΟΥΛΑ ΑΦΥΛΑ …..
      ΕΔΩ ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΝ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΧΑΡΤΗ…
      ΛΙΩΣΤΕ ΤΟΥΣ…

    8. δεν φταίει η μασονάρα κεραμέως, έχουμε άλλη κυβέρνηση από την περασμένη Παρασκευή, αν δεν το έχετε καταλάβει : ο ντολμάς και οι υπηρεσιακές υπουργάρες του !! λολ

      1. Αλλάζουν οι εγκαταστάσεις μέσα σε μια εβδομάδα εδω στο Ελλαδιστάν;

    9. Σημαντική σημείωση οτι ειστε ρεμπεσκεδες του κερατά:
      Το σύστημα που μεταδίδει τα θέματα στις εξετάσεις του Λυκείου είναι διαφορετικό από αυτό των Πανελλαδικών εξετάσεων, το οποίο ΔΕΝ μπορεί να επηρεαστεί από τέτοιου τύπου κακόβουλες μαζικές επισκέψεις.

      Γιατι δεν αποκλεισατε και τη τραπεζα θεμάτων απο επισκεπτες του εξωτερικού?????
      Γιατι δεν την θωρακισατε σε DDoS attacks?

      Ελλάδα χωρα ρδελομπου!!
      Ασχετοι που δεν διαθετουν ενα πολύ μικρό ποσό για την διευκόλυνση των μαθητων αλλα θα χαλασουν ενα σκασμο λεφτα για ενα τραπέζωμα, ενα σοου για να μας δειξουν τις σκατοφατσες τους στην TV!

    10. Και γιατι σας εκαναν DDOS; Για να μάθουν τους βαθμούς του γείτονα; ΑΕΙ ΣΙΧΤΙΡ ΤΟΥΒΛΑ

    Comments are closed.