Τα συμπτώματα της Μετάλλαξη Όμικρον – Πόσο διαφέρουν με τις άλλες

Κοινοποίηση:
μετάλλαξη Όμικρον

Η Μετάλλαξη Όμικρον έχει πια διεισδύσει για τα καλά στη χώρα μας με την πλειοψηφία των κρουσμάτων να αφορούν αυτήν την Μετάλλαξη, έχοντας εκτοπίσει όλες τις άλλες και κυρίως την Δέλτα που ήταν σε έξαρση.

Τα συμπτώματα της Όμικρον
Η ερευνητική ομάδα της ZOE COVID Study δημοσιοποίησε τις προηγούμενες μέρες λοιπόν μια λίστα με τα 20 συχνότερα συμπτώματα της Omicron βάσει των αναφορών που είχαν κάνει οι συμμετέχοντες στην έρευνα τον Δεκέμβριο του 2021, που η μετάλλαξη σάρωσε το Ηνωμένο Βασίλειο και τα συνέκριναν με στοιχεία του περασμένου Οκτωβρίου που κυριαρχούσε η Δέλτα.

Το Top 5 των συμπτωμάτων
Από τη ανάλυση δεν προέκυψαν σημαντικές διαφορές στο προφίλ των συμπτωμάτων μεταξύ Δέλτα και Omicro, με τα πέντε συχνότερα συμπτώματα και στις δύο μεταλλάξεις να είναι η ρινική καταρροή, ο πονοκέφαλος, η κόπωση, το φτέρνισμα και ο πονόλαιμος. Αλλά όταν εξέτασαν τη συνολική συχνότητα των συμπτώματα προέκυψαν διαφοροποιήσεις.

Το Τοπ 20 αναλυτικά
Τα 20 συμπτώματα της Omicron βάσει συχνότητας

ρινική καταρροή (73,01%)
Πονοκέφαλος (67,51%)
Κόπωση (63,5%)
Φτέρνισμα (60,24%)
Πονόλαιμος (59,66%)
Εμμένων βήχας (43,56%)
Βραχνή φωνή (35,75%)
Άλλο (35,7%)
Ρίγη (30,41%)
Πυρετός (29,47%)
Ζαλάδα (27,89)
Σύγχυση (23,68%)
Αλλοιωμένη όσφρηση (23,17%)
Ερεθισμένα μάτια (22,86%)
Ασυνήθιστα μυϊκά άλγη (22,65%)
Απώλεια όρεξης (20,89%)
Απώλεια γεύσης (19,33%)
Στηθάγχη (18,58%)
Πρησμένοι αδένες (18,51%)
Πεσμένη διάθεση (16,02%)

Τα παράξενα της Όμικρον
Ο κατάλογος με τα νέα συμπτώματα φαίνεται να μην έχει τελειωμό αφού σε αυτόν έρχονται να προστεθούν και άλλα και συγκεκριμένα:

Δερματικά
Σύμφωνα με βρετανικές πηγές, πολλοί από όσους έχουν βρεθεί θετικοί στην Όμικρον, έχουν αναφέρει δύο τύποι εξανθημάτων στο δέρμα. Το ένα παρουσιάζει εξογκώματα και προκαλεί πολλή φαγούρα και συνήθως εμφανίζεται σε αγκώνες, γόνατα και το πίσω μέρος των χεριών και ποδιών. Το εξάνθημα επιμένει μέρες ή και εβδομάδες.

Πιο σπάνιο σύμπτωμα της ίδιας κατηγορίας που παρατηρήθηκε σε νεότερους ασθενείς είναι το πρήξιμο στα δάχτυλα χεριών και ποδιών με τη μορφή και πάλι εξογκωμάτων κόκκινου ή και… μωβ χρώματος τα οποία προκαλούν πόνο.

Η μέχρι τώρα έρευνα δείχνει ότι τα δερματικά αυτά συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν ακόμα και σε ανθρώπους που δεν έχουν κανένα άλλο σύμπτωμα που να υποδεικνύει κορονοϊό.

Νυχτερινές εφιδρώσεις
Γιατροί από τη Νότια Αφρική αποκάλυψαν ότι η παραλλαγή Όμικρον προκαλεί ακόμα ένα σύμπτωμα, το οποίο όμως εκδηλώνεται μόνο τη νύχτα.
Το σύμπτωμα αυτό είναι η νυχτερινή εφίδρωση, κατά την οποία ένα άτομο ιδρώνει τόσο πολύ, ώστε βρέχει το κρεβάτι και τα ρούχα του, παρότι δεν κοιμάται σε ιδιαίτερα θερμό περιβάλλον.

Σε συνέντευξη Τύπου του υπουργείου Υγείας της χώρας, o Dr. Unben Pillay είπε ότι η νυκτερινή εφίδρωση είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά συμπτώματα των ασθενών. Άλλα συμπτώματα που εκδηλώνουν είναι ξηρός βήχας, πυρετός, κόπωση και «πολλοί πόνοι στο σώμα».

Απώλεια όρεξης
Οι ειδικοί αλλά και ολοένα περισσότεροι ασθενείς παρατήρησαν ότι ένα παράξενο σύμπτωμα μπορεί να είναι κοινό σε ασθενείς που μολύνθηκαν από τη νέα μετάλλαξη.

Αυτό το ασυνήθιστο σύμπτωμα είναι η απώλεια της όρεξης. Οι επιστήμονες που συμμετέχουν στη μελέτη συμπτωμάτων του ZOE Covid εξέτασαν δεδομένα από ασθενείς με Covid-19. Οι άνθρωποι που συμμετείχαν στη μελέτη ανέφεραν την απώλεια όρεξης ως ένα σύμπτωμα που βίωσαν.

Πιθανό σύμπτωμα η υπνική παράλυση
Την πιθανότητα τα συμπτώματα της νόσησης με το ιδιαίτερα μεταδοτικό στέλεχος Όμικρον του κορονοϊού να περιλαμβάνει την υπνική παράλυση αναδεικνύουν σημερινά δημοσιεύματα του βρετανικού Τύπου.

Την πιθανότητα τα συμπτώματα της νόσησης με το ιδιαίτερα μεταδοτικό στέλεχος Όμικρον του κορονοϊού να περιλαμβάνει την υπνική παράλυση αναδεικνύουν σημερινά δημοσιεύματα του βρετανικού Τύπου.

Οι συχνές κλινικές εκδηλώσεις της Covid-19 με την παραλλαγή αυτή περιλαμβάνουν τον πονόλαιμο, ήπιους μυϊκούς πόνους, ξηρό βήχα και νυχτερινές εφιδρώσεις, μεταξύ άλλων.

Σύμφωνα με την Mirror, ωστόσο, πληθαίνουν οι αναφορές για ένα νέο σύμπτωμα της Όμικρον, το οποίο διαταράσσει τον ύπνο τους, καθώς τα κρούσματα στη Βρετανία συνεχίζουν να αυξάνονται.

Ο λόγος για την υπνική παράλυση, μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από προσωρινή παράλυση του σώματος που συμβαίνει μετά το ξύπνημα ή στα αρχικά στάδια του ύπνου.

Η ειδικός στην υπνοθεραπεία Dr Kat Lederly δηλώνει, δε, ότι μπορεί η ίδια η μόλυνση από τον ιό να επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλος ρυθμίζει τον ύπνο.

Ωστόσο, «εάν υπάρχει αύξηση της υπνικής παράλυσης, νομίζω ότι αυτό οφείλεται στο άγχος που προκύπτει από τις μεγάλες αλλαγές στον τρόπο ζωή μας αυτή τη στιγμή, την αβεβαιότητα και το άγχος που αντιμετωπίζουμε» όπως είπε η ίδια στη Mail Online.

Τα παραπάνω επηρεάζουν τον ύπνο μας, πρόσθεσε.
Επισημαίνεται πως βρετανική μελέτη επίσης διαπίστωσε σημαντική αύξηση στις διαταραχές ύπνου μεταξύ των ασθενών με κορονοϊό, κατά τις ίδιες πηγές, ωστόσο, και σε αυτές τις περιπτώσεις, εκτιμήθηκε πως τυχόν εμφάνιση της υπνικής παράλυσης θα μπορούσε να είναι μια παρενέργεια των αλλαγών που έχει επφέρει στον τρόπο ζωής η πανδημία, όπως η καραντίνα και άλλα περιοριστικά μέτρα.

Γιατί διαφέρουν τόσο τα συμπτώματα της Όμικρον από άλλες μεταλλάξεις;
Όπως υποστηρίζει η Δρ Στέρλινγκ από το NYU Langone Health, η απάντηση πιθανότατα να βρίσκεται «σ’ αυτές τις πολλαπλές γενετικές αλλαγές που έχουμε δει στη συγκεκριμένη μετάλλαξη σε σύγκριση με τις παλαιότερες».

Τα πρώιμα δεδομένα υποδηλώνουν ότι η Όμικρον συσσωρεύεται κυρίως στους ανώτερους αεραγωγούς, σε αντίθεση με τη διείσδυση στους πνεύμονες. Αυτό θα μπορούσε να εξηγήσει τόσο τη μειωμένη θνησιμότητα όσο και, ενδεχομένως, γιατί προκαλεί συχνά συμπτώματα από το ανώτερο αναπνευστικό, όπως ρινική καταρροή και πονόλαιμο. Όπως καταλήγει το περιοδικό, η μετάλλαξη είναι ακόμα νέα και η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: