Τα CD επιστρέφουν: Ανακαλύφθηκε «σούπερ-DVD» που χωράει περισσότερες ταινίες από όσες θα δείτε στη ζωή σας

Κοινοποίηση:
Top view DVD music set

Oι επιστήμονες ανακάλυψαν ένα νέο «σούπερ-DVD» που μπορεί να αποθηκεύσει εκατομμύρια ώρες βίντεο, αρκετές για όλες τις αγαπημένες σας ταινίες και τηλεοπτικές εκπομπές – και πολλά άλλα.

Τα σημερινά DVD έχουν αποθηκευτική ικανότητα μόλις 4,5 GB, τα οποία μπορούν να περιέχουν περίπου 2 ώρες βίντεο. Ωστόσο ερευνητές από την Κίνα ανέπτυξαν έναν νέο τύπο δίσκου που μπορεί να χωρέσει έως και ένα petabyte (1.000 TB ή 1.000.000 GB) δεδομένων. Αυτή η χωρητικότητα ισοδυναμεί με την χωρητικότητα πάνω από 220.000 κανονικών δίσκων DVD, σύμφωνα με μια νέα δημοσίευση στο περιοδικό Nature.

Η εξέλιξη αυτή θα μπορούσε να είναι σπουδαία είδηση για τους λάτρεις των φυσικών μέσων – καθώς ένα μόνο από αυτά τα “σούπερ-DVD” θα μπορούσε να περιέχει έως και ένα εκατομμύριο ταινίες.

Ωστόσο, ο νέος δίσκος μπορεί να είναι επικίνδυνος, καθώς θα έκανε ακόμα πιο εύκολο το binge-watching, δηλαδή την παρακολούθηση πολλαπλών συνεχόμενων επεισοδίων της ίδιας τηλεοπτικής σειράς.

Τα DVD έχουν κωδικοποιημένα δεδομένα με τη μορφή μικροσκοπικών οπών και “γαιών” στην επιφάνεια του δίσκου, τα οποία αντιπροσωπεύουν δυαδικά δεδομένα (0 και 1). Για την ανάγνωση των δεδομένων, ένα DVD player ή ένα DVD drive σε έναν υπολογιστή χρησιμοποιεί μια δίοδο λέιζερ εστιασμένη στην επιφάνεια του δίσκου.

Όταν το λέιζερ χτυπάει σε μια κοιλότητα στην επιφάνεια του DVD, δεν αντανακλάται τόσο έντονα όσο όταν χτυπάει σε μια επιφάνεια. Αυτή η διαφορά στην ανακλαστικότητα ανιχνεύεται από έναν αισθητήρα στη μονάδα λήψης της συσκευής αναπαραγωγής DVD. Ο αισθητήρας μετατρέπει αυτές τις διαφορές στην ανακλαστικότητα σε ψηφιακό σήμα, το οποίο αντιπροσωπεύει τα δυαδικά δεδομένα που είναι κωδικοποιημένα στο DVD.

Ορισμένα DVD είναι μονής στρώσης και μπορούν να αποθηκεύσουν περίπου 4,5 GB, ενώ άλλα έχουν δύο στρώσεις και μπορούν να αποθηκεύσουν περίπου 8,5 GB. Αυτοί οι δίσκοι έχουν ένα ημιδιαφανές στρώμα εκτός από το ανακλαστικό στρώμα. Το πρώτο στρώμα (πιο κοντά στην επιφάνεια) είναι κατασκευασμένο από ανακλαστικό υλικό, ενώ το δεύτερο στρώμα (πιο κοντά στο κέντρο του δίσκου) είναι κατασκευασμένο από ημι-ανακλαστικό υλικό. Αυτό επιτρέπει στο λέιζερ να περάσει μέσα από το πρώτο στρώμα και να διαβάσει το δεύτερο στρώμα.

Πώς λειτουργεί το νέο σούπερ-DVD

Ο νέος δίσκος που μπορεί να αποθηκεύσει ένα petabyte δεδομένων πέτυχε αυτό το κατόρθωμα με το να περιέχει 100 στρώματα αντί για ένα ή δύο.

«Αυξάνουμε τη χωρητικότητα [της οπτικής αποθήκευσης δεδομένων] στο επίπεδο των petabit επεκτείνοντας την αρχιτεκτονική επίπεδης εγγραφής σε τρεις διαστάσεις με εκατοντάδες στρώματα, σπάζοντας παράλληλα το φράγμα του ορίου οπτικής περίθλασης των καταγεγραμμένων σημείων» αναφέρουν οι επιστήμονες.

Αυτό επιτεύχθηκε με τη χρήση μιας ειδικής επίστρωσης που επέτρεψε τη χάραξη δεδομένων σε κλίμακα νανοσωματιδίων.

Υπάρχουν κάποια εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν προτού το νέο σούπερ-DVD μπορέσει να χρησιμοποιηθεί ευρέως, καθώς η εγγραφή του δίσκου είναι προς το παρόν εξαιρετικά αργή και καταναλώνει πολλή ενέργεια. Ωστόσο, οι ερευνητές είναι αισιόδοξοι ότι τα προβλήματα αυτά μπορούν να επιλυθούν και ότι αυτός ο δίσκος μπορεί να αποτελέσει το μέλλον της αποθήκευσης δεδομένων.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: