Τομάζο Μπουσκέτα! Ο πρώτος αρχηγός της Κόζα Νόστρα που έγινε πληροφοριοδότης

Κοινοποίηση:
Buscetta_tommaso

Ο Τομάζο Μπουσκέτα (ιταλικά: Tommaso Buscetta), 13 Ιουλίου 1928 – 2 Απριλίου 2000, ήταν Ιταλός γκάνγκστερ, μέλος της Σικελικής Μαφίας, ο οποίος έγινε ο πρώτος αρχηγός της μαφίας που έγινε πληροφοριοδότης (πεντίτο) και μίλησε για την εσωτερική λειτουργία της Σικελικής Μαφίας.

Σύμφωνα με το αφιέρωμα που προβλήθηκε χθες Τετάρτη από το κανάλι la 7, ο Μπουσκέτα συμμετείχε σε εγκληματικές δραστηριότητες στην Ιταλία, στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Βραζιλία πριν εκδοθεί στην Ιταλία, όπου παρείχε σημαντικά στοιχεία στη Δίκη Μάξι, τη μεγαλύτερη δίκη κατά της μαφίας στην ιστορία.

Μετά τη δολοφονία των δικαστών Τζοβάνι Φαλκόνε και Πάολο Μπορσελίνο, ο Μπουσκέτα έδωσε περαιτέρω στοιχεία στην Επιτροπή Αντιμαφίας που συνέδεε Ιταλούς πολιτικούς με τη μαφία. Ο Μπουσκέτα εισήλθε στο Πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου παρέμεινε μέχρι το θάνατό του το 2000.

Βιογραφία

Ο Τομάζο Μπουσκέτα γεννήθηκε στο Παλέρμο της Σικελίας και ήταν ο μικρότερος από τα 17 παιδιά της οικογένειας. Ο Μπουσκέτα μεγάλωσε σε μια φτωχή συνοικία του Παλέρμο, ο οποίος ξέφυγε εμπλέκοντας στο έγκλημα σε νεαρή ηλικία. Μπήκε αρχικά στη Σικελική Μαφία το 1945 και τα επόμενα χρόνια έγινε πλήρες μέλος της οικογένειας Porta Nuova, όπου δραστηριοποιήθηκε κυρίως στο λαθρεμπόριο τσιγάρων.

Ο Μπουσκέτα κατέφυγε στις ΗΠΑ μετά τη Σφαγή του Τσακούλι το 1963, που ήταν μέρος μιας εσωτερικής σύγκρουσης της μαφίας γνωστής ως “Πρώτος Πόλεμος της Μαφίας”. Στην πόλη της Νέας Υόρκης συνεργάστηκε με την τοπική Εγκληματική οικογένεια Γκαμπίνο της ιταλοαμερικανικής μαφίας, που τον βοήθησε να ξεκινήσει με μια επιχείρηση πίτσας. Το 1968, ο Μπουσκέτα καταδικάστηκε από ιταλικό δικαστήριο για μια διπλή δολοφονία, αλλά η καταδίκη ήταν ερήμην, καθώς δεν βρισκόταν παρών ο ίδιος στη δίκη.

Το 1970, ο Μπουσκέτα συνελήφθη στη Νέα Υόρκη, αλλά επειδή οι ιταλικές αρχές δεν ζήτησαν την έκδοσή του αφέθηκε ελεύθερος. Έπειτα μετακόμισε στη Βραζιλία όπου δημιούργησε δίκτυο διακίνησης ναρκωτικών, αλλά στις 2 Νοεμβρίου 1972 συνελήφθη από τη στρατιωτική κυβέρνηση της Βραζιλίας και στη συνέχεια εκδόθηκε στην Ιταλία όπου αρχίσε να εκτιεί ποινή ισόβιας κάθειρξης για την προηγούμενη καταδίκη του της διπλής δολοφονίας. Το 1980, ενώ αποφυλάκιστηκε, έφυγε πίσω στη Βραζιλία για να ξεφύγει από τον “δεύτερο πόλεμο της μαφίας” που προωθήθηκε από τον Τοτό Ριίνα. Ο πόλεμος οδήγησε στη συνέχεια στον θανάτο πολλών συμμάχων του Μπουσκέτα, συμπεριλαμβανομένοντας και τον Στεφάνο Μποντάντε.

Στις 22 Οκτωβρίου 1983, ο Μπουσκέτα στάλθηκε πίσω ξανά στην Ιταλία αφού συνελήφθη πάλι στη Βραζιλία, όπου προσπάθησε να αυτοκτονήσει με υπερβολική δόση βαρβιτουρικών και καθώς απέτυχε, αποφάσισε ότι ήταν απογοητευμένος από τη μαφία. Ο Μπουσκέτα τότε ζήτησε να μιλήσει με τον δικαστή κατά της μαφίας Τζοβάνι Φαλκόνε και άρχισε τη ζωή του ως πληροφοριοδότης, γνωστός και ως πεντίτο. Μεταξύ του 1982 και του 1984, οι δύο γιοι του Μπουσκέτα εξαφανίστηκαν και δεν βρέθηκαν ποτέ. Ο αδελφός του, ο γαμπρός του και τέσσερα εγγόνια του επίσης σκοτώθηκαν.

Πληροφοριοδότης

Στην Ιταλία, ο Μπουσκέτα βοήθησε τους δικαστές Τζοβάνι Φαλκόνε και Πάολο Μπορσελίνο να επιτύχουν σημαντικές επιτυχίες στον αγώνα κατά του οργανωμένου εγκλήματος, καθιστώντας τον βασικό μάρτυρα στη δίκη Μάξι, η οποία άρχισε το 1986, και ήταν η μεγαλύτερη δίκη κατά της μαφίας στην ιστορία που οδήγησε κατηγορούμενους 475 μέλη της μαφίας.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: