Τι ισχύει με τις δωρεές χρημάτων και τα τεκμήρια… Έτσι θα καλύψετε στην εφορία αγορές χωρίς να σας μαγκώσουν τα τεκμήρια

Κοινοποίηση:
9

Κάθε χρόνο τα τεκμήρια «αρπάζουν» χιλιάδες φορολογούμενους, οι οποίοι καλούνται να πληρώσουν μεγαλύτερα ποσά φόρου για εισοδήματα που δεν έχουν αποκτήσει. Μια μέθοδος που μπορεί να φανεί σωτήρια για όσους πιάνονται στην τσιμπίδα των τεκμηρίων είναι να επικαλεστούν τα χρηματικά ποσά που λαμβάνουν από συγγενείς ή ακόμη και από φίλους.

Στις περιπτώσεις που δίνονται χρηματικά ποσά από διάφορους συγγενείς ή τρίτους σε κάποιο φορολογούμενο, τότε αυτός που λαμβάνει το χρηματικό ποσό, μπορεί να καλύψει δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχείων. Όμως, τα ποσά των δωρεών αυτών μπορούν να ληφθούν υπόψη για κάλυψη των δαπανών απόκτησης περιουσιακών στοιχείων, μόνο όταν η δήλωση γονικής παροχής ή δωρεάς έχει υποβληθεί μέχρι τη λήξη του έτους στο οποίο πραγματοποιήθηκε η σχετική δαπάνη.

Παράδειγμα

Δηλαδή, αν ένας φορολογούμενος αγόρασε στις 10 Ιουλίου ένα αυτοκίνητο αξίας 15.000 με χρήματα που δόθηκαν από τον πατέρα του ως δωρεά, τότε για να μπορέσει να καλύψει ο γιος τη δαπάνη, πρέπει η σχετική δήλωση δωρεάς να υποβληθεί μέχρι την 31η Δεκεμβρίου.

Εφόσον η δήλωση υποβληθεί έως το τέλος του έτους 2018, τότε ο γιος μπορεί να αναγράψει το ανωτέρω ποσό στο έντυπο Ε1 που θα υποβάλλει το 2019 και αν δεν διαθέτει εισοδήματα θα καλύψει το τεκμήριο για την αγορά του αυτοκινήτου. Αντίθετα, για τον πατέρα, αποτελεί για τον ίδιο τεκμήριο και πρέπει να δηλωθεί στη δήλωσή του. Σημειώστε ότι οι δωρεές θεωρούνται τεκμήριο εφόσον υπερβαίνουν το ποσό των 300 ευρώ.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: