Τουρκία: Στοκάρουν ό,τι βρίσκουν σε προσφορά – Εξαφανίστηκαν ζάχαρη και ηλιέλαιο

Κοινοποίηση:
1280px-Empty_pasta_shelves_at_the_supermarket_in_Istanbul,_Turkey

Η διαρκής ελεύθερη πτώση της λίρας και ο καλπάζων πληθωρισμός φέρνουν απανωτές αυξήσεις σε βασικά αγαθά στην Τουρκία.

Πριν ακόμη εφαρμοστεί η αύξηση 47% στο φρέσκο γάλα, η τιμή του γάλακτος αυξήθηκε στα σούπερ μάρκετ από τις 7,95 στις 10 τουρκικές λίρες το λίτρο. Οι τιμές σε προϊόντα όπως το τυρί, το βούτυρο και το γιαούρτι αυξήθηκαν επίσης κατά 3% έως 15%.

Μισό κιλό χαλβάς φιστικιού, που την περασμένη Παρασκευή (03.12.2021) ήταν 26,75 λίρες, βγήκε προς πώληση μία ημερα μετά με τίμη 42,90 λίρες. Προϊόντα όπως πάνες, απορρυπαντικά και χαρτί υγείας έχουν επίσης αυξηθεί τρομερά. Η τιμή του απορρυπαντικού, που ήταν 87 λίρες επίσης την περασμένη Παρασκευή, ανέβηκε το Σάββατο στις 127 λίρες.

Αυτός είναι ο λόγος που, πλέον, η πλειοψηφία των καταναλωτών στοκάρει προϊόντα που βρίσκει σε προσφορά, αλλά και κάποια που δεν είναι, θεωρώντας δεδομένο πως η τιμή τους -τουλάχιστον- θα διπλασιαστεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Αποτέλεσμα; Πολλά ράφια να έχουν αδειάσει σε σούπερ μάρκετ, τα οποία αναγκάστηκαν να… λάβουν τα μέτρα τους, τοποθετώντας ταμπέλες για προϊόντα ότι επιτρέπεται η αγορά μέχρι δύο τεμαχίων. Τις τελευταίες ημέρες, η ζάχαρη είναι σε έλλειψη και τον ίδιο… δρόμο, ακολουθεί το ηλιέλαιο.

Την ίδια στιγμή, πολλοί επιλέγουν να μετατρέψουν τους μισθούς τους σε δολάρια ή ευρώ, καθώς η λίρα από την αρή του μήνα μέχρι το τέλος του μπορεί να χάσει μέχρι και 20% της αξίας της.

Σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τις αντιδράσεις στη χώρα, οι οποίες πληθαίνουν μέρα με τη μέρα, ο αντιπρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος (ΑΚΡ), Νουμάν Κουρτουλμούς, μιλώντας στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση για τον προϋπολογισμό του 2022, ανακοίνωσε ότι θα αυξηθούν οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων και συνταξιούχων κατά 30-35%.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: