Τζιχαντιστές απήγαγαν 30 κτηνοτρόφους στη Νιγηρία

Κοινοποίηση:
ΤΑΛΙΜΠΑΝ

Τριάντα κτηνοτρόφοι απήχθησαν την Παρασκευή στη βορειοανατολική Νιγηρία από τζιχαντιστές, που απαιτούν καταβολή λύτρων για να τους αφήσουν ελεύθερους, δήλωσαν χθες Τρίτη αλιείς και στέλεχος παραστρατιωτικής οργάνωσης υποστηριζόμενης από την κυβέρνηση.

«Αντάρτες της Μπόκο Χαράμ (…) απήγαγαν 30 άνδρες και γυναίκες» επιτιθέμενοι στα χωριά τους, αφού τους «ξεδιάλεξαν», εξήγησε ο Λάμπο Σάνι, ψαράς σε περιοχή κοντά στα τρία χωριά, στις όχθες της λίμνης Τσαντ.

«Άφησαν μήνυμα με το οποίο απαιτούν από τις οικογένειες των ομήρων να πληρώσουν 20 εκατομμύρια νάιρα [περίπου 40.000 ευρώ]», πρόσθεσε.

Άλλος ψαράς στην περιοχή, ο Σαλάου Αρζίκα, επιβεβαίωσε τόσο την απαγωγή όσο και τον αριθμό των ομήρων.

Όπως επίσης στέλεχος παραστρατιωτικής οργάνωσης που πολεμά τους τζιχαντιστές στην περιοχή και υποστηρίζεται από την κυβέρνηση, ζητώντας να μην κατονομαστεί.

Αφότου το ΙΚΔΑ («Ισλαμικό Κράτος στη Δυτική Αφρική») αποσχίστηκε από τη Μπόκο Χαράμ το 2016, πήρε τα ηνία στο μεγαλύτερο μέρος των περιοχών υπό τον έλεγχο της πρώτης οργάνωσης, κυρίως στην περιφέρεια της λίμνης Τσαντ.

Η τζιχαντιστική οργάνωση επιτρέπει σε κτηνοτρόφους και αλιείς να δραστηριοποιούνται στην περιοχή αλλά μετά την καταβολή φόρων, σημαντική πηγή προσόδων για αυτή.

Όμως η Μπόκο Χαράμ, που δεν έχει τέτοιους πόρους και αναζητεί ρευστότητα, αποφάσισε να προχωρήσει στην απαγωγή των κτηνοτρόφων, είπε το στέλεχος της παραστρατιωτικής ομάδας.

Κατ’ αυτόν, κτηνοτρόφοι στην περιοχή Ντορόν Μπάγκαν, όπου βρίσκονται τα χωριά που υπέστησαν επιθέσεις, «άρχισαν να φεύγουν, διότι φοβούνται νέες απαγωγές».

Από το ξέσπασμα του ανταρτοπόλεμου των τζιχαντιστών, το 2009, έχουν σκοτωθεί πάνω από 40.000 άνθρωποι, έχουν εκτοπιστεί πάνω από δυο εκατομμύρια άλλοι κι έχει προκληθεί σοβαρή ανθρωπιστική κρίση στη Νιγηρία, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Ο νέος πρόεδρος της Νιγηρίας Μπόλα Τινούμπου, που ανέλαβε τα καθήκοντά του στα τέλη Μαΐου στην πολυπληθέστερη χώρα της Αφρικής και μεγαλύτερη οικονομία της ηπείρου, είναι αντιμέτωπος με πολλαπλές προκλήσεις ως προς την ασφάλεια. Υποσχέθηκε ότι ο αγώνας εναντίον της ανασφάλειας θα αποτελέσει «απόλυτη προτεραιότητά του», όπως όλοι οι προκάτοχοί του.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: