Τουρκική Yeni Safak για τον Ερντογάν: «Αν δεν υπάρχει Μητσοτάκης τότε δεν υπάρχει ούτε “Μπαϊντενόπουλος”;»

Κοινοποίηση:
ΕΡΝΤΟΓΑΝ

Η στάση που έχει κρατήσει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έναντι της Ελλάδας και του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει αποτελέσει αντικείμενο σχολιασμού και στο εσωτερικό της Τουρκίας.

Σε σημερινό άρθρο του δημοσιογράφου, Νεντρέτ Ερσανέλ, στην ιστοσελίδα yenisafak.com, στηλιτεύεται η δήλωση του προέδρου Ερντογάν ότι «πλέον δεν υπάρχει Μητσοτάκης». «Από σήμερα, για εμένα δεν υπάρχει πια ο Μητσοτάκης. Δεν θα δεχθώ να συναντηθώ ποτέ μαζί του» δήλωσε χαρακτηριστικά τη Δευτέρα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και κατηγόρησε τον Έλληνα πρωθυπουργό ότι επιχείρησε να μπλοκάρει την πώληση αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Άγκυρα, όπως μεταδίδουν τα πρακτορεία Reuters και Anadolu.
Ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν εμφανίστηκε ενοχλημένος με την αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κογκρέσο που καλούσε τους Αμερικανούς να ξανασκεφτούν τον εξοπλισμό της Άγκυρας.

Η αναφορά του τουρκικού δημοσιεύματος στην ελληνική γραβάτα
Ο Τούρκος δημοσιογράφος αναλύοντας την πρόσφατη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στις ΗΠΑ και την συνάντησή του με τον Τζο Μπάιντεν, αναρωτιέται μήπως για την Τουρκία δεν υπάρχει πλέον ούτε ο… Τζο Μπαϊντενόπουλος, όπως αυτοαποκαλέστηκε ο πρόεδρος των ΗΠΑ κατά την συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Θυμίζουμε πως ο Αμερικανός Πρόεδρος υποδεχόμενος τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Οβάλ Γραφείο φορούσε γραβάτα με την ελληνική σημαία. Αυτό, σχολιάστηκε φυσικά τόσο από τα ελληνικά όσο και τα αμερικανικά ΜΜΕ.

Ο Τζο Μπάιντεν κατά τη συνομιλία του με τον Έλληνα πρωθυπουργό αστειεύτηκε για το παρατσούκλι «Μπαϊντενόπουλος» από την εποχή που ήταν βουλευτής και εξήγησε γιατί του το είχαν προσάψει. Όπως ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος, όταν ήταν βουλευτής στο Ντέλαγουερ έπαιρνε το 92% των ψήφων της ελληνοαμερικανικής κοινότητας και για αυτό τον αποκαλούσαν «Μπαϊντενόπουλο».

Ο Τούρκος δημοσιογράφος για τη στάση Ερντογάν
«Αν δεν υπάρχει Μητσοτάκης, υπάρχει ο Μπαϊντενόπουλος με την γραβάτα με την ελληνική σημαία στη συνάντηση στο Οβάλ Γραφείο; Ενόσω μιλάει ο Μητσοτάκης, υπάρχει το αμερικανικό Κογκρέσο που χειροκροτεί 37 φορές σε 42 λεπτά;» γράφει χαρακτηριστικά ο Τούρκος αρθρογράφος αναφερόμενος στο ταξίδι του Έλληνα πρωθυπουργού στις ΗΠΑ και την ομιλία του στο Κογκρέσο, ακυρώνοντας ουσιαστικά τον αφοριστικό λόγο του Ερντογάν.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έγινε ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που απευθύνθηκε στο αμερικανικό Κογκρέσο, στην ολομέλεια της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων. Έχοντας ακριβώς από πίσω του την πρόεδρο της Γερουσίας, αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις, η οποία σε πολλά σημεία της χώρας κουνούσε επιδοκιμαστικά το κεφάλι της, αλλά και την πρόεδρο της Βουλής Νάνσι Πελόζι, η οποία του είχε απευθύνει την πρόσκληση, ο πρωθυπουργός κατάφερε τουλάχιστον 10 φορές το όρθιο χειροκρότημα των Αμερικανών νομοθετών.

Άλλωστε, από την επομένη κιόλας της ομιλίας του Έλληνα πρωθυπουργού στο Κογκρέσο, κυκλοφόρησαν δεκάδες δημοσιεύματα στον τουρκικό Τύπο, με κοινό παρονομάστη ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός «με την ομιλία του στο Κογκρέσο έβαλε στο στόχαστρο την Τουρκία». Τα δημοσιεύματα χαρακτήριζα ως σκανδαλώδεις τις αναφορές του κ. Μητσοτάκη για την Κύπρο και ψέματα όσα είπε για τον εναέριο χώρο.

Η Ελλάδα εξοπλίζεται, σε αντίθεση με την Άγκυρα
Σε μια γενικότερη ανάλυση για την θέση της χώρας μας στον γεωπολιτικό χάρτη, ο Τούρκος δημοσιογράφος υποστηρίζει πως «συζητείται στην Τουρκία η μεταμόρφωση της Ελλάδας σε βάση των ΗΠΑ και ότι η Αθήνα εξοπλίζεται, σε αντίθεση με την Άγκυρα». Για την ακρίβεια, η Τουρκία του Ερντογάν έχει τεθεί εκτός προγράμματος F-35 και παλεύει να πείσει την Ουάσιγκτον να ξεκινήσει ένα πρόγραμμα αναβάθμισης των F-16.

Τρία μαχητικά Rafale / Φωτογραφία: Twitter @npanagioto
Τούρκοι αναλυτές: «Μήπως η Ελλάδα με τα Rafale ετοιμάζεται για πόλεμο;»
Την ώρα που στην Τουρκία πλησιάζουν οι εκλογές, πολιτικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα με τις… ευλογίες Αμερικανών και Γάλλων να πολιορκούν την Τουρκία αναφέρεται

Τούρκοι αναλυτές σημειώνουν ότι, «η Ελλάδα με τις ΗΠΑ και τη Γαλλία πολιορκούν την Τουρκία, ενώ σε άλλο σημείο αναρωτιούνται «μήπως η Ελλάδα και με τα Rafale ετοιμάζεται για πόλεμο;». Μάλιστα, η εφημερίδα Hurriyet σημειώνει ότι ο Μητσοτάκης πήγε στην Αμερική δύο φορές.

οι ΗΠΑ έχουν μακροπρόθεσμο σχέδιο να στέλνουν το δικό τους αέριο στην Ευρώπη μέσω της Αλεξανδρούπολης
Πιο αναλυτικά ο Ζαφέρ Σαχίν, αρθρογράφος της εφημερίδα Milliyet γράφει: «Στην Αλεξανδρούπολη χτίζουν ή έχτισαν έναν μεγάλο σταθμό αποθήκευσης LNG και μάλλον οι ΗΠΑ έχουν μακροπρόθεσμο σχέδιο να στέλνουν το δικό τους αέριο στην Ευρώπη μέσω της Αλεξανδρούπολης. Αυτός είναι και ο λόγος που εκεί εγκατέστησαν στρατιωτική βάση» .

Πολιορκείται η Τουρκία. Ξεκάθαρα μιλάμε για την πολιορκία της Τουρκίας
Από την πλευρά του, ο Τουργκάϊ Γκουλέρ, αρθρογράφος της εφημερίδας Aksam: «H Eλλάδα αγοράζει από τη Γαλλία δεκάδες μαχητικά Rafale». «Αφού αγοράζει Rafale, κι έρχονται οι ΗΠΑ δίπλα μας. Αυτά πρέπει να τα σκεφτούμε. Ο λόγος είναι ένας. Πολιορκείται η Τουρκία. Ξεκάθαρα μιλάμε για την πολιορκία της Τουρκίας».

Αποστολάκης: «Η Τουρκία ξέρει από εκβιασμούς, θα τα πάρει τα F-35»
Ο πρώην υπουργός Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης, μίλησε για την τουρκική προπαγάνδα και την πολεμική ρητορική που ασκούν οι άσπονδοι γείτονες, λέγοντας εν κατακλείδι πως θα καταφέρουν με το παιχνίδι των απειλών να πάρουν αυτό που θέλουν. Εξήγησε δε ότι η Αγκυρα δεν έχει αυτή τη στιγμή εδαφικές διεκδικήσεις, αλλά προσπαθεί να επιβάλλει τον εαυτό της ως τον «μεγάλο παίχτη» στην περιοχή και πως τίποτα δεν γίνεται χωρίς τη δική της συμφωνία.

«Η Ιστορία έχει δείξει ότι η Τουρκία ξέρει να παίζει τους εκβιασμούς». Δεν απέκλεισε να καταφέρει τελικά η Άγκυρα να έρθει σε συμφωνία με τις ΗΠΑ για τα F-16 ενώ για τα F-35 είπε ότι «κάποια ώρα, κάποια στιγμή θα τα πάρουνε». «Ξέρουμε ότι αυτή τη στιγμή προσπαθεί η Αμερική να βρει ένα τρόπο να σβήσει μερικά από τα λάθη της Τουρκίας και να τους δώσει τη δυνατότητα να επαναπροσεγγίσουν τη δύση», τόνισε μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Η ΕΕ διαμαρτυρήθηκε επίσημα στην Τουρκία για τις υπερπτήσεις κοντά στην Αλεξανδρούπολη

Οι παραβιάσεις των μαχητικών της Τουρκίας, που πέταξαν 2,5 μίλια από την Αλεξανδρούπολη, προκάλεσαν την παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Γενικός Γραμματέας της Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης της ΕΕ Στέφανο Σανίνο, ανακοίνωσε στο Twitter ότι πραγματοποίησε διαμαρτυρία στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Τουρκίας στην ΕΕ για τις προκλήσεις της Άγκυρας, εκφράζοντας τη σοβαρή ανησυχία των Βρυξελλών για τις τουρκικές παραβιάσεις.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: