Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τον κορωνοϊό – ΒΙΝΤΕΟ

Κοινοποίηση:
italia-koronaios-1-scaled

Ανακοίνωση με αφορμή την επιδημία του κορωνοϊού εξέδωσε ο ασφαλιστικός οργανισμός των εργαζομένων στα ΜΜΕ, ΕΔΟΕΑΠ, ο οποίος «αντιμετωπίζει τον κορωνοϊό με δέσμη μέτρων, εναρμονιζόμενος με ό,τι επιτάσσει το υπουργείο Υγείας και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας».

Όπως ενημερώνει, «ύποπτα περιστατικά θεωρούνται όλοι όσοι παρουσιάζουν υψηλό πυρετό (άνω των 38,5◦C) και ταυτόχρονα προέρχονται από ταξιδιωτικούς προορισμούς όπως η Κίνα και η Ιταλία. Κάθε ύποπτο κρούσμα πρέπει να υποβάλλεται αμέσως σε εργαστηριακό έλεγχο, που πραγματοποιείται εκτός ΕΔΟΕΑΠ και μόνο στα ορισθέντα “νοσοκομεία αναφοράς”.

Εάν ταξιδέψατε πρόσφατα σε Κίνα ή Ιταλία και εμφανίσετε συμπτώματα (πυρετός, δυσκολία στην αναπνοή, βήχας) 14 ημέρες μετά την επιστροφή σας, να παραμείνετε στο σπίτι και να αναζητήσετε άμεσα ιατρική φροντίδα, αναφέροντας το πρόσφατο ταξίδι σας ή να επικοινωνήσετε με τον ΕΟΔΥ (210-5212000, 210-5212054) ή με τα ιατρεία του ΕΔΟΕΑΠ (210-72664050)».
Τι πρέπει να ξέρετε

Επιπλέον, ο οργανισμός εξέδωσε ένα χρήσιμο φυλλάδιο με ερωταπαντήσεις αναφορικά με τον COVID-19.

Μερικές από αυτές είναι οι ακόλουθες:

Τί είναι οι κορονωϊοί; – Οι κορωνoϊοί είναι μία μεγάλη οικογένεια ιών που μπορεί να προκαλέσουν νόσο, τόσο στα ζώα όσο και στον άνθρωπο. Εάν ένα άτομο μολυνθεί από τον ιό, μπορεί να εμφανίσει συμπτώματα τα οποία ποικίλλουν. Από ήπια, όπως αυτά του κοινού κρυολογήματος, έως και πολύ σοβαρά.

Τί είναι ο νέος κορωνοϊός; – O νέος κορωνoϊός (Covid-19) αποτελεί ένα καινούριο στέλεχος κορωνoϊού, που δεν είχε ανιχνευθεί πριν από την πρόσφατη επιδημία στην περιοχή Γιουχάν της Κίνας το Δεκέμβριο του 2019.

Είναι ο καινούριος ιός ίδιος με τον ιό του SARS; – Όχι. Ο κορωνοϊός ανήκει στην ίδια οικογένεια ιών όπως ο ιός που προκαλεί Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο (SARS-nCoV), αλλά δεν είναι ο ίδιος ιός.

Πόσο επικίνδυνος είναι ο νέος κορωνοϊός Covid-19; – Όπως και με τις άλλες αναπνευστικές λοιμώξεις, η λοίμωξη από το νέο κορωνοϊό μπορεί να προκαλέσει ήπια συμπτώματα, όπως καταρροή, πονόλαιμο, πυρετό και βήχα. Ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν σοβαρές εκδηλώσεις, όπως πνευμονία ή δυσκολία στην αναπνοή. Σπάνια, μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο. Ηλικιωμένοι και άτομα με υποκείμενα νοσήματα (όπως σακχαρώδη διαβήτη και καρδιαγγειακά νοσήματα) είναι περισσότερο ευάλωτοι στην εμφάνιση σοβαρής νόσου.

Μπορεί να μεταδοθεί ο νέος κορωνοϊός από ζώο σε άνθρωπο; – Όσον αφορά στο νέο κορωνοϊό δεν έχει εντοπισθεί ακόμα η πηγή προέλευσής του στα ζώα. Αυτό δε σημαίνει ότι μεταδίδεται από οποιοδήποτε ζώο ή το κατοικίδιο σας. Το πιο πιθανό είναι ότι η μετάδοση στον άνθρωπο προήλθε από κάποιο ζώο σε αγορά ζωντανών ζώων στην Κίνα. Για να προστατεύσετε τον εαυτό σας, αποφύγετε την άμεση επαφή με ζωντανά ζώα ή με επιφάνειες που έχουν έρθει σε επαφή με ζώα. Επίσης, θα πρέπει να αποφεύγετε την κατανάλωση ωμών ή ατελώς μαγειρεμένων ζωικών προϊόντων. Κατά τη διαχείριση ωμού κρέατος, γάλακτος και ζωικών εντοσθίων, θα πρέπει να λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα, όπως ορίζονται από τους κανόνες ασφαλούς διαχείρισης τροφίμων, προκειμένου να αποφεύγεται η επιμόλυνση.

Πώς ορίζεται το «ύποπτο κρούσμα»; – Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων, έως τώρα ύποπτο κρούσμα θεωρείται ο ασθενής με οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού και τουλάχιστον ένα επιδημιολογικό κριτήριο εντός των τελευταίων 14 ημερών πριν από τα συμπτώματα (στενή επαφή με πιθανό η επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού ή ιστορικό ταξιδιού σε χώρα με συνεχιζόμενη μετάδοση κορωνοϊού ή εργασία/επίσκεψη σε δομή παροχής φροντίδας υγείας με ασθενείς νοσούντες). Κάθε ύποπτο κρούσμα πρέπει να υποβάλλεται αμέσως σε εργαστηριακό έλεγχο, που πραγματοποιείται μόνο στα ορισθέντα «νοσοκομεία αναφοράς».

Μπορώ να κολλήσω από το κατοικίδιο μου; – Όχι. Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν στοιχεία ότι τα ζώα συντροφιάς ή κατοικίδια, όπως είναι οι γάτες και οι σκύλοι μεταδίδουν τον Covid-19.

Μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο; – Ναι. Συνήθως κατόπιν στενής επαφής με ασθενή μέσα στο οικογενειακό περιβάλλον ή σε χώρο παροχής φροντίδας υγείας.

Πώς προφυλάσσομαι; – Με τακτικό πλύσιμο των χεριών με αλκοολούχο διάλυμα ή νερό και σαπούνι. Γιατί το εν λόγω πλύσιμο σκοτώνει τον ιό εάν βρίσκεται στα χέρια μας.

Πόσο καιρό επιβιώνει ο ιός στις επιφάνειες; – Δεν είναι γνωστό πόσο χρονικό διάστημα ο Covid-19 μπορεί να επιβιώσει στις επιφάνειες, ωστόσο σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα, μπορεί να επιβιώσει μερικές ώρες. Η χρήση απλών αντισηπτικών διαλυμάτων είναι αρκετή για την καταστροφή του ιού στις επιφάνειες.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: