Τι πραγματικά συμβαίνει όταν τραβάτε το καζανάκι στην τουαλέτα: Απίστευτο αυτό που θα δείτε (ΒΙΝΤΕΟ)

Κοινοποίηση:
Καταγραφή

Κάθε φορά που πάμε στην τουαλέτα τραβάμε και το καζανάκι χωρίς να το… αναλύσουμε κιόλας. Αλλά καθώς το νερό στροβιλίζεται προς την αποχέτευση, μερικά μικροσωματίδια από τα… περιεχόμενα αντί να πάνε προς τα κάτω, ανεβαίνουν προς τα πάνω!
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο υπάρχει το καπάκι της τουαλέτας. Αν δεν κλείσετε το καπάκι ΠΡΙΝ τραβήξετε το καζανάκι, τότε ένα σπρέι σταγονιδίων από την λεκάνη μπορεί να γεμίσει τον χώρο.

Χάρη σε νέα έρευνα από το πανεπιστήμιο του Colorado Boulder, μπορούμε να δούμε το φαινόμενο υπό ένα εντελώς νέο… φωτεινό πρίσμα.

Για να καταγράψουν τα μικρά νέφη σταγονιδίων που εκπέμπονται από την τουαλέτα όταν τραβάμε το καζανάκι, χρησιμοποίησαν φωτεινά πράσινα λέιζερ και κάμερες. Πρόκειται για τόσο μικρά σταγονίδια που δεν τα βλέπουμε με γυμνό μάτι.

iv>

Τα σταγονίδια που παρατηρήθηκαν ταξίδευαν με ταχύτητα 2 μέτρα/δευτερόλεπτο, φτάνοντας το 1,5 μέτρο σε ύψος πάνω από την λεκάνη μέσα σε 8 συνολικά δευτερόλεπτα. Οι πιο βαριές σταγόνες προσγειώθηκαν γρήγορα, ενώ μερικές από τις μικρότερες σταγόνες μπορούσαν να παραμείνουν στον αέρα για περισσότερα από αρκετά λεπτά!

τουαλέτα

Αυτό τα τοποθετεί σε κατάλληλο ύψος… μύτης ενός μέσου ύψους ατόμου, καταδεικνύοντας τους κινδύνους που ενέχουν τα παθογόνα που έχουν πάρει μορφή αεροζόλ σε σύγκριση με τα βαριά σταγονίδια. Οι πιο μικρές σταγόνες είναι επίσης πιο ικανές να εισβάλουν στη μύτη, καθώς μπορούν να γλιστρήσουν ανάμεσα στις τρίχες πιο εύκολα.

Η οπτικοποίηση του τι συμβαίνει όταν τραβάμε το καζανάκι της τουαλέτας χωρίς να έχουμε κατεβάσει πρώτα το καπάκι είναι σημαντική για να κατανοήσουμε το μπορούν να μεταδοθούν παθογόνοι οργανισμοί.

τουαλέτα

“Αν είναι κάτι που δεν μπορείς να δεις, τότε είναι εύκολο να νομίζεις ότι δεν υπάρχει. Αλλά μόλις δείτε αυτά τα βίντεο, δεν θα ξαναδείτε ποτέ ξανά το καζανάκι στην τουαλέτα με τον ίδιο τρόπο, δήλωσε ο John Crimaldi, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής Πολιτικής, Περιβαλλοντικής και Αρχιτεκτονικής Μηχανικής.

τουαλέτα

Παθογόνα όπως E. coli, C. difficile, norovirus και αδενοϊός μπορούν όλα να εκτοξευθούν στον αέρα μέσω των μικροσκοπικών σταγονιδίων νερού της λεκάνης.

“Πιθανώς πολλοί γνώριζαν ότι οι τουαλέτες εκπέμπουν αερολύματα, αλλά δεν μπορούσαν να τα δουν”, είπε ο Crimaldi. “Δείχνουμε ότι αυτό το πράγμα είναι ένα πολύ πιο ενεργητικό και ταχέως εξαπλούμενο απ’ όσο νόμιζαν ακόμη και όσοι το γνώριζαν ότι συμβαίνει”.

 

 

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

2 Σχόλια

  1. Έτσι φύγανε τα σκατά και τα κάτουρα του Κούλη Χρυσού όταν πήγε στην τουαλέτα τότε που του έκλεισε την πόρτα εκείνος ο λιμενικός

Comments are closed.