Τι θα γίνει με την μετακίνηση εκτός νομού τα Χριστούγεννα

Κοινοποίηση:
diodia1

Προσπάθεια να σωθεί ο χειμερινός τουρισμός. Τι είπε ο Βασίλης Κικίλιας για τη μετακίνηση εκτός νομού και τα ταξίδια στο εξωτερικό.

«Δεν πρέπει να συμβεί αυτό». Με αυτά τα λόγια ο υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας, απέρριψε τα σενάρια για lockdown και αναφέρθηκε στα σενάρια για τη μετακίνηση εκτός νομού.

Φέτος, μετά τις περσινές πολύμηνες απαγορεύσεις, πολλοί είναι εκείνοι που έχουν κάνει κρατήσεις για ταξίδια ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων. Όπως ανέφερε ενδεικτικά ο κ. Κικίλιας μιλώντας στο MEGA, είχε σήμερα συνάντηση με τον δήμαρχο Ιωαννίνων και οι πληρότητες αγγίζουν το 65%-70%. «Δεν αξίζει τον κόπο να το καταστρέψουμε» σημείωσε ο υπουργός Υγείας, τονίζοντας ότι «η προσπάθεια είναι να μην συμβεί κάτι τέτοιο», να μην υπάρξουν δηλαδή νέοι περιορισμοί.

Ερωτηθείς για τα ταξίδια στο εξωτερικό, ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως «αυτή είναι η προσπάθεια να ξαναπάρουμε τη ζωή μας πίσω» και «να προχωρήσουμε μπροστά».
Τι ισχύει μέχρι τέλος Μαρτίου για τη μετακίνηση εκτός νομού
Αυτή τη στιγμή η μετακίνηση εκτός νομού επιτρέπεται για όλους, εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, ενώ με το ΙΧ δεν υπάρχει κανένα μέτρο περιορισμού.

Για πλοία, τρένα, αεροπλάνα και ΚΤΕΛ ωστόσο ισχύουν τα εξής:

Οι εμβολιασμένοι ενήλικες μπορούν να μετακινηθούν με όλα τα μέσα (αεροπλάνο, τρένο, ΚΤΕΛ, πλοίο), με πιστοποιητικό εμβολιασμού -ή πιστοποιητικό νόσησης για όσους έχουν νοσήσει με κορονοϊό το τελευταίο εξάμηνο.
Οι ανεμβολίαστοι ενήλικες μπορούν να ταξιδέψουν σε όλη την Ελλάδα με αρνητικό αποτέλεσμα rapid test.
Σύμφωνα με την τελευταία απόφαση, άλλαξαν τα απαραίτητα έγγραφα για το ταξίδι των ανηλίκων με ΚΤΕΛ ή τρένο. Μέχρι τις 5 Νοεμβρίου ίσχυε ότι τα παιδιά 12-17 ετών θα έπρεπε να έχουν rapid test με το ίδιο κόστος (10 ευρώ), ενώ τα παιδιά 4-12 ετών ταξίδευαν με self test. Από τις 6 Νοεμβρίου, οι ανήλικοι από 4 έως και 17 ετών δύνανται να προσκομίζουν, δήλωση αρνητικού self test.

Η χρήση της υποχρεωτικής μάσκας συνεχίζει να ισχύει παντού, εκτός από:

τα άτομα για τα οποία η χρήση μάσκας δεν ενδείκνυται για ιατρικούς λόγους που αποδεικνύονται με τα κατάλληλα έγγραφα, όπως λόγω αναπνευστικών προβλημάτων
τα παιδιά ηλικίας κάτω των 4 ετών.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: