Τελικά Al Pacino ή Robert De Niro;

Κοινοποίηση:
de-niro-pacino8

Μια απάντηση που όσο και αν προσπαθήσεις, δύσκολα θα τη δώσεις.

Η ζωή μας προσφέρεται για διλήμματα, τα οποία όσο και αν τα φιλοσοφήσεις δεν θα βγάλεις ποτέ ασφαλές συμπέρασμα. Χειμώνας ή καλοκαίρι; Χιόνι ή θάλασσα; Ποδόσφαιρο ή μπάσκετ; Αυτοκίνητο ή μοτοσικλέτα; Beatles ή Rolling Stones, Sinatra ή Elvis Presley, Michael Jordan ή LeBron James; Pele ή Maradona, και πολλά ακόμα είναι ορισμένα που θα διχάζουν τον κόσμο. Ο κινηματογράφος, ένα μέρος το οποίο ανέκαθεν γεννούσε ήρωες και αναδείκνυε πρωταγωνιστές μέσα από τις ερμηνείες του, έχει και αυτός μερίδιο στη συγκεκριμένη έριδα.

Godfather ή Scarface; Luke Skywalker ή Han Solo; Sean Connery ή Pierce Brosnan; Joker του Heath Ledger ή του Jack Nicholson; Τα διλήμματα είναι πολλά, αλλά υπάρχει ένα πολύ ανώτερο από τα παραπάνω. Ένα δίλημμα σχεδόν 50 χρόνων που ακόμα και σήμερα κανείς δεν μπορεί να αποφασίσει με σιγουριά. Πώς να το κάνεις άλλωστε ανάμεσα στα δύο σύγχρονα τοτέμ της βιομηχανίας του σινεμά;

Αυτά του Al Pacino και του Robert De Niro.

Στο μυαλό μας είναι, με βάση τα κατορθώματά τους, οι δύο μεγάλοι αντίπαλοι στο πάνθεον του Hollywood. Αμφότεροι έχουν κάτι που σε μαγνητίζει, που σε διαπερνά με την κάθε τους κουβέντα και δύσκολα ξεχνάς τα λεγόμενά τους. Είναι αδύνατο να μην θυμάσαι κάποια τους ερμηνεία. Ο ένας θα μπορούσε κάλλιστα να κάνει καριέρα με τους ρόλους του άλλου, ωστόσο πίσω από την άτυπη αυτή κόντρα, τους ενώνει μια ξεχωριστή φιλία.

Όπως έχει αφήσει ο De Niro να εννοηθεί «ποτέ δεν υπήρξαμε ανταγωνιστικοί μεταξύ μας, απλώς κυνηγούσαμε πάντα τους ίδιους ρόλους».

Ο Αl και ο Bob –δεν υπάρχει το Robert στο λεξιλόγιο του Pacino- μοιράζονταν πάντα το ίδιο όραμα. «Δεν θέλαμε να γίνουμε διάσημοι, το Hollywood ήταν διαφορετικό στις μέρες μας. Για αυτό και ο κόσμος δυσκολεύεται να καταλάβει το βάθος της φιλίας μας», θα πει ο Pacino στην κοινή συνέντευξη που έδωσαν σε τεύχος του GQ.

Όσα και αν πούμε για τους δύο σταρ είναι πραγματικά λίγα μπροστά σε αυτά που πραγματικά εκπέμπουν ή στα ιδανικά τα οποία πρεσβεύουν. Δύο τοτέμ που στην πρώτη τους κοινή ταινία δεν γινόταν να χωρέσουν στην ίδια οθόνη, στο Godfather Part II. To 1974, o κόσμος δεν ήταν ακόμα έτοιμος για κάτι τέτοιο.

Από τότε τα χρόνια πέρασαν, oι ανθηρές δεκαετίες των 70’s και 80’s προσέφεραν και στους δυο φήμη και σπουδαίες επιτυχίες στο χώρο της 7ης Τέχνης, κουβαλώντας από τότε το στέμμα των αρχόντων του Hollywood. Για τον Pacino – Serpico, Dick Tracy, Dog Day Afternoon, Scarface -, για τον De Niro –Raging Bull, The Deer Hunter, Taxi Driver, Once Upon a Time in America, Angel Heart- είναι μερικά από τα πιο διάσημα φιλμ που συμμετείχαν.

Ο καθένας με τον δικό του μοναδικό τρόπο κατάφερε να φέρει κόσμο στο σινεμά, οι ερμηνείες τους άφησαν εποχή και θα συνεχίσουν να αποτελούν classics στα βιβλία της κινηματογραφικής βιομηχανίας.

Το «Heat» μεγάλωσε το χάσμα

Είναι ένα έργο που ακόμα και αν δεν το έχεις δει, το έχεις ακουστά για ένα και μόνο λόγο. Είναι το πρώτο φιλμ που κατάφερε να «χωρέσει» τα δύο τοτέμ στην ίδια σκηνή. Και λέμε «χώρεσε» διότι οι δυο τους δεν μοιράστηκαν ποτέ στα γυρίσματα το πλατό, καθώς ο διάσημος μεταξύ τους διάλογος δεν έγινε με την ταυτόχρονη παρουσία και των δύο, όσο και αν ο σκηνοθέτης Michael Mann μας έπεισε για το αντίθετο.

Παρόλα αυτά ήταν η μοναδική μέχρι τότε ευκαιρία για το κοινό να συγκρίνει δίπλα-δίπλα τα δύο τοτέμ. Αντί όμως να βγάλει συμπέρασμα, ο προβληματισμός μεγάλωσε ακόμα παραπάνω. Όσες φορές και αν δεις την ταινία, όσο καλά και αν την παρακολουθήσεις δεν μπορείς να καταλάβεις αν ο αυθεντικός πρωταγωνιστής είναι ο Vincent Hanna του Pacino ή ο McCauley του De Niro.

Είναι τόσο έντονες οι ερμηνείες τους, με τα καλά και τα κακά των χαρακτήρων τους, που δεν θα σου αφήνουν περιθώριο ασφαλών συμπερασμάτων. Ή και οι δύο ή κανείς. Όσοι είχαν μια παραπάνω συμπάθεια για τον De Niro, απέκτησαν παραπάνω σεβασμό για τον Pacino και το αντίστροφο. Ίσως για αυτό η μία και μοναδική κοινή στιγμή τους στην ταινία, έλαβε τόσο θρυλικές διαστάσεις όσο κανείς άλλος διάλογος στην ιστορία του κινηματογράφου.

Δεν ήταν τόσο για τους χαρακτήρες, αλλά ένα μεγάλο ντέρμπι μεταξύ των ίδιων των ηθοποιών.

Μέχρι σήμερα τους είδαμε να ανταμώνουν σε δύο ακόμα ταινίες, όπου και πάλι κανείς δεν «επικράτησε» του άλλου. Το 2007 στο «Righteous Kill» και το 2019 στο «The Irishman». Δύο ταινίες που στηρίχτηκαν εξ ολοκλήρου στις ερμηνείες τους και όποιος τις θυμάται, τις σχολιάζει με βάση την απόδοσή τους.

Μπορεί να μην βγάλουμε ποτέ πραγματικά ασφαλές συμπέρασμα για το ποιος είναι ο καλύτερος μεταξύ τους, ωστόσο ο μύθος που δημιούργησαν αμφότεροι στο Hollywood είναι πραγματικά κάτι που δύσκολα μπορεί να ξαναγίνει. Ίσως μετά από χρόνια κάνουμε λόγο για μια κόντρα Leonardo Di Caprio – Brad Pitt, ωστόσο και μόνο που τους βάλαμε στην ίδια πρόταση μοιάζει με ιεροσυλία.

Τόσο ο Al Pacino, όσο και ο Robert De Niro είναι μια ξεχωριστή σχολή ηθοποιών. Μια παλιά κοψιά με ένα μοναδικό χάρισμα μπροστά στην κάμερα. Αυτό που τους έδωσε το έναυσμα να αποτελούν ατραξιόν σε όσες γκανγκστερικές ταινίες συμμετείχαν, αυτό που τους καθιστά κορυφαίους από τότε που πρωτοεμφανίστηκαν, αυτό που τους δίνει πρωταγωνιστικούς ρόλους, ακόμα και σήμερα που οι λαμπρές ημέρες τους έχουν περάσει.

Έχετε ακούσει για άλλους 80ρηδες ηθοποιούς να γεμίζουν τόσο καλά τη μεγάλη οθόνη;

Πηγή: ratpack.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

2 Σχόλια

Comments are closed.