Τι είναι το μυϊκό λίπος και ποια προβλήματα υγείας προκαλεί

Κοινοποίηση:
λιπος_0

Είναι γεγονός ότι καθώς γερνάμε, το λίπος συσσωρεύεται στους μύες, αν και οι ειδικοί δεν είναι εντελώς σίγουροι για τους λόγους που συμβαίνει αυτό.

Όπως, ωστόσο, αναφέρει το «Healthstat.gr», αυτό για το οποίο είναι βέβαιοι είναι οι αρνητικές επιπτώσεις που η διαδικασία αυτή (μυοστέωση) έχει στην υγεία μας.

Ειδικότερα, νέα μελέτη αποκάλυψε ότι η μυοστέωση μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο θανάτου μεταξύ, των κατά τα άλλα υγιών ενηλίκων όσο ο διαβήτης τύπου 2 και το κάπνισμα.

Ενώ ένας αυξανόμενος όγκος ερευνών, εντοπίζει σοβαρούς κινδύνους για την υγεία που σχετίζονται με τη μυοστέωση, αναφέρουν οι ερευνητές, συχνά παραβλέπεται από τους γιατρούς, οι περισσότεροι από τους οποίους, βασίζονται στον δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) για την εκτίμηση του σωματικού λίπους. Γι’αυτό, ερευνητές, προτρέπουν τους επαγγελματίες του ιατρικού κλάδου, να χρησιμοποιήσουν άλλες μεθόδους εκτός από τον δείκτη μάζας σώματος για τον υπολογισμό του μυϊκού λίπους.

Οι ερευνητές τόνισαν, ότι ο ΔΜΣ αποτυγχάνει να παρέχει ακριβή αναπαράσταση της σύστασης του σώματος, επειδή τα άτομα με παρόμοιο ΔΜΣ μπορεί να έχουν ευρέως διαφορετικά επίπεδα κινδύνου για την υγεία.

Ανέφεραν για παράδειγμα, ότι η αξονική τομογραφία, ή η μαγνητική τομογραφία κοιλίας, παρέχουν μια πιο ακριβή και ενδελεχή αξιολόγηση των συσσωρεύσεων λίπους.

Λεπτομέρειες από τη μελέτη μυϊκού λίπους

Κατά τη διάρκεια της μελέτης, οι ερευνητές παρακολούθησαν ανεπιθύμητα συμβάντα υγείας, όπως καρδιακές προσβολές, εγκεφαλικά επεισόδια και ανευρύσματα κατά τη διάρκεια μιας περιόδου παρακολούθησης περίπου 9 ετών.

Από σχεδόν 9.000 υγιείς ενήλικες στη μελέτη, 507 πέθαναν κατά τη διάρκεια της περιόδου παρακολούθησης και η μυοστεάτωση αύξησε τον κίνδυνο σοβαρών ανεπιθύμητων ενεργειών και εμφανίστηκε στο 55% όσων πέθαναν.

Παρατηρήθηκε επίσης, ότι το υπερβολικό μυϊκό λίπος αύξησε το απόλυτο ποσοστό θνησιμότητας στα 10 χρόνια κατά 15%, περισσότερο από ό,τι για γνωστούς παράγοντες κινδύνου για πρόωρο θάνατο όπως η παχυσαρκία (7%), η λιπώδης ηπατική νόσος (8%) και η μυϊκή απώλεια (9%).

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: