Τα υπέρ και τα κατά του να ξυρίζεις το πρόσωπό σου αν είσαι γυναίκα! Οδηγίες για το σωστό ξύρισμα και τι να αποφεύγετε

Κοινοποίηση:
xirisma

Οι τρίχες στο πρόσωπο είναι ένας… βραχνάς που οι περισσότερες γυναίκες καλούνται να αντιμετωπίσουν κάποια στιγμή στη ζωή τους. Φήμες θέλουν κάποιες από τις ομορφότερες γυναίκες στην ιστορία, όπως η Μέριλιν Μονρόε και Ελίζαμπεθ Τέιλορ να ξυρίζουν το πρόσωπό τους. Αν και κάτι τέτοιο δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί, πολλές γυναίκες σήμερα μιλούν για τα πλεονεκτήματα του ξυρίσματος στο πρόσωπο.

Οι τρίχες στο πρόσωπο χωρίζονται σε δύο κατηγορίες, το «χνούδι» όπως συνηθίζεται να το λέμε και τις πιο χοντρές και μαύρες τρίχες που κάνουν την εμφάνισή τους στα χείλη, τις φαβορίτες, τον λαιμό και το πηγούνι.

 Το healthline.com συγκεντρώνει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του ξυρίσματος στο πρόσωπο αλλά και τρόπους ώστε να είναι πιο αποτελεσματικό.

Εκτός από την αφαίρεση των τριχών, το ξύρισμα του προσώπου μπορεί επίσης να λειτουργήσει και ως απολέπιση για την απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων του δέρματος. Αυτό μπορεί να είναι θετικό για ορισμένες γυναίκες, αλλά αρνητικό για άλλες.

Πριν πάρετε το ξυράφι στο χέρι, ελέγξτε το δέρμα σας. Αν έχετε παθήσεις όπως έκζεμα, ψωρίαση ή ακμή, το ξύρισμα μπορεί να επιδεινώσει τον ερεθισμό και τη δυσφορία μέχρι και να οδηγήσει σε μόλυνση.

Το ευαίσθητο δέρμα ή το δέρμα που έχει κόκκινα, ερεθισμένα σημεία για οποιονδήποτε λόγο, μπορεί επίσης να μην ανταποκρίνεται καλά στο ξύρισμα.

Εάν το δέρμα σας είναι καθαρό και δεν αντιδρά στην απολέπιση, υπάρχουν σίγουρα πλεονεκτήματα – αλλά και πιθανά μειονεκτήματα – στο ξύρισμα του προσώπου.

Τα θετικά του ξυρίσματος του προσώπου

  • Το ξύρισμα του προσώπου απομακρύνει τις τρίχες, τα υπολείμματα, τη λιπαρότητα και τα νεκρά κύτταρα του δέρματος, τα οποία μπορούν να φωτίσουν την όψη της επιδερμίδας. Αυτό βοηθά το μακιγιάζ να έχει καλύτερη εφαρμογή και να διαρκεί περισσότερο.
  • Μερικές γυναίκες αισθάνονται άσχημα για τις τρίχες στο πρόσωπό τους, οπότε το ξύρισμα είναι πολύ πιθανό να τονώσει την αυτοπεποίθησή τους.

Τα μειονεκτήματα του ξυρίσματος του προσώπου

  • Αν το ξύρισμα γίνεται σε τρίχες σκούρες και σκληρές, θα πρέπει να ξυρίζεστε αρκετά συχνά και επιπλέον, μπορεί μετά το ξύρισμα να μείνει μια «σκιά» στο δέρμα.
  • Αν έχετε χνούδι τότε η διαδικασία είναι απλούστερη αλλά στις σκληρές τρίχες υπάρχει πιθανότητα το ξύρισμα να προκαλέσει θυλακίτιδα, δηλαδή να γυρίσουν οι τρίχες προς τα μέσα.
  • Το ξύρισμα μπορεί να προκαλέσει αμυχές και κοψίματα που μπορεί να αιμορραγήσουν αλλά και έγκαυμα από το ξυράφι.
  • Ξηρότητα και κνησμός. Εάν έχετε ξηρό δέρμα, το ξύρισμα μπορεί να το ξηράνει περισσότερο και να προκαλέσει φαγούρα. Η ενυδάτωση αμέσως μετά το ξύρισμα βοηθήσει να αποφύγετε αυτές τις «παρενέργειες».

Οδηγίες για να ξυρίζετε το πρόσωπό σας αποτελεσματικά και ανώδυνα

Το ξύρισμα του προσώπου για τις γυναίκες πρέπει να γίνεται με διαφορετικό τρόπο από το ξύρισμα του προσώπου για τους άνδρες ενώ διαφέρει επίσης από τον τρόπο με τον οποίο ξυρίζετε τα πόδια και τις μασχάλες σας.

Η διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσετε:

  • Καθαρίστε πρώτα το δέρμα σας και στεγνώστε το εντελώς. Το ξύρισμα του προσώπου γίνεται συνήθως σε γυμνό δέρμα, χωρίς κρέμα ξυρίσματος ή οποιοδήποτε προϊόν. Ορισμένες γυναίκες, ωστόσο, μπορεί να θεωρούν το ξηρό ξύρισμα ερεθιστικό για το δέρμα τους. Σε αυτήν την περίπτωση μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τζελ ξυρίσματος, ενυδατική λοσιόν ή κρέμα στο πρόσωπο πριν από το ξύρισμα.
  • Χρησιμοποιήστε ένα ξυράφι με ίσια άκρη και μονή λεπίδα, σχεδιασμένο ειδικά για το ξύρισμα του γυναικείου προσώπου.
  • Για να αποφύγετε τον ερεθισμό του δέρματος, μην χρησιμοποιείτε ποτέ ξυράφι που δεν είναι αρκετά κοφτερό.
  • Κατά το ξύρισμα, κρατήστε το δέρμα τεντωμένο με το ένα σας χέρι. Κρατήστε το ξυραφάκι σε γωνία 45 μοιρών και αγγίξτε απαλά το δέρμα με μικρές κινήσεις ασκώντας όσο το δυνατόν λιγότερη πίεση. Να ξυρίζεστε προς τη φορά της τρίχας και όχι αντίθετα με αυτήν.
  • Ξεπλύνετε το ξυραφάκι μετά από κάθε κίνηση.
  • Μην ξυρίζεστε κοντά στα μάτια, εκτός αν νιώθετε μεγάλη αυτοπεποίθηση ότι δεν θα πάει κάτι στραβά.
  • Μετά το ξύρισμα, ξεπλύνετε το πρόσωπό σας και ενυδατώστε το αμέσως.
ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: