Τι λέει ο κορυφαίος Γκρεγκ Πόποβιτς για την απόφαση του Γιώργου Μπαρτζώκα να μην κάνει φάουλ στην τελευταία επίθεση της Εφές(ΒΙΝΤΕΟ)

Κοινοποίηση:
Γκρεγκ Πόποβιτς

Ο Ολυμπιακός μετά από μια μεγάλη «μάχη» στη Stark Arena με την Εφές ηττήθηκε με 77-74 και έχασε την ευκαιρία να αγωνιστεί στον τελικό του Σαββάτου.

Οι ερυθρόλευκοι σε ένα σπουδαίο ματς με τρομερή εξέλιξη είδαν στο φινάλε του τον Βασίλιε Μίσιτς να ευστοχεί σε ένα «τρελό» buzzer beater τρίποντο με το σκορ ισόπαλο και να δίνει την πρόκριση στους Τούρκους.

Ένα τρίποντο χωρίς πολύ καλές προϋποθέσεις, με τον Σάσα Βεζένκοφ να παίζει εξαιρετική άμυνα, όμως η ποιότητα του Σέρβου μίλησε την κατάλληλη στιγμή και έριξε στο καναβάτσο τον Ολυμπιακό που κατέγραψε μια φοβερή πορεία σε όλη τη χρονιά και για ένα σουτ δεν έφτασε στο τέλος του δρόμου.

Μετά το τέλος του ματς άνοιξε όπως ήταν λογικό η μεγάλη συζήτηση για το αν έπρεπε ο Ολυμπιακός να κάνει φάουλ στην τελευταία επίθεση και να έχει την κατοχή. Μια συζήτηση εκ του αποτελέσματος όμως.

Ο πλέον κατάλληλος για να απαντήσει σε αυτό το ερώτημα δεν είναι άλλος από τον τεράστιο Γκρεγκ Πόποβιτς, ο οποίος βρέθηκε στο Βελιγράδι και είδε από κοντά το παιχνίδι του Ολυμπιακού με την Εφές. Και η αλήθεια είναι ότι ο προπονητής των Σπερς έχει ήδη ταχθεί υπέρ της απόφασης του Μπαρτζώκα σχετικά με το «foul» ή «no foul».

Συγκεκριμένα, ο θρυλικός προπονητής του ΝΒΑ, που έχει κατακτήσει 5 πρωταθλήματα με τον Σαν Αντόνιο έχει δώσει την απάντηση του εδώ και περίπου 9 χρόνια, όταν στους τελικούς με τους Χιτ το 2013 επέλεξε να μην κάνει φάουλ στο Game 6 και ουσιαστικά να χάσει έναν τίτλο. Όπως συνέβη και με τον Ολυμπιακό στη «Stark Arena» στο Βελιγράδι πριν από μερικές ώρες.

Το «no foul» του Πόποβιτς και η «μαχαιριά» του Άλεν

Τότε η σειρά ανάμεσα στην ομαδάρα των Σπερς και την παρέα του ΛεΜπρόν ήταν στο 3-2 υπέρ του Σαν Αντόνιο και στο Game 6 τα «σπιρούνια» είχαν δέσει… κόμπο τους Χιτ. Με το σκορ στο 95-92 υπέρ των Σπερς και με 19,5 δευτερόλεπτα να μένουν για τη λήξη, οι Χιτ είχαν την τελευταία επίθεση. Ο Πόποβιτς λοιπόν τότε επέλεξε να μην κάνει φάουλ, αλλά να παίξει κανονική άμυνα.

Το Μαϊάμι προσπάθησε να επιτεθεί γρήγορα, ο ΛεΜπρόν αστόχησε στο πρώτο τρίποντο, όμως ο Κρις Μπος με ένα σπρώξιμο στην μπάλα, την έστειλε στη γωνία και τον Ρέι Άλεν, ο οποίος σηκώθηκε για τρεις και ευστόχησε κάνοντας το 95-95 και στέλνοντας το ματς στην παράταση.

Εκεί, οι Χιτ με την ψυχολογία στα ύψη επικράτησαν με 103-100, ισοφάρισαν τη σειρά σε 3-3 και μετά από δυο μέρες στο Σαν Αντόνιο πήραν το Game 7 και το δεύτερο σερί πρωτάθλημα, αφήνοντας το ερώτημα για το αν έπρεπε ο Πόποβιτς και οι Σπερς να κάνουν φάουλ στην «American Airlines Arena» να πλανάται μέχρι και σήμερα.

Οι Χιτ έκαναν το back to back στο ΝΒΑ και αντίστοιχα η Εφές θα το κυνηγήσει στον τελικό του Σαββάτου κόντρα στη Ρεάλ Μαδρίτης, όμως η απόφαση του Πόποβιτς δείχνει πως είναι με το μέρος του Μπαρτζώκα. Για την ιστορία, μετά το τέλος εκείνου του παιχνιδιού στο Μαϊάμι, ο Πόποβιτς είχε δώσει μερικές επικές απαντήσεις στη συνέντευξη Τύπου σχετικά με την απόφαση του για το «no foul».

Όπως μπορείτε να δείτε και παρακάτω απαντούσε κατά κύριο λόγο μονολεκτικά ή με σαφή ειρωνική διάθεση, ενώ είχε και έναν ανεπανάληπτο διάλογο με έναν δημοσιογράφο της ιταλικής «Gazzetta dello Sport».

Δείτε τον διάλογο, με τον Πόποβιτς να του βάζει τα γυαλιά:

«Ηταν ένα καταπληκτικό παιχνίδι. Ενα παιχνίδι που κρίθηκε στην παράταση. Ενα παιχνίδι στην κόψη του ξυραφιού. Και τελείωσε με αυτούς (το Μαϊάμι) να νικάνε».

Δημοσιογράφος Gazzetta dello Sport: «Σκεφτήκατε να κάνετε φάουλ στα τελευταία δευτερόλεπτα της κανονικής διάρκειας;».

Πόποβιτς: «Αυτή είναι μια ευρωπαϊκή ερώτηση, σωστά;».

Δημοσιογράφος Gazzetta dello Sport: «Συνηθίζουμε να την κάνουμε στην Ευρώπη και στην Ιταλία, όπως και να ‘χει».

Πόποβιτς: «Σωστά. Εμείς όχι…».

Γιατί ο Πόποβιτς πήρε αυτή την απόφαση…

Μπορεί να έχουν περάσει 9 χρόνια από την απόφαση «no foul» του πολυνίκη προπονητή του ΝΒΑ, όμως από τότε είχε εξηγήσει τους λόγους που δεν έκανε φάουλ. Συγκεκριμένα, όπως και ο Μπαρτζώκας μετά το ματς ανέλυσε τους λόγους που δεν έκανε φάουλ ο Ολυμπιακός και έπαιξε καθαρή άμυνα έτσι και ο πολύπειρος τεχνικός είχε αναφέρει τότε ότι τα συν ήταν περισσότερα από τα πλην στην απόφαση του.

Ο κόουτς των Σπερς με το σκορ στο 95-92 γνώριζε ότι αν έπαιζε καθαρή άμυνα και την έβγαζε θα έπαιρνε το πρωτάθλημα, είχε στην πεντάδα του πέντε εξαιρετικούς αμυντικούς και κυρίως είχε την καλύτερη άμυνα του πρωταθλήματος.

Παράλληλα, είχε κρατήσει τη σούπερ ομάδα των Χιτ στους 92 πόντους στο Game 6, είχε βγάλει πολλές μεγάλες άμυνες στην τέταρτη περίοδο και το ακόμα πιο σημαντικό, ακόμα και να ευστοχούσε το Μαϊάμι θα είχε φυσιολογικά κάποια δευτερόλεπτα για να σουτάρει, αλλά και την παράταση εξασφαλισμένη. Ταυτόχρονα η πίεση θα ήταν όλη στους γηπεδούχους με το σκορ στο +3, ενώ ακόμη κι έτσι θα υπήρχε και το Game 7.

Όλα έδειχναν να είναι υπέρ των Σπερς, η πρώτη άμυνα μετά το άστοχο σουτ του ΛεΜπρόν βγήκε, όμως αυτό που στοίχισε ήταν το ριμπάουντ, το οποίο το πήρε ο Μπος την έστειλε στον Άλεν και τα υπόλοιπα είναι ιστορία. Κλείνοντας για την απόφαση του Πόποβιτς σημαντικό ρόλο έπαιξε και το γεγονός ότι στο ΝΒΑ αποφασίζουν διαφορετικά από την Ευρώπη, κάτι που είπε και στη συνέντευξη Τύπου αποστομώνοντας τον δημοσιογράφο.

Αντίστοιχα και ο Μπαρτζώκας είδε περισσότερα θετικά στην απόφαση για καθαρή άμυνα. Μόνο που το σκορ ήταν ισόπαλο. Ωστόσο και ο Ολυμπιακός είχε επιστρέψει από το -11 χάρη στην άμυνα του στην τέταρτη περίοδο, αν το ματς πήγαινε στην παράταση η Εφές θα ήταν φορτωμένη φάουλ και με τον Ντάνστον εκτός, ενώ διαθέτει την καλύτερη άμυνα στην Ευρώπη. Και πόνταρε σε αυτή.

Αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι η άμυνα ήταν καλή, ο Βεζένκοφ έπαιξε καλά πάνω στον Μίσιτς, όμως ο Σέρβος έβαλε ένα σουτ με τον φόργουορντ του Ολυμπιακού κρεμασμένο πάνω του. Όπως συνέβη και με τον Άλεν. Το μόνο σίγουρο είναι ότι και ο Πόποβιτς που έβλεπε από τις κερκίδες το ματς του Ολυμπιακού με την Εφές είναι με τον Μπαρτζώκα. Και ας το πλήρωσε ακριβά πριν από 9 χρόνια.

 

 

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. καμια σχεση οι δυο περιπτωσεις. Αλλο να εισαι μπροστα στο σκορ οποτε οντως παιζεις αμυνα χωρις φαουλ και αλλο να εισαι ισοπαλος και να θες την τελευταια επιθεση εσυ ή να παρεις το ρισκο να αμυνθεις.

Comments are closed.