Τα σημάδια που μαρτυρούν πως πίνεις υπερβολικά πολύ καφέ!

Κοινοποίηση:
Young woman having breakfast in bed. Young woman eating cereal.

Μήπως η αγαπημένη σου καθημερινή συνήθεια κάνει κακό στην υγεία σου;
Είτε τον πίνεις για μια γρήγορη δόση ενέργειας ή για μια βοήθεια στη ψυχική σου κατάσταση, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι λίγη καφεϊνη έχει οφέλη στην υγεία σου. Όμως, αυτά τα οφέλη είναι βραχύβια, πράγμα που σημαίνει ότι η μία δόση μπορεί εύκολα να γίνει δύο, τρεις ή και περισσότερες.
Εάν αυτή είναι η περίπτωση, είναι πολύ πιθανό να αρχίσεις να εμφανίζεις μερικές από τις ανεπιθύμητες παρενέργειες που σχετίζονται με την υπερβολική κατανάλωση καφέ, συμπεριλαμβανομένων ενός ακανόνιστου καρδιακού ρυθμού, αϋπνίας και ζάλης.

Ποια είναι τα ασφαλή όρια για την καφεϊνη;

Με μέτρο, η καφεϊνη θεωρείται ευεγερτική, ωστόσο, αυτό περιορίζεται γενική σε μια ημερήσια πρόσληψη που δεν υπερβαίνει τα 300-400 mg την ημέρα. Αυτό ισοδυναμεί περίπου με δύο καφέδες μεσαίου τύπου, ένα ποσό που θεωρείται ασφαλές για τους περισσότερους. Η ποσότητα αυτή συνήθως δε συνδέεται με τις παραπάνω παρενέργειες. Ωστόσο, είναι πιθανό να αναπτυχθεί ανοχή, πράγμα που σημαίνει ότι θα χρειάζεσαι ακόμα μεγαλύτερες ποσότητες για να καταφέρεις το ίδιο αποτέλεσμα.
Τα σημάδια ότι πίνεις υπερβολική καφεϊνη

Όταν η πρόσληψη καφεΐνης αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να σχηματιστεί εξάρτηση, που περιλαμβάνει έντονους πονοκεφάλους, αφυδάτωση και συναισθήματα λήθαργου.

Αν νομίζετε ότι μπορεί να έχεις κάποιο πρόβλημα με την κατανάλωση καφεΐνης, είναι σημαντικό να την μειώσεις σταδιακά. Αντ’αυτού, μπορείς να δοκιμάσεις φυτικά τσάγια, kombucha, νερό καρύδας, ή macha.

Πώς επηρεάζει η καφεΐνη το σώμα;

Η καφεΐνη χαρακτηρίζεται ως διεγερτική επειδή αυξάνει την κυκλοφορία χημικών ουσιών όπως η κορτιζόλη και η αδρεναλίνη στο σώμα.

Σε μικρές δόσεις, η καφεΐνη μπορεί να σε κάνει να αισθάνεσαι ανανεωμένη και συγκεντρωμένη. Σε μεγάλες δόσεις, είναι πιθανό να σε κάνει να νιώσεις άγχος και να σου προκαλέσει δυσκολίες στον ύπνο.

Οι επιδράσεις της καφεΐνης είναι συνήθως αισθητές μέσα σε 30 λεπτά από την κατανάλωσή της, και αν και βραχυπρόθεσμα (οπουδήποτε έως και δύο ώρες), αυτά τα αποτελέσματα μπορεί να περιλαμβάνουν αύξηση του καρδιακού ρυθμού, μεγαλύτερη πνευματική εγρήγορση και περισσότερη ενέργεια.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: