Το αρχαιοελληνικό λιοντάρι του Πειραιά βρίσκεται τώρα στην Βενετία

Κοινοποίηση:
porto-leone-2

Η ιστορία του αρχαιοελληνικού λιονταριού του Πειραιά, που βρίσκεται τώρα στη Βενετία, είναι μια από τις πολλές ιστορίες λεηλασίας των αρχαίων γλυπτών.

Το επιβλητικό άγαλμα του λιονταριού, που πιστεύεται ότι είχε σμιλευτεί γύρω στο 360 π.Χ., ήταν το ορόσημο του αρχαίου ελληνικού λιμανιού του Πειραιά. Στεκόταν περήφανο στην είσοδο του λιμανιού μέχρι το 1687 — όταν κλάπηκε από τον Ενετό ναυτικό διοικητή Φραντσέσκο Μοροζίνι.

Αυτή τη στιγμή εκτίθεται στο Ενετικό οπλοστάσιο, ως σύμβολο του προστάτη της Βενετίας, Αγίου Μάρκου.

Το λιμάνι του Πειραιά υπήρξε το λιμάνι της Αθήνας από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Το περήφανο λιοντάρι του ήταν ένα διάσημο ορόσημο που έκανε τους Ιταλούς να ονομάσουν τον Πειραιά «Porto Leone» (λιμάνι των λιονταριών). Η πρώτη αναφορά του λιμανιού ως Πόρτο Λεόνε γίνεται σε ναυτικό χάρτη που συνέταξε ο Γενοβέζος Πιέτρο Βισκόντι το 1318.

Το λιοντάρι λεηλατήθηκε κατά τον 11ο αιώνα από Σουηδούς μισθοφόρους του Βυζαντινού Αυτοκράτορα, οι οποίοι χάραξαν ρούνους (αρχαίο αλφάβητο των βόρειων λαών) πάνω στο σώμα του.

Κατά τον πόλεμο των Ενετών κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας το 1687, οι Ενετοί κατέλαβαν την Αθήνα και τα κανόνια του Μοροζίνι εκτοξεύτηκαν στον Παρθενώνα, προκαλώντας τις χειρότερες ζημιές στην ιστορία του μνημείου. Στη συνέχεια, οι βενετικές δυνάμεις λεηλάτησαν την πόλη και πήραν το περίφημο άγαλμα του λιονταριού στη Βενετία ως πολεμική λεία.

Σήμερα, ένα αντίγραφο του λιονταριού βρίσκεται στο λιμάνι, ενώ άλλα εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά και στο Σουηδικό Μουσείο Εθνικών Αρχαιοτήτων στη Στοκχόλμη.

greekreporter.com

porto-leone

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: