Το έξυπνο λεωφορείο των Ολυμπιακών Αγώνων στο Τόκιο: Πώς λειτουργεί χωρίς οδηγό [ΒΙΝΤΕΟ]

Κοινοποίηση:
ΤΟΚΙΟ

Όταν το Τόκιο επιβεβαιώθηκε ως χώρος διεξαγωγής των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων του 2020, ήταν σίγουρο πως οι Ιάπωνες θα μας εκπλήξουν με την τεχνολογική τους πρόοδο.
Πως είναι και πως λειτουργεί το έξυπνο λεωφορείο των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο. Δεν έχει οδηγό.
Στην Ιαπωνία έχουν προσαρμόσει τα νέα εργαλεία τους στο πλαίσιο της κατάστασης της υγείας λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, συμπεριλαμβανομένου του μικρού λεωφορείου σττο Ολυμπιακό Χωριό.

Το μπρελόκ για τα μηχανήματα διανομής

Οι αθλητές έλαβαν στο καλωσόρισμα ένα είδος μπρελόκ με το οποίο μπορούν να πάρουν νερό και ισοτονικά ποτά από μηχανήματα διανομής, χωρίς να χρειάζεται να τοποθετήσουν χρήματα και με ελάχιστη επαφή για να μειώσουν τους κινδύνους μετάδοσης.

Ωστόσο, οι μεταφορές είναι η κύρια καινοτομία που έχει αφήσει άφωνους τους αθλητές, αφού κυκλοφορούν χωρίς να χρειάζεται οδηγός.

Χωράει 20 άτομα

Το λεωφορείο έχει σχεδιαστεί να μεταφέρει 20 άτομα, αλλά η χωρητικότητα μειώθηκε λόγω υγειονομικών μέτρων. Έχει τη δυνατότητα να διαμορφωθεί ώστε να συλλέγει τα καθίσματα και έτσι να ανοίγει χώρος για να μπουν τέσσερα άτομα σε αναπηρικά αμαξίδια, καθώς και άλλα επτά όρθια.
Συνολικά κυκλοφορούν 20 λεωφορεία και φτάνουν σε ταχύτητα 20 χιλιομέτρων ανά ώρα. Είναι ηλεκτρικά και κάθε επαναφόρτιση επιτρέπει σε κάθε λεωφορείο να ταξιδεύει έως και 150 χιλιόμετρα.

Με αισθητήρες και κάμερες

Τα μικρά λεωφορεία διαθέτουν αισθητήρες και αρκετές κάμερες που καθιστούν δυνατή την αναγνώριση του περιβάλλοντος μέσα από τις οποίες ταξιδεύει το λεωφορείο και χάρη σε αυτά τα δύο στοιχεία μπορεί να αποφύγει εμπόδια, όπως άλλα λεωφορεία, τοίχους και άνθρωπους.
Το λεωφορείο μπορεί να λάβει αποφάσεις όπως να σταματήσει, να στρίψει, να επιβραδύνει ή να αυξήσει ταχύτητα, ανάλογα με τις συνθήκες. Πάντως, για κάθε περίπτωση και ειδικά για να καθοδηγήσει ξένους αθλητές, κάθε λεωφορείο ταξιδεύει με έναν βοηθό.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: