Τουρκία VS Ισραήλ: Ο χάρτης, η «γαλάζια πατρίδα» και η δύναμη «Δέλτα»…

Κοινοποίηση:
tourkia-vs-israil-o-xartis-i-galazia-patrida-kai-i-dunami-delta-_1

Κρατάει χρόνια αυτή η… κολόνια μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ. Και, δυστυχώς, περιλαμβάνει φανερές κι αφανέρωτες πτυχές κυμαινόμενης έντασης, με εκρήξεις θυμού και συγνώμες, υφέσεις ή αναζωπυρώσεις της έχθρας τους και συχνές επικλήσεις στο ”βεβαρημένο” παρελθόν τους, ραντισμένες συχνά με το άλικο αίμα αθώων…

Το λουτρό αίματος που προκάλεσε το Ισραήλ τον Ιούνιο του 2010, όταν επιτέθηκε από αέρος σε νηοπομπή ανθρωπιστικής βοήθειας (υπό την αιγίδα της κίνησης ”Free Gaza” με κατεύθυνση την αποκλεισμένη απ’ το 2006 Γάζα της Παλαιστίνης), δεν ξεχάστηκε ποτέ από την Τουρκία, γιατί σ’ εκείνη την πρωτοφανή επιχείρηση του Ισραήλ πλήρωσε και η ίδια βαρύ τίμημα με νεκρούς (9 ισλαμιστές) και τραυματίες (επιβάτες του συνοδευτικού πλοίου τους ”Mavi Marmara”), μεταξύ άλλων Ευρωπαίων από τους 700 ακτιβιστές που επέβαιναν στα πλοία της νηοπομπής (οι 32 Έλληνες επέστρεψαν σώοι στην πατρίδα μας).

Έξι μήνες μετά από εκείνο το αιματηρό επεισόδιο, στις 9-12-10, το Ισραήλ ζήτησε επίσημα συγνώμη από την Τουρκία και πρότεινε τη λύση της αποζημίωσης (100.000 δολάρια στην κάθε οικογένεια από τα θύματά της), για να εξομαλυνθούν οι μεταξύ τους σχέσεις.

Ωστόσο αυτές δεν αποκαταστάθηκαν ποτέ, ουσιαστικά, γιατί δεν είχαν τελειωμό οι μεταξύ τους διπλωματικές αντιπαραθέσεις και διαδικτυακές προκλήσεις (tweeter), που επιτάθηκαν με τις κινήσεις προσέγγισης του Ισραήλ με την Ελλάδα, την Αίγυπτο και την Κύπρο.

Η κλιμάκωση της έντασης έγινε πιο αισθητή, στη συνέχεια, με αφορμή τις πρωτοβουλίες του Ισραήλ – απ’ το 2015 – να συστήσει (στη Βάρνα της Βουλγαρίας) τον Όμιλο Κραϊόβα (μια εταιρική σχέση μεταξύ Ισραήλ, Ελλάδας, Σερβίας, Βουλγαρίας και Ρουμανίας), με στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ τους στην Νοτιοανατολική Ευρώπη (Ας σημειωθεί ότι πρόσφατα οι χώρες αυτές διεκδίκησαν τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου για το 2028).

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε πληροφορηθεί εντωμεταξύ έγκαιρα το γεγονός ότι ο αγωγός που σχεδίαζε το Ισραήλ, σε συνεργασία με τις χώρες αυτές, ήταν στην πραγματικότητα μια επέκταση του υπεραγωγού ”Λεβιάθαν”, που θα συνέδεε ενεργειακά την Κύπρο με την Κρήτη κι ότι αφού διέσχιζε την ηπειρωτική Ελλάδα ως τις ακτές του Ιονίου, θα κατέληγε στην Ιταλία μέσω του υπεράκτιου αγωγού Poseidon.

Τις πληροφορίες αυτές, που τον είχαν θορυβήσει γιατί έπαιρναν σάρκα και οστά μετά την επισημοποίηση της συμφωνίας στην Βάρνα, ο Τούρκος Πρόεδρος τις ερμήνευσε ως επιθετική ενέργεια του Ισραήλ κατά της χώρας του. Όταν άκουσε μάλιστα τη δήλωση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου για την κατασκευή του, ισραηλινής τεχνολογίας, East Med Pipeline (ενός κοινού Ισραηλινοελληνικού έργου για την προώθηση του αγωγού φυσικού αερίου από το Ισραήλ στην Ευρώπη) πραγματικά αφηνίασε.

Οι αντιπαραθέσεις μεταξύ Τουρκίας-Ισραήλ συνεχίστηκαν έκτοτε με κυματισμούς από μπηχτές, ανοιχτές αντιπαραθέσεις, απελάσεις διπλωματών εκατέρωθεν και δηλώσεις επί δηλώσεων Τούρκων και Ισραηλινών αξιωματούχων.

Η προσπάθεια του Ερντογάν να αποκαταστήσει τις σχέσεις της χώρας του με το Ισραήλ το 2016 – σε μια προσπάθεια να κλείσει το εξωτερικό μέτωπο, για να ασχοληθεί με το εσωτερικό που είχε ανοίξει μετά την απόπειρα πραξικοπήματος σε βάρος του (ξημερώματα 16ης Ιουλίου 2016) – δεν απέφερε καρπούς.

Στον μεταξύ Τουρκίας-Ισραήλ ”πόλεμο” είχε μπει σ’ αυτό το διάστημα και η Αμερική, η οποία – παρά τις προστριβές της με τον Ερντογάν για την επικείμενη αγορά των ρωσικών S400 και το αίτημα της Τουρκίας για έκδοση του Γκιουλέν – δεν κράτησε μεροληπτική στάση υπέρ του Ισραήλ, παραδόξως.

Αντίθετα προσπάθησε να μείνει ουδέτερη, πράγμα που προκάλεσε την έντονη δυσφορία του Ισραήλ, το οποίο – στηριζόμενο στο ισχυρό λόμπι του στις ΗΠΑ – θέλησε να υποχρεώσει τον Πρόεδρο Τραμπ να επιλέξει ποιον θα υποστηρίξει μεταξύ Άγκυρας και Τελ Αβίβ.

Έκτοτε οι σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ ήταν ψυχρές έως ανύπαρκτες, ως την 13η Μαρτίου 2019 – πριν λίγες μέρες δηλαδή – που επιδεινώθηκαν περαιτέρω. Ήταν η μέρα που ο Ερντογάν εξαπέλυσε μύδρους κατά του Νετανιάχου αποκαλώντας τον ”τύραννο που μακέλεψε παιδιά Παλαιστινίων”

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός σήκωσε το γάντι που του πέταξε ο Τούρκος Πρόεδρος – ο οποίος τον είχε χαρακτηρίσει, συν τοις άλλοις, ”αδύναμο” και ”τρομοκράτη κατακτητή”, λόγω της ”παράνομης κατοχής” των Ισραηλινών στα Παλαιστινιακά εδάφη – και είπε, μέσω tweet, κάτι που μας ενδιαφέρει εμάς τους Έλληνες (Ελλαδίτες και Ελληνοκύπριους):

”Ο Ερντογάν – ο οποίος κάνει κατοχή στη Βόρεια Κύπρο, ο στρατός του οποίου σφάζει γυναίκες και παιδιά σε κουρδικά εδάφη, εντός και εκτός Τουρκίας – δε θα έπρεπε να κάνει κήρυγμα στο Ισραήλ”

Φυσικά ακολούθησαν σκληρά απαντητικά tweets τόσο του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, όσο και του εκπροσώπου της τουρκικής Προεδρίας Μπραχίμ Καλίν, που έκαναν ακόμα πιο παγωμένες τις ανύπαρκτες ήδη σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ, σε συνέχεια εκείνων που εκδηλώθηκαν στις αρχές Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους…

Ήταν τότε που ο Νετανιάχου – μιλώντας σε συνδιάσκεψη – αναφέρθηκε στις ισραηλινοτουρκικές σχέσεις προέτρεψε τον Ερντογάν αστειευόμενος:

”… Αντί να με λέει Χίτλερ κάθε δυο μέρες, να το κάνει κάθε έξι μέρες…”

Και για να πυροδοτήσει περαιτέρω τη σύγκρουση με τον Τούρκο Πρόεδρο, πρόσθεσε στη συνέχεια απευθυνόμενος προς εκείνον σε πρώτο πρόσωπο:

”Ερντογάν, η Ιστανμπούλ λέγεται Κωνσταντινούπολη…”

Εννιά χρόνια μετά την αιματοχυσία του 2010 οι σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ, που ήταν προ του γεγονότος αυτού ”υπόδειγμα πολιτικοστρατηγικής σημασίας”, δε λένε να αποκατασταθούν. Το αντίθετο μάλιστα. καθώς αρχίζει να ξεφεύγει πάλι η κατάσταση μεταξύ τους.

Μετά το επεισόδιο της 13ης Μαρτίου 2019, ακολούθησε στις 15 του ίδιου μήνα ένα άλλο με ”πρωταγωνιστή” αυτήν τη φορά τον γιο του Νετανιάχου, που έγραψε σε tweet του:

”Ο Ερντογάν, ο δικτάτορας που στέλνει δεκάδες χιλιάδες πολιτικούς αντιπάλους του στη φυλακή, διαπράττει γενοκτονία εναντίον των Κούρδων και κατέχει τη Βόρεια Κύπρο. Έκαναν εθνοκάθαρση διώχνοντας ολόκληρο το χριστιανικό πληθυσμό από τη Μικρά Ασία”.
Και συνέχισε: ”Θα του θυμίσω ότι η Ιστανμπούλ είναι στην πραγματικότητα μια πόλη που λέγεται Κωνσταντινούπολη, η πρωτεύουσα της Βυζαντινής αυτοκρατορίας και κέντρο της χριστιανικής Ορθοδοξίας για πάνω από χίλια χρόνια πριν την τουρκική! Και κάνει κήρυγμα σε μένα, στο Ισραήλ και στις Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις Άμυνας, για τη δημοκρατία και την ηθική του πολέμου;”

Δυο μέρες αργότερα, στις 17 του μηνός, ο σύμβουλος του Τούρκου Προέδρου Γιλζίτ Μπουλούτ ανέφερε πως ”ο Ερντογάν έγραψε ένα ιστορικό μανιφέστο ελευθερίας για τον ισλαμικό κόσμο κατά των ιμπεριαλιστικών εχθρών της Τουρκίας, του Ισλάμ, ενώ ”συνέστησε στον Νετανιάχου να πειθαρχήσει τον γιο του, γιατί σύντομα αυτός θα μάθει τι σημαίνει τιμωρία…

Εντωμεταξύ, λίγες μέρες μετά τη θρασύτατη πρόκληση των τουρκικών δυνάμεων SAS (που συμμετείχαν στην Άσκηση ARIADNE-19, η οποία φιλοξενήθηκε από την Ελλάδα, όπου τουρκική μονάδα έδωσε προς δημοσίευσητη φωτογραφία με την τουρκική σημαία στο βυθό της Σούδας), οι Τούρκοι επανέφεραν στην επικαιρότητα τον γνωστό χάρτη (στον οποίο δείχνουν την Κρήτη τουρκική), μαζί με τις γνωστές δηλώσεις Σοζού γι’ αυτήν…

Ας σημειωθεί ότι ”Ο συγκεκριμένος άνθρωπος είναι ο ίδιος που έχει καθιερώσει την ανυπόστατη θεωρία των 18 ελληνικών νησιών τα οποία ανήκουν – όπως λέει – στην Τουρκία. Σύμφωνα με όσα απίστευτα δείχνει ο χάρτης, η θεωρία του Τούρκου πολιτικού είναι ότι μόνο τα Χανιά είναι ελληνικά και οι υπόλοιποι νομοί της Κρήτης ανήκουν στην Τουρκία!..”Συνέχεια στις προκλήσεις έδωσε, εντωμεταξύ, ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, όταν – μιλώντας για τα σύνορά της και την έκταση της πατρίδας του – αναφέρθηκε στην ”Γαλάζια πατρίδα” του Ερντογάν λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ”η Μαύρη Θάλασσα, το Αιγαίο, η Ανατολική Μεσόγειος και, συνεπώς, και η Κύπρος ανήκουν στην Τουρκία”!..

Οποία κατάντια για την καημένη πατρίδα… Και όλα αυτά μετά την ανόητη δήλωση του Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών μας Γιώργου Κατρούγκαλου ότι: ”… στην Ανατολική Μεσόγειο και η Τουρκία έχει δικαιώματα που της αναγνωρίζει το Δίκαιο της Θάλασσας, το οποίο εμείς θέλουμε να ισχύει και να διέπει τις μεταξύ μας διαφορές. Χωρίς την Τουρκία δε θα γίνει κανένα πρότζεκτ” !!!

Είναι πραγματικά απορίας άξιον το ερώτημα πώς βρίσκονται ως πολιτικοί προϊστάμενοι του ΥΠΕΞ μας τέτοιας ασημαντότητας και ακαταλληλότητας υπουργοί-υφυπουργοί (ενίοτε και πρωθυπουργοί), που είναι εμποτισμένοι στα νάματα του ραγιαδισμού και της δουλικότητας παίζοντας ανοιχτά κι αδιάντροπα το παιχνίδι της Άγκυρας σε βάρος των ελληνικών συμφερόντων;

Και επειδή τα λάθη επί λαθών δεν έχουν τελειωμό επί κυβέρνησης Τσίπρα – στη σκιά, μάλιστα, της συνόδου του Ισραήλ για το East Med και μετά τις δηλώσεις Ακάρ για την ”Γαλάζια Πατρίδα” – το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, με διαταγή του Α/ΓΕΕΘΑ πτέραρχου Χρήστου Χριστοδούλου, διέταξε αιφνιδιαστικά μια σειρά ασκήσεων – υπό κακές καιρικές συνθήκες – με σενάριο την αποβίβαση εχθρικών τμημάτων σε νησί του Ν.Α Αιγαίου.

Οι ασκήσεις, που έχουν την επωνυμία ”Πυρπολητής” διεξάγονται σε κρίσιμα σημεία της χώρας από τη ”Δύναμη ‛Δέλτα’ ”, στο πλαίσιο της επιχειρησιακής της εκπαίδευσης και αξιολόγησης της Διακλαδικής Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης Υψηλής Ετοιμότητάς της.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
Είναι φανερό, πλέον, πως τρέχουμε πίσω απ’ τα γεγονότα προσπαθώντας να συμμαζέψουμε τα ασυμμάζευτα • τις γκάφες, δηλαδή, ολκής του ΥΠΕΞ, που μας πηγαίνουν από ”ήττα” σε ”ήττα”, από υποχώρηση σε υποχώρηση, όχι μόνο σε διπλωματικό και επικοινωνιακό επίπεδο, αλλά και σε επίπεδο ουσίας.

Κι αυτό γιατί δίνουμε ζωτικό χώρο στην Τουρκία να αναδείξει τα επεκτατικά της σχέδια, που συγκροτούν το ”γαλάζιο όνειρο” του Ερντογάν, το οποίο – κακά τα ψέματα – δεν είναι τίποτε άλλο απ’ το μεγαλοϊδεατικό σχέδιό του για ανασύσταση της παλιάς Οθωμανικής Αυτοκρατορίας!..

πηγή:antinews.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: