Τους έχουν αφήσει στο έλεος της κακοκαιρίας και των λαθρομεταναστών – Πλημμύρισε ξανά το Μαυρομμάτι στην Ροδόπη – Προβλήματα σε Έβρο, Αγρίνιο

Κοινοποίηση:
Ροδόπη

Πριν καλά – καλά προλάβει να επουλώσει τις πληγές του από τα πρόσφατα καιρικά φαινόμενα που το έπληξαν και οι κάτοικοι προλάβουν να πάρουν την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 1.000 ευρώ από τον δήμο, το χωριό Μαυρομμάτι στη Ροδόπη, πλημμύρισε και πάλι.

Οι πρόχειρες κατασκευές και παρεμβάσεις που έγιναν προκειμένου να προστατευτεί το χωριό από τα φαινόμενα δεν άντεξαν και από από χθες το βράδυ κατοικίες βρέθηκαν στο έλεος της θεομηνίας.

“Δυστυχώς έριξε και πάλι πάρα πολύ βροχή και τα πρόχειρα αναχώματα που προσπάθησαν τα συνεργεία να διορθώσουν δεν κράτησαν. Υπερχείλισαν, και τα σπίτια που επίσης δεν είχαν προλάβει να αποκατασταθούν, πλημμύρισαν ξανά. Πέρασε πάρα πολύ νερό. Βρίσκομαι στο δρόμο από το πρωί, η καταγραφή των ζημιών συνεχίζεται” αναφέρει στο GRtimes.gr o αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, αρμόδιος  για την Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης, Νίκος Τσαλικίδης.

Την ίδια ώρα κάτοικοι του χωριού, έχουν συγκεντρωθεί στην Περιφέρεια ΑΜΘ, όπου μεταφέρουν τα παράπονά τους. Τονίζουν ότι τα τεχνικά προβλήματα στον Λίσσο δεν αποκαταστάθηκαν άμεσα με αποτέλεσμα οι πλημμύρες να πλήξουν ξανά τα σπίτια τους.

Προβλήματα δημιουργήθηκαν και στην πληγείσα περιοχή του Λοφαρίου, ενώ όπως ανέφερε στο GRtimes ο προϊστάμενος της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας ΠΑΜΘ, Κωνσταντίνος Χουβαρδάς, είχαμε προσωρινή διακοπή του οδικού δικτύου στα χωριά Ίσαλος και Βάκος στη Ροδόπη καθώς η βροχή ήταν έντονη με αποτέλεσμα να γίνουν κατακλύσεις νερού από οδόστρωμα.

Επιπλέον σήμερα το πρωί, ο δήμος Κομοτηνής στην Κοινότητα Καρυδιάς, αποφάσισε να κλείσει την ανατολική είσοδο – έξοδο της περιοχής, η οποία οδηγεί στον επαρχιακό δρόμο Κάλχα – Κομοτηνής, λόγω των πλημμυρικών φαινομένων.

Πρόβλημα με το ρεύμα στον Έβρο
Στο μεταξύ σοβαρά προβλήματα στην ηλεκτροδότηση με συχνές  διακοπές ρεύματος αντιμετωπίζει ο Έβρος και συγκεκριμένα περιοχές κοντά στο Διδυμότειχο και την Ορεστιάδα, λόγω της χιονόπτωσης που πλήττει μέχρι και αυτή την ώρα την περιοχή.

Τα σχολεία σε Μεταξάδες και Ασπρονέρι του δήμου Διδυμοτείχου, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, έμειναν κλειστά λόγω του προβλήματος στην ηλεκτροδότηση, το οποίο επηρεάζει και την τηλεκπαίδευση.
Επίσης κλειστά θα παραμείνουν σήμερα τα σχολεία στο Σουφλί και το Τυχερό Έβρου, λόγω των έντονων χιονοπτώσεων. Μέχρι και αυτή την ώρα πάνω από είκοσι μηχανήματα της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου και των δήμων, εργάζονται προκειμένου να καθαρίσουν τους δρόμους, ενώ ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται ο δρόμος Λεπτοκαρυάς – Μεγάλου Δερείου, όπου το χιόνι έχει επιφέρει κατά τόπους προβλήματα στο δίκτυο.

Πτώσεις δέντρων είχαμε στην περιοχή της Ορεστιάδας ακόμη και μέσα στην πόλη, όπως και στο χωριό Δίκαια αλλά και στην περιοχή του Ιερού Ναού Αγίων Θεοδώρων, όπου ξεριζώθηκε δέντρο λογω των ανέμων.

Η κακοκαιρία πλήττει και το Αγρίνιο
Σημαντικά προβλήματα από την κακοκαιρία αντιμετωπίζει και η Αιτωλοακαρνανία με τον δήμο Αγρινίου να συγκεντρώνει τα περισσότερα.

Η έντονη βροχόπτωση έχει προκαλέσει προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας στη δημοτική ενότητα Καινούργιου και στο χείμαρρο Ερμίτσας, ενώ καταπτώσεις και πλημμύρες έχουν σημειωθεί σε Δοκίμι, Λεύκα, Καμαρούλα, Δύο Ρέματα και Μακρύνεια.

Παράλληλα, σύμφωνα με την Πυροσβεστική από την περιοχή του δήμου Αγρινίου έχουν γίνει τουλάχιστον 65 κλήσεις από τα ξημερώματα για αντλήσεις υδάτων.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας, Νίκος Νικολόπουλος, στο ΑΠΕ – ΜΠΕ λόγω των έντονων βροχοπτώσεων βρίσκονται ήδη σε οριακό σημείο πολλά υδατορέματα στους δήμους Αγρινίου, Ξηρόμερου, Ακτίου – Βόνιτσας και Μεσολογγίου, ενώ στην περιοχή της Ναυπακτίας, έχουν σημειωθεί καταπτώσεις. Πρόσθεσε δε, ότι όλα τα μηχανήματα της Περιφερειακής Ενότητας, καθώς και τα μισθωμένα, εργάζονται διαρκώς ώστε να αποτρέψουν πιθανές υπερχειλίσεις υδατορεμάτων.

grtimes.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: