Τι δείχνουν οι έρευνες για τις σούπες και την απώλεια βάρους;

Κοινοποίηση:
60788fd1-soupa-apwleia-varous-2-qCGY10-780x470

Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Physiology & Behavior αναφέρει ότι οι σούπες είναι «σύμμαχος» στην απώλεια βάρους και το ίδιο χορταστικές με κάθε άλλο φαγητό. Επίσης, δημοσίευση στο British Journal of Nutrition το 2014, έδειξε ότι αυτοί που καταναλώνουν συχνά σούπες ως κυρίως γεύμα έχουν μικρότερη περίμετρο μέσης σε σχέση με εκείνους που τρώνε σπάνια ή καθόλου.

Ωστόσο, το πόσο διαιτητικό είναι ένα πιάτο με σούπα εξαρτάται από τα συστατικά της κάθε συνταγής. Το Live Strong αναφέρει τι να προσέξετε εάν θέλετε να χάσετε βάρος σύμφωνα με τους ειδικούς.

Προσοχή στις σούπες με κρεμώδη υφή

Οι κλασικές συνταγές για σούπες βελουτέ και γενικά σούπες με κρεμώδη υφή έχουν περισσότερα λιπαρά (άρα και θερμίδες) σε σχέση με τις άλλες.

«Πολλές τέτοιες σούπες φτιάχνονται χρησιμοποιώντας ίσα μέρη από βούτυρο και αλεύρι» αναφέρει η διαιτολόγος Sara Haas. «Επιπλέον, πολλές από αυτές τις συνταγές περιλαμβάνουν στα συστατικά και την κρέμα γάλακτος ή το γάλα στο τέλος» συμπληρώνει.

Υπάρχουν βέβαια και σούπες βελουτέ που αποκτούν την κρεμώδη υφή τους μόλις συγκεκριμένα συστατικά που περιέχουν όπως οι πατάτες, τα φασόλια, το κουνουπίδι. Εάν προτιμάτε τις σούπες βελουτέ αναζητήστε τέτοιες συνταγές ή εάν είστε σε κάποιο εστιατόριο, ρωτήστε για τα συστατικά το πιάτου.

Προτιμήστε σούπες που τα υλικά δεν είναι τελείως αλεσμένα

Το μάσημα της τροφής καθώς και η ποικιλία στην υφή που συνήθως έχει ένα φαγητό με περισσότερα από ένα συστατικά, βοηθούν να νιώσετε χορτάτοι πιο γρήγορα και παρατείνουν την αίσθηση του κορεσμού, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Appetite τον Ιούνιο του 2018.

Ιδανικά, λοιπόν, εάν ειδικά τρώτε σούπες συχνά, μην αλέθετε πάντα όλα τα υλικά. Κάποιες σούπες όπως η κοτόσουπα και η ψαρόσουπα ενδείκνυνται για να αφήσετε μέσα ολόκληρα κομμάτια από το κρέας, το ψάρι ή τα λαχανικά.

Μην ξεχνάτε τις πρωτεΐνες

Ένα γεύμα πλούσιο σε πρωτεΐνες κρατάει μακριά την πείνα για ώρα, βοηθά να έχετε ενέργεια μέσα στην ημέρα, ενώ ταυτόχρονα συμβάλλει στην καύση λίπους. χωρίς απώλεια μυϊκής μάζας. Η νούμερο ένα επιλογή όσον αφορά την περιεκτικότητά της σε πρωτεΐνες είναι η κοτόσουπα. Άλλες τροφές που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ως βασικό συστατικό στις συνταγές σας για σούπες είναι τα φασόλια και γενικά τα όσπρια.

Προτιμήστε τον σπιτικό ζωμό

Οι περισσότεροι ζωμοί του εμπορίου έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι και συντηρητικά. Η υπερκατανάλωση νατρίου δυσκολεύει την απώλεια βάρους και προκαλεί φούσκωμα λόγω της κατακράτησης υγρών.

Προτιμήστε να φτιάξετε τον δικό σας ζωμό και αποθηκεύστε τον στο ψυγείο ή την κατάψυξη ανάλογα με το πόσο σύντομα θα τον καταναλώσετε.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: