Τι ανέφερε ο… Τούρκος υπουργός Γεωργίας της Γερμανίας

Κοινοποίηση:
ΥΠΟΥΡΓΟΣ

Ο Τούρκος υπουργός Γεωργίας της Γερμανίας Τζεμ Οζντεμίρ δήλωσε ότι με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, μια από τις σημαντικότερες γεωργικές περιοχές στον κόσμο έχασε τη λειτουργία της. Πρότεινε ότι αν η Δύση δεν παρείχε περισσότερα όπλα στην κυβέρνηση του Κιέβου, θα μπορούσε να υπάρξει παγκόσμιος λιμός:

«Γίνεται σαφές μέρα με τη μέρα ότι ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία στοχεύει τη διεθνή κοινότητα. Επομένως, είναι σημαντικό για τη Δύση να υποστηρίξει την Ουκρανία με πιο αποτελεσματικά και περισσότερα όπλα. Η Γερμανία δεν εξαιρείται από αυτή την υποχρέωση.»

Ο Özdemir είπε ότι κατόπιν εντολής του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν , οι Ρώσοι στρατιώτες στόχευσαν εσκεμμένα τις γεωργικές υποδομές και τις αλυσίδες εφοδιασμού και η Γερμανία γνώριζε αυτήν την κατάσταση.
Η Ρωσία και η Ουκρανία εξάγουν σιτηρά στον κόσμο

Ισχυριζόμενος ότι η παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού στη γεωργία θα καταστραφεί εάν συνεχιστεί το σχέδιο, το οποίο ο Πούτιν αποκαλεί «στρατηγική πείνας», ο Özdemir προειδοποίησε διεθνείς οργανισμούς όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών. «Σε αυτό το σημείο πρέπει να συμφωνήσουμε σε θεμελιώδη και διαρθρωτικά ζητήματα στις παγκόσμιες επισιτιστικές και γεωργικές πολιτικές» , είπε.

Η Ρωσία και η Ουκρανία διαδραματίζουν βασικό ρόλο στην αγορά σιτηρών. Πραγματοποιώντας το 17% των παγκόσμιων εξαγωγών καλαμποκιού, η διοίκηση του Κιέβου έχει επίσης μερίδιο αγοράς 12% στο σιτάρι. Η Ρωσία είναι επίσης υπεύθυνη για το 17% περίπου των παγκόσμιων εξαγωγών σιταριού.

Οι τιμές των τροφίμων σημειώνουν άνοδο από τις 24 Φεβρουαρίου, όταν η διοίκηση της Μόσχας ξεκίνησε επιχείρηση στην Ουκρανία.

«Η σπανιότητα αυτών των αγαθών και οι εκτεταμένες αυξήσεις των τιμών θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε περαιτέρω πληθωρισμό και επισιτιστική ανασφάλεια «, δήλωσε στο Business Insider εκπρόσωπος της Παγκόσμιας Τράπεζας .

Ο πόλεμος προκάλεσε ανησυχία και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Bart Watson , επικεφαλής οικονομολόγος της Ένωσης Ζυθοποιών στη χώρα , δήλωσε: «Το ένα πέμπτο της συνολικής προσφοράς κριθαριού στον κόσμο προέρχεται από την Ουκρανία και τη Ρωσία. Κανονικά, τι θα συμβεί στην αγορά όταν οι εισαγωγείς από αυτές τις χώρες δεν μπορούν, αυτό είναι ένα μεγάλο άγνωστο»

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: