Τι πραγματικά είναι η κεταμίνη και τι προκαλεί στον οργανισμό μας

Κοινοποίηση:
κεταμινη

Η κεταμίνη, ένα είδος αναισθητικού, που χρησιμοποιείται στην κτηνιατρική, φέρεται ότι βρέθηκε στις τοξικολογικές εξετάσεις της μικρής Τζωρτζίνας στην Πάτρα, σύμφωνα με την εκπομπή «Live News» του MEGA.

Τα στοιχεία παρουσίασε ο αστυνομικός συντάκτης Βασίλης Λαμπρόπουλος, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτή η φαρμακευτική ουσία δεν χορηγήθηκε από τους γιατρούς του νοσοκομείου στο κορίτσι. «Μία μεγάλη δόση μπορεί να σκοτώσει σε λίγα λεπτά», όπως δήλωσε ο ιατροδικαστής Χαράλαμπος Κούτσης, μιλώντας στην εκπομπή.

Όπως έχει γράψει το ieidiseis.gr, οι τοξικολογικές εξετάσεις επαναλαμβάνονται τέσσερις φορές σε κάθε όργανο του κοριτσιού, όπου εντοπίζεται η ουσία, που θα μπορούσε να επιφέρει τον θάνατό, στην περίπτωση υπερδοσολογίας.

Παράλληλα τα στελέχη του Τμήματος Φαρμακολογίας, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή ιατροδικαστικής-τοξικολογίας Νίκο Ράικο, εξετάζουν αναλυτικά τη λίστα με τα φάρμακα που λάμβανε η Τζωρτζίνα. Πιο ασφαλή συμπεράσματα για το τι συνέβη στην Τζωρτζίνα, αναμένεται να προκύψουν μετά τη συνδυαστική αξιολόγηση τοξικολογικών και ιστολογικών εξετάσεων από τον ιατροδικαστή Σωτήρη Μπουζιάνη.

Μόλις ο ιατροδικαστής σχηματίσει μια πρώτη εικόνα, αναμένεται να δώσει κατάθεση στους αξιωματικούς του Τμήματος Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής, με τα σαφή αίτια θανάτου του παιδιού, προκειμένου οι χειριστές της υπόθεσης να συνεχίσουν στοχευμένα την προανάκριση. Αργότερα θα ακολουθήσει η πλήρης ιατροδικαστική έκθεση του ιατροδικαστή, με λεπτομέρειες των αιτιών που οδήγησαν στον θάνατο την Τζωρτζίνα.

Αρμόδιες αστυνομικές πηγές επισημαίνουν πως η έρευνα θα έχει σημαντικό χρόνο διάρκειας. Μαλιστα στελέχη του Τμήματος Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής, αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι θέλουν να έχουν πρώτα μια επιστημονική εικόνα για το πώς πέθανε η Τζωρτζίνα και από τι και σε δεύτερο βαθμό αν υπάρχει, εγκληματική ενέργεια και ποιος την διέπραξε.

Τι είναι η κεταμίνη
Η κεταμίνη κυκλοφορεί σε υγρή μορφή ή σε λευκή σκόνη. Χρησιμοποιείται σε μεγάλες ποσότητες στην κτηνιατρική ως αναισθητικό-καταπραϋντικό φάρμακο.

Η κεταμίνη έχει κοινά χαρακτηριστικά με το PCP (phencyclidine), αλλά η δράση της είναι πολύ πιο άμεση. Συνήθως η δράση της αρχίζει 5 με 10 λεπτά μετά τη λήψη και διαρκεί δύο με τρεις ώρες.

Η ουσία έχει συνδυαστεί με σεξουαλικές επιθέσεις, τα λεγόμενα «date-rapes», με τα θύματα να μην μπορούν να θυμηθούν γεγονότα που συνέβησαν όσο ήταν υπό επήρεια του φαρμάκου.
Προκαλεί παραισθήσεις, τρέμουλο και μειωμένη αντίληψη του χώρου και του χρόνου. Επίσης, με τη χρήση της έχει αναφερθεί σταδιακή μείωση της δυνατότητας μάθησης, αμνησία και μειωμένη κινητικότητα. Μεγάλες δόσεις και μακροχρόνια χρήση προκαλούν κατάθλιψη, υψηλή πίεση και δεν αποκλείονται θανατηφόρα αναπνευστικά προβλήματα.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: