Τι πρέπει να γνωρίζετε για τις αναστολές Ιανουαρίου και το επίδομα των 534 ευρώ

Κοινοποίηση:
επιδομα

Από τις 19 Ιανουαρίου βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία της υποβολής δηλώσεων για τις αναστολές του Ιανουαρίου για επιχειρήσεις και εργαζόμενους.

Εργοδότες και εργαζόμενοι έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους για τις αναστολές των συμβάσεων εργασίας για τον μήνα Ιανουάριο στο πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ», με την προθεσμία των αιτήσεων για την αποζημίωση ειδικού σκοπού να λήγει στις 31 Ιανουαρίου 2021.

Οι εργαζόμενοι που βρίσκονται σε αναστολή δικαιούνται αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 534 ευρώ. Το εν λόγω ποσό αναμένεται να καταβληθεί εντός του πρώτου δεκαημέρου του Φεβρουαρίου.

Η υποβολή δηλώσεων αναστολών συμβάσεων εργασίας και ορθών επαναλήψεων είναι δυνατή για τον μήνα Ιανουάριο 2021 έως και στις 31 Ιανουαρίου, ενώ για κάθε ημέρα αναστολής η αποζημίωση ειδικού σκοπού είναι 17,8 ευρώ.

Στην αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα supportemployees.services.gov.gr, οι δικαιούχοι δηλώνουν τα προσωπικά τους στοιχεία καθώς και τα στοιχεία του προσωπικού τραπεζικού τους λογαριασμού (ΙΒΑΝ).
Όπως συνέβη και για τον μήνα Δεκέμβριο, οι δηλώσεις θα υποβάλλονται ξεχωριστά από κλειστούς και πληττόμενους κλάδους, ανάλογα με την πορεία των τοπικών και του εθνικού lockdown.
Τι προβλέπει η ΚΥΑ
Χθες, Τρίτη 26 Ιανουαρίου δημοσιεύθηκε η ΚΥΑ που προσδιορίζει το θεσμικό πλαίσιο των αναστολών Ιανουαρίου. Στην ΚΥΑ υπενθυμίζεται ότι η υποβολή δηλώσεων αναστολών συμβάσεων εργασίας και ορθών επαναλήψεων για τον μήνα Ιανουάριο 2021 είναι δυνατή έως και τις 31 Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με την ΚΥΑ, οι επιχειρήσεις – εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που πλήττονται, βάσει ΚΑΔ που ορίζονται από το Υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με τα σχετικά παραρτήματα της παρούσας, δύνανται κατά τον μήνα Ιανουάριο κατ΄ ανώτατο χρονικό διάστημα έως τριάντα (30) ημέρες και πάντως όχι πέραν της 31ης Ιανουαρίου 2021:

να θέτουν σε αναστολή ή να παρατείνουν την αναστολή συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων τους που έχουν ήδη τεθεί σε αναστολή, κατ’ εφαρμογή των σχετικών διατάξεων που αφορούν στην αντιμετώπιση των συνεπειών του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, ή και να θέτουν για πρώτη φορά σε αναστολή συμβάσεις εργασίας μέρους ή του συνόλου των εργαζομένων τους, που έχουν προσληφθεί έως και την 4η Νοεμβρίου 2020.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: