Το Χάρβαρντ αφαίρεσε το δέσιμο βιβλίου από ανθρώπινο δέρμα – Βρίσκεται στη βιβλιοθήκη σχεδόν 100 χρόνια

Κοινοποίηση:
harvard

Το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ αποφάσισε να ζητήσει δημόσια συγγνώμη αλλά και να αφαιρέσει το δέσιμο του ανθρώπινου δέρματος από ένα βιβλίο του 19ου αιώνα που φυλάσσεται στη βιβλιοθήκη του εδώ και σχεδόν 100 χρόνια.

Το πανεπιστήμιο προέβη στη συγκεκριμένη κίνηση «λόγω της ηθικά επιβαρυμένης φύσης της προέλευσης και της μετέπειτα ιστορίας του βιβλίου».

Πρόκειται για το βιβλίο Des Destinées de l’Ame (Τα Πεπρωμένα της Ψυχής), το οποίο φυλάσσεται στη βιβλιοθήκη Χόουτον από τη δεκαετία του 1930, ωστόσο το ανατριχιαστικό εύρημα έγινε γνωστό μόλις το 2014, όταν οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι το υλικό με το οποίο ήταν δεμένο ήταν στην πραγματικότητα ανθρώπινο δέρμα.

Το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ εξήγησε την απόφασή του να αφαιρέσει το δέσιμο, αναφέροντας: «Μετά από προσεκτική μελέτη, εμπλοκή των ενδιαφερομένων μερών και εξέταση, η βιβλιοθήκη του Χάρβαρντ και η Επιτροπή Επιστροφής Συλλογών του Μουσείου του Χάρβαρντ κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα ανθρώπινα λείψανα που χρησιμοποιήθηκαν στο δέσιμο του βιβλίου δεν ανήκουν πλέον στις συλλογές της βιβλιοθήκης του Χάρβαρντ, λόγω της ηθικά επιβαρυμένης φύσης της προέλευσης του βιβλίου και της μετέπειτα ιστορίας του».

Πρόσθεσε ότι εξετάζει τρόπους για να διασφαλίσει ότι «τα ανθρώπινα λείψανα θα τύχουν μιας αξιοπρεπούς διάθεσης που θα επιδιώκει να αποκαταστήσει την αξιοπρέπεια της γυναίκας της οποίας το δέρμα χρησιμοποιήθηκε».

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: