Τουρκία: Συνελήφθησαν Ιρανοί ως ύποπτοι για προετοιμασία επιθέσεων κατά Ισραηλινών

Κοινοποίηση:
ΤΟΥΡΚΙΑ

Οκτώ άτομα, μεταξύ των οποίων Ιρανοί υπήκοοι, συνελήφθησαν την περασμένη εβδομάδα στην Κωνσταντινούπολη, ως ύποπτοι για προετοιμασία επιθέσεων κατά Ισραηλινών πολιτών, μια είδηση που χαιρέτισε σήμερα ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Άγκυρα.

Τα οκτώ άτομα, που συνελήφθησαν από την αστυνομία και από πράκτορες της Τουρκικής Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (MIT), εργάζονταν για λογαριασμό των ιρανικών μυστικών υπηρεσιών, είχαν μεταδώσει νωρίτερα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Κατασχέθηκαν όπλα κατά τη διάρκεια ερευνών που πραγματοποιήθηκαν στις 17 Ιουνίου στην περιοχή Μπεγίογλου, στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ilhas.

Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Γιαΐρ Λαπίντ είχε καλέσει τους Ισραηλινούς υπηκόους που διέμεναν στην Τουρκία, τέσσερις ημέρες νωρίτερα, να εγκαταλείψουν τη χώρα «το συντομότερο δυνατό» υπό τον φόβο ιρανικών επιθέσεων.

«Οι ζωές Ισραηλινών πολιτών σώθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες χάρη στη διπλωματική συνεργασία και τη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας», δήλωσε σήμερα ο Λαπίντ στην Άγκυρα, όπου συνάντησε τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Το Ιράν βρίσκεται πίσω από αυτές τις απόπειρες τρομοκρατικών επιθέσεων. Οι πληροφορίες που διαθέτουμε δεν αφήνουν περιθώρια αμφιβολιών», πρόσθεσε, ευχαριστώντας τις τουρκικές αρχές και υπενθυμίζοντας ότι «η Τουρκία είναι ο νούμερο ένα προορισμός για τους Ισραηλινούς τουρίστες».
Ο ισραηλινός Τύπος είχε αναφέρει τις προηγούμενες εβδομάδες για απόπειρες επιθέσεων εναντίον Ισραηλινών στην Τουρκία, επικαλούμενος πηγές που δεν κατονομάζονταν.

Αυτές οι επιθέσεις θα είχαν αποτραπεί χάρη σε μια συνεργασία μεταξύ των υπηρεσιών ασφαλείας του Ισραήλ και της Τουρκίας, καθώς οι δύο χώρες εργάζονται για την αποκατάσταση των διμερών τους σχέσεων τους τελευταίους μήνες.

Το Ιράν και το Ισραήλ διεξάγουν έναν σκιώδη πόλεμο εδώ και χρόνια, με τις εντάσεις να έχουν κλιμακωθεί μετά από μια σειρά περιστατικών.

Στις 22 Μαΐου, ο συνταγματάρχης Σαγιάντ Χοντάι, αξιωματικός των Φρουρών της Επανάστασης, δολοφονήθηκε από πυρά κοντά στην Τεχεράνη. Οι ιρανικές αρχές κατηγόρησαν «σιωνιστές» ότι βρίσκονταν πίσω από τη δολοφονία και ορκίστηκαν εκδίκηση.

Το Ισραήλ και η Τουρκία, από την πλευρά τους, έκαναν ένα σημείο καμπής στις σχέσεις τους μετά την επίσκεψη του προέδρου Ισαάκ Χέρτζογκ στην Τουρκία τον Μάρτιο, την πρώτη από έναν ισραηλινό αρχηγό κράτους από το 2007 στη χώρα.

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος δέχθηκε τον Ισραηλινό ομόλογό του στην Άγκυρα, πραγματοποίησε μια σπάνια επίσκεψη στην Ιερουσαλήμ στα τέλη Μαΐου στο πλαίσιο αυτής της διπλωματικής επαναπροσέγγισης.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

2 Σχόλια

  1. Αφου η τουρκια ειναι κολος και βρακι με το ιραν ποιον κοροιδευουν;

  2. Τα κομαντα της Μοσάντ είναι παντού και είναι ανικητα.Τους Ιρανούς τους έχουν για ψωμοτυρι.

Comments are closed.