Το ΣτΕ εξετάζει τη νομιμότητα της εκλογής του Μητροπολίτη Γλυφάδας

Κοινοποίηση:
ΣτΕ

Στο Γ’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, συζητήθηκε σήμερα η αίτηση ακύρωσης του δημάρχου Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρης (ΒΒΒ) Γρηγορίου Κωνσταντέλλου, με την οποία ζητεί να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και παράνομη η ανάδειξη του Μητροπολίτη της Ιεράς Μητροπόλεως Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρης Θεοφιλέστατου Επισκόπου Σαλώνων Αντωνίου Αβραμιώτη και το από 2.4.2019 Προεδρικό Διάταγμα που επικύρωσε την ανάδειξή του σε Μητροπολίτη.

Συγκεκριμένα, στο ΣτΕ (πρόεδρος ο αντιπρόεδρος Δημήτρης Σκαλτσούνης και εισηγήτρια η σύμβουλος Επικρατείας Ιφιγένεια Αργυράκη) συζητήθηκε η αίτηση που έχει καταθέσει από το έτος 2019 υπό την ιδιότητα τού δημότη και ενορίτη του ναού του Αγίου Ιωάννη Βούλας ο κ. Κωνσταντέλλος

Ο κ. Κωνσταντέλλος παραστάθηκε με δικηγόρο τον καθηγητή της Νομικής Σχολής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Χαράλαμπο Χρυσανθάκη, το υπουργείο Παιδείας με την εκπρόσωπο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους Αφροδίτη Καρούκη, ενώ ο Μητροπολίτης Αντώνιος Αβραμιώτης, όπως και η Εκκλησία της Ελλάδος, υπέβαλαν δήλωση παράστασης (δηλαδή, δεν παραστάθηκε δικηγόρος).

Ο δήμαρχος υποστηρίζει ότι είναι μη νόμιμη η εκλογή του Αντώνιου Αβραμιώτη, καθώς είχε κώλυμα εκλογιμότητας, το οποίο ανάγεται στο ότι κατέχει τη θέση Τιτουλάριου Επισκόπου και όχι του βοηθού Επισκόπου. Ο Τιτουλάριος Επίσκοπος, σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντέλλο, δεν μπορεί να είναι υποψήφιος Μητροπολίτης, πολύ περισσότερο να εκλεγεί Μητροπολίτης, ενώ υποστηρίζει ότι παραβιάστηκε ο καταστατικός χάρτης της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή του.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: